Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu EM-kvalar Finland med kniven mot strupen – Markku Kanervas reaktion på siffrorna bakom nattsvarta gårdagen: ”Inte så illa som det kändes”

Markku Kanerva ser allvarlig ut.
Bildtext Gårdagen vållade huvudbry för Markku Kanervas mannar.
Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Nyckelmatchen gick åt skogen och nu kan fotbollsherrarna inte göra annat än att vinna och hoppas på det bästa. Dagen efter plattmatchen hade Markku Kanerva hittat ljuspunkter i statistiken.

Lördagen i Ljubljana var inbringad som vägskälet med stort v i landslagets EM-kalender.

Men matchen utvecklades snabbt till en upplevelse som de blåvita fotbollsfansen bara vill förtränga. Slovenerna körde över sina gäster i första halvlek och nappade en komfortabel 3–0-seger.

Det betyder framför allt att Slovenien har stor fördel i kampen om EM-biljett. Avståndet ned till trean Finland är plötsligt hela fyra poäng med tre matcher kvar.

– Resan fortsätter, det hjälper inte att tycka synd om sig själv. Vi har varit i liknande lägen tidigare där vi kunnat rycka upp oss efter en förlust. Det som är bra är att nästa match kommer snart, säger förbundskapten Markku Kanerva dagen efter debaclet.

Läget i grupp H
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Slovenien5–1–116
Danmark5–1–116
Finland4–0–312
Kazakstan4–0–312
Nordirland2–0–56
San Marino0–0–70

”Fanns också positiva saker”

Direkt efter slutsignal tog Kanerva på sig allt ansvar för missräkningen. En nattsömn senare kunde han också se positiva saker med gårdagen.

– Klart att alla var besvikna efter att ha åkt på pumpen med 3–0. Nu har vi kollat lite på matchen och visat klipp för spelarna – och det fanns också positiva saker.

– Ser man på statistiken så var det inte så illa som det säkert kändes. Men kalla fakta är att vi förlorade med 3–0, vilket vi får ta och analysera med spelarna.

Programmet är inte längre tillgängligt
Mardrömsstart för Finland då Slovenien får tidig straff och tar ledningen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Landslagslotsen tycker att hemmalaget till slut inte hade så många farligheter, trots att siffrorna blev tydliga.

– Statistik är statistik, men om man kollar på förväntade mål så hade de 1,4 och vi 0,82. De hade fyra skott mot mål från öppet spel och satte två av dem, så ”Luke” (Hradecky red. anm.) fick inte så mycket bollar på sig, påpekar Kanerva.

– Vi hade två bra chanser som vi inte lyckades förvalta. Det var skillnaden. Siffermässigt var skillnaden inte så stor, men vi måste vinna fler närkamper i båda ändorna av planen.

Hradecky kallade insatsen för ett kollektivt misslyckande. Rasmus Schüller konstaterade att Finland inte var redo för match.

– Det går säkert att se på många sätt på gårdagens match, men faktum är att vi inte var tillräckligt bra som lag, betonar Benjamin Källman.

– Orsakerna måste vi analysera. Men det är bara att inse att kollektivet inte fungerade.

EM-platsen inte i egna händer: ”Känns främmande”

Dagen efter match tränade en del av laget, medan vissa återhämtade sig på gymmet. Laget flyger till Finland under kvällen.

– Vi hinner träna tillsammans en gång och därtill gå igenom taktik på lagmöten, konstaterar Kanerva.

– Nu är det väldigt viktigt att få det mentala i skick. Höja självförtroendet. Det är inte så lätt efter en förlust, men vi har visat tidigare att vi kan nå tillbaka till vår nivå efter tunga förluster.

– För mig personligen är det inte svårt att ladda om efter en sådan här förlust, man vill bevisa att man kan vända på steken, säger Källman.

Benjamin Källman talar med media.
Bildtext Benjamin Källman byttes ut i paus i går.
Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Samtidigt som bara seger duger för Finland i de återstående matcherna – den nästintill slutsålda hemmamatchen mot Kazakstan på tisdag, samt de avslutande mötena med Nordirland och San Marino nästa månad – måste Slovenien spela bort sig för att den blåvita EM-biljetten ska vara möjlig.

Slovenerna har ett tuffare återstående schema, men en förlust mot Danmark räcker inte. Laget måste tappa en poäng till i sin kvalavslutning där också Nordirland och Kazakstan ingår.

– Före gårdagen hade vi ännu allt i egna händer. Att det inte är så längre känns fortfarande lite främmande, erkänner Källman.

– Läget är inte idealiskt alls. Men chansen finns fortfarande kvar. Vi tar en match i taget och satsar på att slå Kazakstan på tisdag, avslutar Kanerva.

Tisdagens match på Olympiastadion börjar klockan 19 och sänds direkt på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln