Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är bakdörren som kan rädda EM-drömmen – Finland ligger bra till i rankningen för playoff

Finländska fotbollsfans jublar på läktaren.
Bildtext De finländska fotbollsfansen kommer eventuellt att ha playoffrysare i mars att se fram emot.
Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Hoppet behöver inte vara borta ifall EM-kvalet inte går vägen för Finland. Som det ser ut just nu skulle fotbollsherrarna få en andra chans tack vare Nations League.

Plötsligt finns det rätt mörka moln på himlen ovanför herrlandslaget i fotboll.

Efter att ha nollats i Slovenien i går är EM-biljetten inte alls i egna händer längre. Slovenerna behöver tappa fyra poäng i de tre sista matcherna samtidigt som Finland tar tre trepoängare.

Den slovenska EM-platsen är säkrad om landet tar fem poäng i sina avslutande matcher. Landet har möten med Nordirland, Danmark och Kazakstan kvar – och man har alltså råd att förlora mot de gruppledande danskarna.

Danmark ligger precis som Slovenien på 16 poäng och avslutar kvalspelet med matcher mot San Marino och Nordirland utöver Slovenienmatchen. Trean Finland har tolv pinnar och avslutar mot Kazakstan, Nordirland och San Marino.

Playoff möjligt

De två bästa från alla tio kvalgrupper kvalificerar sig för sommarens EM. Därtill har värdlandet Tyskland en plats.

De tre resterande platserna avgörs i playoff – som är en möjlig bakdörr för Finlands del.

Det får man tacka Nations League-resultaten för. Tolv lag från den senaste upplagan, som spelades 2022 och 2023, får spela ett playoff bestående av tre separata grupper som gör upp om varsin plats. Varje grupps utslagsmatcher består av semifinaler och en final mellan vinnarna.

Finland spelade i Nations Leagues B-division, därifrån de fyra bästa länderna som ännu inte säkrat EM-spel går till playoff.

I B-divisionen placerade sig Israel, Bosnien-Hercegovina, Serbien och Skottland före Finland. Av dessa är de två sistnämnda på EM-plats i det pågående kvalet, vilket betyder att det med nuvarande tabellägen skulle bli playoff för Finland om man inte klättrar i kvalgruppen.

På mikrobloggen X (tidigare Twitter) skriver kontot Football Ranknings att om dagens grupplägen skulle stå sig så skulle Finland få möta Bosnien-Hercegovina i playoff, för att sedan i en eventuell final spela mot Israel, Ukraina eller Island.

Men det är också möjligt att Finland skulle hamna i en grupp där man först skulle möta Wales, och vid en eventuell final Polen eller Estland.

Playoffspelet står på schemat i mars. EM spelas i juni och juli.

Diskussion om artikeln