Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Martti Ahtisaari var en omtyckt president och Nobels fredspristagare – se hans liv i bilder

Uppdaterad 16.10.2023 11:17.
Martti Ahtisaari
Bildtext Martti Ahtisaari och Elisabeth Rehn i Sarajevo i september 1998.
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

Martti Ahtisaari valdes till republiken Finlands tionde president 1994 och satt på posten till 2000. 2008 fick han erkännande för sitt fredsarbete i form av Nobels fredspris.

Martti Ahtisaari föddes i Viborg 1937.

Martti Ahtisaari arbetade 1960-1986 på Utrikesministeriet, med u-hjälpsorganisationer och som ambassadör.

I presidentvalet 1994 var Martti Ahtisaari socialdemokraternas presidentkandidat. Eftersom han jobbat med utrikespolitik och fredsförhandlingar i flera länder var det rätt få finländare som visste vem han var. Svenska folkpartiets kandidat Elisabeth Rehn fick en stor del av det finska Finland bakom sig trots att hon var en borgerlig kvinna. Hon hade varit en populär försvarsminister.

Presidentvalet 1994 var det första direkta folkvalet i Finland. Finländarna röstade direkt på sin presidentkandidat, inte på en elektor. I den första omgången av presidentvalet 1994 gick Elisabeth Rehn och Martti Ahtisaari till den andra omgången

Första omgången i presidentvalet 1994 - Spela upp på Arenan
Ahtisaari och Rehn intervjuas efter presidentvalets första omgång - Spela upp på Arenan

I den avgörande andra omgången vann Martti Ahtisaari med 53,9 procent mot Elisabeth Rehns 46,1 procent. Martti Ahtisaari efterträdde Mauno Koivisto på presidentplatsen.

Elisabeth Rehn och Martti Ahtisaari går till valurnorna - Spela upp på Arenan
Martti Ahtisaari är Finlands president 1994 - Spela upp på Arenan

Martti Ahtisaari som president

Ett år efter Finlands medlemskap i EU intervjuas president Martti Ahtisaari på Talludden om vad EU inneburit för Finland.

Intervju med Martti Ahtisaari om EU - Spela upp på Arenan

Det allra viktigaste är att Finland får vara med, säger presidenten. Ahtisaari ser inga negativa aspekter med ett EU-medlemskap.

Ahtisaari fick också den glada tilldragelsen att gratulera hockeylejonen till det första VM-guldet våren 1995.

Hockeylejonen hos president Martti Ahtisaari - Spela upp på Arenan

Det är också en mysig och glad president Martti Ahtisaari som tar emot gäster på självständighetsdagens festmottagning 1997, då Finland fyller 80 år.

Presidentparet Ahtisaari tar emot - Spela upp på Arenan

Hälsningsproceduren tar som vanligt lång tid. Gästerna flimrar förbi i en evighetslång rad. I valsen ser man hur republikens president njuter.

President Ahtisaari trodde i sitt nyårstal 1997 att det nya året skulle bli avgörande i kampen mot arbetslösheten. Optimisten Ahtisaari efterlyste mänskliga lösningar, och inte marknadskrafter.

President Ahtisaari talar 1997 - Spela upp på Arenan

Intervju med president Martti Ahtisaari - Spela upp på Arenan

President Ahtisaaris nyårstal 2000 - Spela upp på Arenan

Också det nya årtusendet började under gynnsamma omständigheter, menade president Martti Ahtisaari i sitt sista nyårstal som president 2000.

2000 efterträddes Martti Ahtisaari av Tarja Halonen som president. Hon blev Finlands första kvinnliga president.

Martti Ahtisaari får Nobels fredspris

Ahtisaari får ett telefonsamtal från Nobelkommittéen - Spela upp på Arenan

2008 tilldelas Martti Ahtisaari Nobels fredspris för sitt arbete som FN:s chefsförhandlare i frågan om Kosovos självständighet, samt för sina övriga insatser för att lösa internationella konflikter. Den norska Nobelkommittén motiverar beslutet med att Ahtisaari förtjänar priset för sitt över tre decennier långa arbete för fred och försoning i världen.

Ahtisaari får Nobels fredspris - Spela upp på Arenan
Nobels fredspristagare 2008 - Spela upp på Arenan

Martti Ahtisaari var med vid fredsprocesserna i bland annat Namibia, Östtimor och Kosovo. Ahtisaari grundade Crisis Management Initiative (CMI) 2000. CMI är en finländsk politiskt oberoende organisation som jobbar utan nationell koppling för fred vid krishärdar i världen.

Reaktioner på Ahtisaaris fredspris - Spela upp på Arenan

Under pensionsdagarna sysslade presidenten med diplomati och samhällsfrågor. Han avled den 16 oktober 2023 i en ålder av 86 år.