Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel tar stora risker med en omfattande offensiv mot norra Gaza – här är de 6 fronter som kan öppnas mot landet

Israelisk soldat med judisk huvudbonad tittar mot gränsen till Libanon.
Bildtext En israelisk soldat vid gränsen mot Libanon. Det är mycket möjligt att Hizbollah öppnar upp en ny front mot Israel just här om Israel inleder en omfattande offensiv i norra Gaza.
Bild: EPA-EFE

Terroristorganisationen Hamas lovar att utrota Israel och Israel planerar att krossa Hamas för gott. Det blodiga slagfältet blir norra Gaza, men det finns stora risker för att konflikten eskalerar.

– Vi kommer att slå mot våra fiender med en styrka utan motstycke, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett kort tv-uttalande till folket i lördags. Han betonade att det här bara är början.

Men Israel är fast beslutet att krossa terroristorganisationen Hamas.

Israelerna är medvetna om att striderna kommer att drabba den palestinska civilbefolkningen i norra Gaza. Det är ett pris de är beredda att betala.

Israel måste ge sig på Hamas – Hamas är ett gäng fegisar som gömmer sig bakom civila

USA:s president Joe Biden i tv-programmet 60 Minutes

Israels militära övertag mot Hamas är odiskutabelt.

Det finns ändå flera potentiella säkerhetsrisker som Israel måste beakta när det går till attack mot Hamas. Utgångspunkten är enkel, Hamas har fler vänner i Mellanöstern än Israel har.

1. Terrorism inne i Israel

USA:s ambassad i Jerusalem uppdaterade häromdagen sina reserekommendationer till Israel. Där uppmanar de amerikaner att undvika resor till Israel på grund av risken för terrorism och oroligheter.

Israel säger att de har oskadliggjort alla de Hamasmedlemmar som trängde in på israelisk mark och massakrerade civila israeler förra veckan.

Den sortens uttalanden bygger, i bästa fall, på kvalificerade antaganden.

Det finns också andra terroristgrupper än Hamas, som kan reagera våldsamt på en israelisk attack mot Gazaremsan.

2. Hizbollah och gränsen mot Libanon

De senaste dagarna har Israel beskjutits med raketer från norr, det vill säga Libanon. I Libanon gör den Iranstödda Hizbollah-milisen vad den vill.

I söndags var striderna redan ganska intensiva. Hizbollah sköt raketer och pansarvärnsrobotar mot Israel, som svarade med flygangrepp och artillerield.

Det här är inte status quo och det finns en stor risk att någon gör en felbedömning

Amos Harel i en analys i den israeliska tidningen Haaretz

Enligt Hizbollahs talesperson Rana Sahili handlar striderna hittills bara om ”skärmytslingar” som varnar för vad som ännu är att vänta.

Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian besökte Libanons huvudstad Beirut på måndagen och uttryckte sig så här:

– Jag vet vilka scenarier Hizbollah har förberett. De steg de kommer att ta leder till en stor jordbävning i den sionistiska enheten.

Karta som visar Israel och Libanon, samt Gaza, Golanhöjderna och Västbanken.
Bildtext Avståndet från Gaza till Israels gräns mot Libanon är ungefär 200 kilometer. Uppe i nordost ligger Golanhöjderna, ett tidigare syriskt område som Israel har kontrollerat sedan år 1967. Det har nu skjutits en del raketer mot området från Syrien, men få tror att Syrien kommer att blanda sig i en eventuell storkonflikt i Israel - åtminstone på kort sikt.
Bild: Maija Keskisaari / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap

Israel säger att det klarar av ett krig i norr samtidigt som offensiven i Gaza pågår.

– Jag rekommenderar Hizbollah att väldigt noggrant följa med vad som händer med Hamas i Gaza, säger Peter Lerner, talesperson för Israels försvarsmakt i en intervju för amerikanska ABC News.

– De ska vara väldigt försiktiga med att överskrida tröskeln, för vi är fast beslutna att försvara staten Israel.

3. Oroligheter på Västbanken och i östra Jerusalem

Ett av de uttalade målen med terrorattacken mot Israel för drygt en vecka sedan var att inspirera palestinier på Västbanken och i östra Jerusalem att inleda ett nytt uppror, en intifada, mot Israel.

Det här gäller i första hand Västbanken som kontrolleras av Israel, men som styrs av den palestinska myndigheten. Området har över 3,2 miljoner palestinska invånare.

Kartan med Israel, Gaza och Västbanken. Också Tel Aviv och Jerusalem.
Bildtext 3,2 miljoner palestinier bor på Västbanken.
Bild: Leena Luotio / Yle

Så sent som i somras gjorde Israel våldsamma militära räder mot staden Jenin, där hundratals medlemmar av Hamas, Islamiska Jihad och det på Västbanken styrande partiet Fatah hade samlats.

Västbanken kan alltså vara en potentiell krutdurk trots att det hittills har varit relativt lugnt där.

Samma gäller östra Jerusalem, där det bor 330 000 araber och drygt 200 000 judar.

4. Iran säger att Israel ska akta sig

Iran har beskyllts för att ha varit inblandat i den stora terrorattacken mot Israel förra veckan och Hamas har i sina uttalanden sagt det, trots att Iran fortsatt nekar inblandning.

Irans stöd har länge varit en förutsättning för att Hamas och Hizbollah existerar. Det gäller både finansiella och militära resurser.

Dessutom får terroristorganisationernas medlemmar ofta militär skolning i eller av Iran.

Iran har varit tvetydigt, men hotfullt, i sina kommentarer om Israels förestående markoffensiv.

– Det är högst troligt att många andra fronter öppnas, säger utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian. Den möjligheten går inte att avfärda och den blir mer och mer sannolik.

Irans högste ledare, Ali Khamenei, uppmanar hela den muslimska världen att komma till palestiniernas hjälp. Han är också mycket aktiv på sociala medier med att sprida anti-israeliska budskap.

Inget tyder på att Iran inleder direkta krigshandlingar mot Israel, men Teheran har lång erfarenhet av att underminera Israel genom sitt spel bakom kulisserna.

Det ovannämnda militära och finansiella stödet till Hamas och Hizbollah är bara ett par exempel på det.

5. De palestinska flyktingarna i Jordanien

Minst två miljoner och möjligen över tre miljoner palestinska flyktingar bor i Jordanien. Dessutom har antagligen över hälften av landets elva miljoner invånare någon sorts rötter i de palestinska områdena.

För en vecka sedan ordnades en stor demonstration till stöd för palestinierna i huvudstaden Amman.

I fredags ordnades det ytterligare en demonstration vid Jordaniens gräns till Västbanken. Hundratals unga män försökte tränga sig in i Västbanken.

Jordaniens kung Abdullah har varnat för att eventuella oroligheter i Jordanien kan spilla över in i Israel.

Han varnar också för att ett krig i Gaza kan leda till att ännu fler palestinier flyr till Jordanien.

– Krisen i Gaza får inte sprida sig till grannländerna och förvärra flyktingproblemet, sa Abdullah när han tog emot USA:s utrikesminister Antony Blinken i Amman i fredags.

6. Egypten och Syrien kan agera oförutsägbart

Det här är egentligen två eventuella fronter hopklämda i en punkt, men samtidigt är risken liten att de två länderna ska blanda sig i konflikten direkt.

Egyptens roll är ändå viktig eftersom den stängda gränsen mellan Egypten och Gaza är den enda utvägen från Gaza som Israel inte kontrollerar.

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi har samma huvudbekymmer som Jordaniens kung. Han är rädd för stora flyktingströmmar från Gazaremsan som kan destabilisera läget på Sinaihalvön.

– Egyptens nationella säkerhet är mitt främsta ansvar och jag kommer inte att försumma det under några omständigheter, sa al-Sisi förra veckan.

al-Sisi har ändå en lättare situation än Abdullah i Jordanien. Egyptens regim har ett hårdare grepp om maktapparaten och armén behöver inte oroa sig lika mycket för inre oroligheter.

Karta med Israel, Jordanien, Egypten, Syrien och Iran.
Bildtext Israel kallas ofta för den enda demokratin i regionen, vilket också, i praktiken, stämmer.
Bild: Leena Luotio / Yle

Syrien kommer kort med på listan eftersom landet är i ett beroendeförhållande både med Iran och Ryssland.

Dessutom har Hizbollah aktivitet också i Syrien och har skjutit raketer in i Israel från syrisk mark. Israel har å sin sida anfallit militära mål i Syrien sedan flera år tillbaka, och gjorde det senast förra veckan.

Men både USA och Ryssland vill antagligen undvika att engagera Syrien i konflikten mellan Hamas och Israel. Iran och Israel kommer antagligen att respektera det.