Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Trio Saludo jubilerar med konserter runtom i Svenskfinland

Fyra män vid en svart dörr.
Bildtext Trio Saludo med Håkan Streng, Peter Ingo och Reigin Ingo, förstärkta på jubileumskonserterna med gitarristen Pentti Hildén.
Bild: Gunilla Ginström / Yle

Trio Saludo firar 50 år på scenen med en jubileumsturné och ett nytt album. Det här blir möjligen gruppens sista spelningar.

De kallar det för avskedsturné, men bli inte förvånad om Trio Saludo dyker upp med sina gitarrer och spanska sånger igen.

– Det är bäst att vi själva kallar det för avskedsturné innan någon annan gör det, skrattar Peter Ingo.

Trio Saludo bildades av Peter Ingo, Håkan Streng och Arto Rintamäki år 1973. Men historien går längre bak i tiden.

Före det hade Peter startat gruppen Tre på Spanska i Vasa i mitten av 60-talet och några år senare fortsatte gruppen i Åbo, nu som Fyra på Spanska och där kom Håkan Streng med i bilden.

Latino i stället för rock´n´roll

Intresset för spansk och latinamerikansk musik föddes redan i unga år.

– Vår pappa köpte en grammofonspelare åt mig och Reigin och en skiva med latinomusik och vi lyssnade hela julhelgen, berättar Peter Ingo. Vi var helt sålda direkt.

Reigin Ingo kom med i trion på allvar efter 1999, då tredje grundande medlemmen i Trio Saludo, Arto Rintamäki, blev tvungen att lämna spelandet på grund av sjukdom.

– Det var synd att det gick så där för Arto, konstaterar Håkan Streng. Han hörde nog till Finlands bästa tenorsångare, ytterst lämplig för stämsångerna i vår spanska repertoar.

– Faktum är att Arto nog var mer en rockare på 70-talet, men vi lyckades omvända honom. Till en början ville han inte alls sjunga till exempel Dina svarta sammetsögon; ”sån skitmusik”, sa Arto.

Trio Saludo bjuder på både gamla pärlor och nyinspelade låtar

41:14

Elfte albumet

Trio Saludo har rest land och rike runt allt sedan 70-talet. Deras shower med latinamerikansk musik har gästat både festivaler, företagsevent och konsertsalar i hela Svenskfinland.

Jubileumsalbumet är deras elfte album.

– Vi har nog spelat utomlands också. Bland annat på Mallorca en gång, där spanjorerna blev smått imponerade av en finländsk grupp som sjunger – och spelar – på spanska, berättar Håkan Streng.

Inför jubileumskonserterna har gruppen övat flitigt. Både gitarrspelet och sången ska sitta.

Som stöd på scen har de anlitat proffsgitarristen Pentti Hildén.

– Det är en ära att få vara med. Jag är lite av ett Trio Saludo fan, skrattar Pentti Hildén.

Turnén har startat i Lovisa och fortsätter nu till Grankulla, Borgå, Ekenäs, Kyrkslätt, via Kimito och Åbo till Österbotten där de avslutar i Dagsmark den 4 november.