Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Cosplay - en hobby som vilken som helst

Från 2015
Uppdaterad 23.11.2015 12:25.
Sofia Flinck sysslar med Cosplay där man klär ut sig till olika karaktärer.

Det är snart tio år sedan Sofia Flinck i tonåren för första gången kom i kontakt med Cosplay.

Redan i tidiga tonår blev hon intresserad av japansk populärkultur, men det var först som femtonåring via några nya kompisar som Cosplay och allt vad det innebar kom in i bilden.

- Mina vänner berättade att de var på väg till ett Cosplay-evenemang och berättade för mej vad det här med Cosplay handlade om, berättar hon. Jag tyckte det lät jättespännande och bestämde mej för att åka med och prova, åtminstone en gång. Så då valde jag en karaktär och sedan blev det symaraton med mamma på nätterna för att hinna få dräkten klar i tid. Men det lyckades och jag åkte med till Tammerfors och hade jätteroligt. Jag älskade alla fina kläder och blev jätte imponerad.

Inspiration från animationer och serier

Och på den vägen är det, sedan dess har hennes intresse bara vuxit. Ordet Cosplay kommer från engelskans costume play och är helt enkelt ett sätt att klä ut sig enligt någon viss karaktär från t.ex. ett spel, en film eller animation. Ursprungligen kommer Cosplay från Amerika. Ofta kan karaktärerna vara manga- eller seriefigursinspirerade.

- Man väljer en karaktär som man vill vara och en viss outfit den har och så börjar man sy och fixa, säger Sofia Flinck. Man kan hitta på, kopiera och så mycket som möjligt försöka efterlikna den här karaktären. Den här karaktären jag är nu är egentligen en animerad karaktär från Avatar the last Airbender.

Handarbetet viktigt

Ännu för tio år sedan var Cosplay inte väldigt känt som fenomen i Finland men sedan dess har intresset tagit fart. Det har kommit influenser från Japan och i Japan har Cosplay blivit ett jättestort fenomen och det kan också hända att många därför felaktigt tror att Cosplay kommer från Japan.

I Finland har man sedan 2005 tävlat i Cosplay och för en vecka sedan ordnades de finska mästerskapen på Gloria i Helsingfors. När det är tävling gäller det att ha fixat så mycket som möjligt själv.
I Finland lägger vi i tävlingssituationen stor vikt på själva handarbetet och reglerna är ganska stränga, säger Sofia.

Man kan inte så där bara gå in på nätet och beställa den kostymen man skall ha. Det är t.ex. okej att beställa en peruk men då måste man styla den själv. Eller man kan köpa sig ett par skor men då måste man ännu modifiera dem ytterligare.

Ett socialt evenemang

På Cosplay-evenemangen är också den sociala biten, där man får träffa andra och beundra varandras dräkter väldigt viktig. Och i Cosplay-tävlingar är det inte kostymen rakt av som avgör, då ska alla tävlanden dessutom ha en kort show på scenen där karaktären presenteras.

- Det här inte som liverollspel där man går in för att helt och hållet leva sig in i och vara sin karaktär, här kan det räcka att man berättar en berättelse där den här karaktären ingår, berättar hon.

Till vardags är Sofia Flinck präst. Men hon konstaterar att yrket inte spelar någon större roll när det kommer till Cosplay. Sofia ser det som vilken som helst hobby.

- Endel sjunger i kör och jag gillar att klä ut mig, säger Sofia.

Sofia Flinck är gäst i Efter Nio om spel på måndag 23 november kl. 21.00

Mer om ämnet på Yle Arenan