Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Kvanthopp: Saltets många ansikten – kan ge oss lösningen på framtidens energiproblem

Stora högar med salt
Bildtext Salt kan användas till mycket mer än att krydda vår mat med.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Salt är ett otroligt mångsidigt ämne. Hästar älskar salt, de behöver det för att må bra. Men salt kan också bli hörnstenen i framtidens kärnkraftverk och andra energilösningar.

Det mångsidiga saltet, från godis åt hästar till kraftbärare i kärnreaktorer

32:14

I det förra avsnittet av Kvanthopp berättade jag om den där ena gången för cirka tio år sedan, då jag stod mitt ute på en till synes oändlig saltslätt i Atacamaöknen i Chile, med min bil fastkörd i saltet och en halv liter vatten kvar att dricka.

Det slog mig senare, att den här slätten, där jag kunde ha mött liemannen men klarade mig, vittnar om ett urtida hav som inte hade samma tur som jag. Det är så som en stor del av våra saltavlagringar har kommit till. Ett hav eller en sjö som har avdunstat bort och dött, och lämnat sitt salt efter sig.

Det är en viss poetisk klang i det, tycker jag. Saltslätten som det urtida havets vitnade ben, som Döda havet, bara att ännu dödare.

Förra veckan talade jag alltså om salt ur ett historiskt perspektiv. Vad saltet har betytt för vår civilisation och kultur, från förhistorisk tid till franska revolutionen och Mahatma Gandhis saltmarsch, med mera.

I det här avsnittet av Kvanthopp ska vi huvudsakligen hålla oss i vår egen tid, men också se på framtiden, och de nya sätt som det vita guldet, saltet, förser oss både med nya lösningar på existentiella risker, men också skapar nya hot mot vår fortsatta överlevnad.

Saltet till spritsmugglarnas undsättning

Som yngre fascinerades jag av berättelserna om spritsmugglarnas äventyr under förbudslagen på 1920-talet. Inte för att någon av mina släktingar skulle ha deltagit i den här olagliga aktiviteten. Men alla som var unga på den tiden, som min morfar, kände säkert någon som kände någon, etcetera.

En av berättelserna som min morfar återgav var den om hur spritsmugglarna hade för vana att fästa en säck med salt och ett stycke kork vid sina spritkanistrar, som de kallades. Ifall polisen kom ikapp smugglarna ute till sjöss, kunde smugglarna hiva sin last överbord. Lasten sjönk sedan av saltets tyngd.

Sedan när saltet i säckarna hade smält, flöt kanistrarna upp till ytan, och spritsmugglarna kunde åka tillbaka ut och bärga sin dyrbara last.

En svartvit bild av en båt fylld med dunkar med smuggelsprit.
Bildtext En spritsmugglarbåt fylld med dunkar med sprit.

Morfar berättade alltså det här för mig när jag var liten, och jag kommer ihåg att jag tänkte att ”aha, det är alltså därför som havsvattnet fortfarande smakar salt”.

Nå, det är ju definitivt inte därför, ifall att det behöver göras fullständigt klart för någon. Spritsmugglarna gjorde inte vattnet salt, de bara kastade salt i vattnet, salt som sannolikt härstammar därifrån.

Havsvatten är alltså den främsta källan till salt på jorden. Ungefär 97 procent av jordens vatten finns i haven, och det här vattnet innehåller upplösta salter, huvudsakligen natriumklorid (NaCl).

Om allt vatten i oceanerna skulle avdunsta, skulle saltet som havsvattnet lämnar efter sig bilda ett lager mer än 166 meter tjockt, enligt en uppskattning. Det är ungefär lika högt som en skyskrapa på fyrtio våningar.

Men var kom allt det här saltet ifrån ursprungligen? Saltet i havet kommer faktiskt från början från stenar på land.

Salt = kemiskt nedbrutna stenar

Så här funkar det: regnet som faller på marken innehåller upplöst koldioxid från den omgivande luften. Det här gör att regnvattnet blir lätt surt på grund av kolsyra.

Det sura regnet får berget att erodera. Stenarna bryts alltså ned kemiskt, och vattnet för bort deras salter och mineraler i löst tillstånd, som joner, till exempel natrium- och kloridjoner. Saltjonerna i det rinnande regnvattnet transporteras till bäckar och floder och till slut hamnar de i havet. Som alltså blir salt.

Många av de lösta jonerna används av levande organismer i havet och tas bort från vattnet när organismerna dör och avlagras på havsbottnarna. Men en stor del av jonerna förbrukas inte, de blir kvar, upplösta i vattnet, där deras koncentrationer ökar med tiden.

Fiskar simmar i korallrev.
Bildtext Havsvattnet innehåller jonerna natrium och klorid, vilket är det samma som koksalt.
Bild: AOP

De två joner som oftast finns i havsvatten är alltså natrium och klorid. Den här duon utgör över 90 procent av alla upplösta joner i havsvatten. Koncentrationen av salt i havsvatten (dess salthalt) är cirka 35 promille, med andra ord kommer cirka 3,5 procent av havsvattnets vikt från saltet i vattnet.

I en kubikkilometer havsvatten finns det alltså en mängd salt som motsvarar en vikt på tjugosju miljoner ton. En kubikkilometer havsvatten innehåller också drygt två och ett halvt kilo guld och lite på fem kilo silver! Men innan du går ut och börjar sila guld ur havsvatten, tro mig – det lönar sig inte: en kubikkilometer innehåller mer än 275 miljarder liter vatten! Folk har försökt, men det går för långsamt.

Dessutom handlar det här avsnittet av Kvanthopp varken om silver eller guld, utan om salt. Tjugosju miljoner ton av den varan i en genomsnittlig kubikkilometer havsvatten, som sagt. Dock inte i Östersjöns vatten, naturligtvis.

Framför allt Medelhavet är väldigt salt, 3,8 procent jämfört med Atlantens 3,5 procent, på grund av att avdunstningen från Medelhavet är så stor, och inflödet av nytt vatten via Gibraltar sund är begränsat.

3 300 kubikkilometer vatten avdunstar varje år från Medelhavet, men saltet blir kvar, Salt avdunstar inte. Sötvattnet från floderna – Po, Rhône, Ebro i Spanien, den mäktiga Nilen – bidrar inte med mer än en bråkdel av det vatten som skulle krävas för att hålla Medelhavets salthalt nere på Atlantens nivå.

Medelhavets saltjätte

Sedan 1800-talet har geologerna varit medvetna om att Medelhavets botten inte är riktigt som andra havsbottnar. Det består inte av den typiska sortens sediment, som gyttja och sand. Istället hittar man salt nästan var man än borrar sig ned, saltkristaller i tjocka lager.

Grekiska ön Zakynthos
Bildtext Medelhavets vatten får sin blåa färg av salthalten.
Bild: Mostphotos

De här avlagringarna är så massiva att de ibland brukar beskrivas som ”Medelhavets saltjätte”. Saltet bara fortsätter, kilometervis nedåt. Det finns ett tidigare avsnitt om det här på Yle Arenan om du vill veta mera.

Hur som helst, det här fenomenet är inte direkt ovanligt, sådana här avlagringar brukar som sagt uppstå varhelst större ansamlingar av vatten har torkat ut.

Vilket, med andra ord, antyder att Medelhavet under någon period i sin historia har avdunstat och torkat ut. Medelhavet har alltså förvandlats till en jättelik version av vår tids Döda havet. Mestadels uttorkat, men det lilla vatten som finns kvar har sedan varit hypersalt.

Den här händelsen, den så kallade messiniska salinitetskrisen, inträffade för omkring fem och en halv miljoner år sedan. Faktum är att det hela kan ha påverkat det globala klimatet genom att en betydande mängd salt togs bort från det globala havet, vilket påverkade havscirkulationen och ökade på havsisbildningen i polarområdena. Vilket, sammantaget, kylde ned klimatet.

Så med andra ord, salt kan till och med ha en inverkan på klimatet, beroende på hur mycket av det som är upplöst i havet och hur mycket som ligger avlagrat i berggrunden vid en given tidpunkt.

Den sortens salt, som man bryter ur berget, kallas halit, eller helt enkelt bergsalt eller stensalt. Det är kort sagt, mineralformen av natriumklorid. Halit förekommer på platser där det tidigare har funnits saltvattensamlingar, som till exempel uttorkade sjöar och hav.

Saltsjön Assal (Assalsjön) i Djibouti.
Bildtext Det kan också finnas salt i sjöar, som i den här saltsjön Assal i Djibouti.
Bild: Renato Granieri / Alamy

Utöver Medelhavets ”saltjätte” har vi stora saltfyndigheter bland annat i USA, Tyskland, Österrike, Italien, Kanada, och i Pakistan. Khewragruvan nära Islamabad i Pakistan, är världens näst största saltgruva (den största finns i Kanada).

Det rosa Himalayasaltet

Khewragruvan är känd för sitt rosafärgade Khewrasalt, ofta marknadsfört som Himalayasalt. Gruvans historia går tillbaka till Alexander den store, vars trupper upptäckte saltfyndigheterna år 320 före vår tideräkning, i samband med Alexanders indiska fälttåg.

Eller, ska vi vara nogräknade så upptäcktes Khewragruvan faktiskt av Alexanders armés hästar. Soldaterna kom i något skede på hästarna med att slicka stenarna.

Som alla hästvänner vet, älskar hästar att slicka salt. Hästar förlorar stora mängder av viktiga mineraler när de svettas, inklusive natrium, och om det inte fylls på kan en elektrolyt-obalans utvecklas. Det här kan sedan leda till lågt blodtryck eller andra störningar i blodcirkulationen, till och med till neurologiska problem.

Älg slickar på saltsten
Bildtext Precis som hästar så behöver hjordjur salt. Den här älgen njuter av en saltsten som någon har satt upp.
Bild: YLE/Ulf Lindström

Och hur det nu råkar sig så är faktiskt just det så kallade rosa Himalayasaltet populärt bland hästägare (eller ska vi säga bland deras hästar). Bergsalt i sin rena form är färglöst, och har det någon kulör beror det uttryckligen på olika mineraler som är blandade i saltet.

Bjud med andra ord hästen hellre på rosa Himalayasalt eller motsvarande, det innehåller mycket fler nyttiga mineraler än industriellt raffinerat vitt salt.

Däremot ska du inte falla för marknadsföringssnacket om att Himalayasaltet är så mycket mer hälsosamt för oss människor, jämfört med vanligt koksalt. Det finns ingen vetenskap som stöder det här.

Inte ens trots att det berättas att sjuka hästar i Alexander den stores armé återhämtade sig efter att ha slickat Himalayasaltet i de pakistanska bergväggarna.

Vanligt, billigt jodsalt är bättre

Bergsalt, alltså halit, innehåller hur som helst inte över huvud taget en viktig komponent som vi här i Norden ofta lider brist på: jod. Så tumregeln för köket är, välj ett salt som är berikat med jod. Strunta i om det är rosa och kostar en smärre förmögenhet.

Olika slags salt i glasburkar.
Bildtext I butiken kan du köpa många slags salt. Det rosafärgade bergssaltet innehåller många nyttiga mineraler – för hästar.

Andra viktiga ändamål som halit används till, både privat och i kommunala sammanhang, är för att smälta is, i form av vägsalt. Ett annat användningsområde är vid glasstillverkning.

Nej, saltet blandas inte i själva glassen, utan används för att smälta is runt behållaren med glass. Eftersom detta är en endoterm process absorberas värme från glassen som då kyls fortare. Tacka alltså saltet också för den där glassen du är så förtjust i.

Följande sätt att använda halit är sedan mindre njutbart: krossat bergsalt kan användas som hagel i ett hagelgevär som ett icke-dödligt vapen. Vapnet måste dock avfyras från ett mycket kort avstånd för att detta ska få någon effekt. Ifall saken nu av någon orsak skulle bli aktuell för din del.

Men okej, allt det här är sådant som vi känner till och utnyttjar idag. Det finns däremot många ändamål för saltet med tanke på allsköns framtida teknologi. Några ord om vad det här kan innefatta.

Energiförsörjningen är ju den stora frågan som väldigt mycket av vårt framtida välstånd beror på.

Saltbatterierna, framtidens energilagring

Smältsaltbatterier är en typ av laddningsbara energilagringssystem som använder, just det, smält salt som en eller flera av sina centrala komponenter. De här batterierna har fått uppmärksamhet som en potentiell storskalig energilagringsform på grund av deras höga energitäthet, långa livslängd och skalbarhet.

Smältsaltbatterier är tänkta huvudsakligen för lagring av energi i elnätet. De kan hjälpa till att hantera plötsliga tillskott av el från lite ojämna källor som vind- och solenergi. De kan lagra överskottsenergi som genereras under perioder med låg efterfrågan och frigöra den när efterfrågan är hög.

Ett smältsaltbatteri kan till exempel ha en katod, alltså positiv elektrod, av någon metalloxid, en anod av någon flytande metallegering, och en elektrolyt av smält salt. Den här elektrolyten ser alltså till att hålla igång strömmen av joner mellan elektroderna under laddning och urladdning.

Men saltbatterier kan bli verklighet också på konsumentnivå. Ett australiskt forskarteam berättade nyligen att de har utvecklat ett billigt nytt batteri som bygger på havssalt, vilket ju är billigt och finns i stora mängder. Det här nya batteriet har enligt forskarna fyra gånger större kapacitet för energilagring än litium.

Forskarna skryter att ”den resulterande produkten uppvisade superhög kapacitet och ultralång livslängd vid rumstemperatur.” Smältsaltbatterier förutsätter normalt väldigt höga temperaturer, men inte havssaltbatterierna då, tydligen.

Skrytandet fortsätter: ”Tack vare det faktum att havssalt är en mycket vanlig produkt så kan detta saltbaserade batteri vara ett alternativ till litiumjonbatterier – och ett alternativ som kan användas i stor skala”. Låter bra, inte minst med tanke på att utvinningen av litium ju ger upphov till stora koldioxidutsläpp. Havssaltbatterierna skulle kunnas göra mer CO2-neutrala.

Låter ju lovande. Vi får återkomma när vi har mer att berätta om det här.

Framtidens kärnkraft kör med salt

En annan metod att använda salt inom kraftproduktionen är i samband med så kallade smältsaltreaktorer (MSR, ”molten salt reactor”). Då snackar vi om en typ av avancerad kärnreaktordesign med smält salt som kylvätska, eller som bärare av själva bränslet, som då är uppblandat i det smälta saltet.

Den här sortens reaktorer skiljer sig rejält från traditionella tryckvattenreaktorer (PWR) och kokvattenreaktorer (BWR), som vanligtvis används vid kärnkraftsproduktion.

Det hela bygger som sagt på att man istället för vatten använder en kylvätska av någon saltblandning, smält under högt tryck, ofta då baserad på fluorsalter. Det här kylmedlet cirkulerar genom reaktorhärden och absorberar och överför värme.

Vissa MSR-konstruktioner skulle också kunna producera tritium, tungt väte, prima bränsle för framtida fusionsreaktorer, om och när de blir verklighet.

Smältsaltreaktorer med salt som bränslebärare borde också vara säkrare jämfört med traditionella kärnreaktorer. Vid överhettning eller effektbortfall kan bränslesaltet pumpas in i ett passivt kylsystem, vilket minskar risken för en härdsmälta.

Slutligen, MSR-reaktorer kan arbeta vid väldigt höga temperaturer, vilket gör att man kan utnyttja dem för allsköns industriella processer, som att utvinna grön vätgas för transportsektorns behov.

Det finns ytterligare tillämpningar för smält salt, bland annat för solkraftverk som bygger på speglar och lagring av det koncentrerade solljusets värme. Återigen kan smält salt då användas som energilagrare och transporteras vidare till de redan nämnda smältsaltbatterierna. Mycket att snacka om här, men vi nöjer oss med att konstatera att forskningen går vidare, och förhoppningsvis får vi konkreta tillämpningar på bordet snart.

Avsaltning av havsvatten

En annan viktig framtidsfråga där salt spelar en viktig roll har snarare att göra med att bli av med salt där det inte hör hemma. En av framtidens stora bristvaror är rent dricksvatten, i och med allt fler törstiga munnar på jorden. Särskilt då i regioner som står inför vattenbrist i och med klimatuppvärmningen.

Havet innehåller allt vatten vi någonsin kan behöva, men problemet är som sagt att 97 procent av allt vatten på jorden är salt. För att kunna utnyttja havsvatten som dricksvatten behöver vi ta till avsaltning. De senaste åren har avsaltningstekniken gjort betydande framsteg, bland annat inom den vanligaste metoden för avsaltning, omvänd osmos (Reverse Osmosis, RO).

På sistone har man lyckats förbättra RO-avsaltningens energieffektivitet och hållbarheten hos membranen som tekniken kör med. Grafenbaserade membran och andra nanomaterial undersöks för att göra saltavvisningen snabbare.

Andra potentiella, konkurrerande metoder för avsaltning av havsvatten har också seglat upp på senare tid. Inklusive soldestillatorer, där förnybar energi, som sagt solkraft, används för avsaltning. Det här kan bli särskilt värdefullt i fattigare regioner med rikligt solsken.

Det här var alltså några spännande och positiva roller som salt kan komma att spela i våra liv framöver. Sist men inte minst finns det ännu en inte så kul grej som vi inte kan undvika i den här tvådelade Kvanthopp-specialen om salt. Och det är salterosion, eller marksalinitet.

Av alla världens naturresurser är det översta lagret av vår jordmån en av våra mest värdefulla tillgångar. Vi odlar 95 procent av vår mat i det här florstunna, superviktiga jordlagret.

Saltet, ett hot mot våra odlingsmarker

För naturen tar det cirka tusen år att generera så lite som 3 millimeter matjord, så det är av avgörande betydelse att vi skyddar den. Under de senaste 150 åren har vi sorglöst förbrukat nästan hälften av jordens tillgängliga jordbruksmark.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation varnar för att om den nuvarande takten av nedbrytning fortsätter, kommer all matjord att vara borta inom 60 år. Alla inser säkert att det här inte är hållbart.

Ett av de största hoten mot våra globala matjordar, har uttryckligen med salt att göra, med hur salt ansamlas i jorden, bland annat på grund av dålig dränering. Det här är speciellt problematiskt i torra och halvtorra regioner. Saltet som koncentreras i åkermarken är skadligt för växter och skapar betydande produktionsproblem för jordbruket.

2018 uppskattade FN att 20 procent av världens bevattnade åkerareal hotas av saltackumulering. Varje år orsakar den ökade marksaliniteten förlorade skördar till ett värde på 27 miljarder dollar. Plus, så klart ett lidande för både människan och naturen, som inte kan mätas i pengar.

Det här är, kort sagt, ett problem som vi måste fixa. Inget som vi bara kan ta med en nypa salt.

Mer om ämnet på Yle Arenan