Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tungt bakslag för landslaget: Rasmus Schüller åkte på lätt hjärnskakning i Slovenien – missar tisdagens EM-kvalmatch

Rasmus Schüller.
Bildtext Rasmus Schüller fick följa med måndagens förberedande träning från avbytarbänken.
Bild: Lehtikuva

Rasmus Schüller byttes ut i paus mot Slovenien. Smällen mot huvudet stoppar honom från spel mot Kazakstan. ”Vi har diskuterat med läkarteamet och tiden blir för knapp”, säger Markku Kanerva.

I söndags kväll landade Finland i Helsingfors efter den misslyckade utflykten till Ljubljana. Ett dygn tidigare gick landslaget på pumpen med 0–3 i den blytunga EM-kvalmatchen mot Slovenien.

På hemresan bar landslaget också med sig ett rejält bakslag på spelarsidan.

Mittfältaren Rasmus Schüller kommer inte att spela i tisdagens EM-kval mot Kazakstan. Schüller åkte tidigt på en smäll mot huvudet i lördags och byttes ut i paus.

Under måndagen klarnade det att Finlands läkare avråder Schüller från spel och mittfältaren bekräftade till Yle Sporten att han står över mötet med Kazakstan. Han har genomgått tester och det såg lovande ut, men man vill inte riskera något.

Förbundskaptenen Markku Kanerva bekräftar att Schüller inte finns med i tisdagens matchtrupp.

– Det är frågan om lätt hjärnskakning. Han hade symptom i går och det var bättre i dag, men det finns ett protokoll som man ska följa och vi har diskuterat läget med läkarteamet. Tiden blir för knapp för Schüller.

Schüller missade kvalpremiären mot Danmark, men har efter det spelat i de sex övriga matcherna i EM-kvalet. Nu talar det mesta för att det blir Kaan Kairinen och Glen Kamara som spelar på innermittfältet.

”Blir förändringar”

Utöver Schüller lever den finländska startelvan till match två under samlingen.

– Det blir förändringar, säger Kanerva i pluralis.

Markku Kanerav intervjuas 2023.
Bildtext Markku Kanervas landslag är nertryckt i skoskaften efter förlusten mot Slovenien.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Finland har använt tiden mellan matcherna till att återhämta sig och analysera vad som hände mot Slovenien. I söndags konstaterade Kanerva att statistiken inte var så illa som slutresultatet.

– Efter paus lyfte vi oss närmare normal nivå. Det skulle ta länge om jag går igenom allt som vi sa till spelarna, men feedbacken har handlat om att vi måste sätta grunderna. Allt från duellspelet till kvaliteten på passningarna. Jag utgår från att det har gått hem hos spelarna.

Kazakstan på samma poäng

Finland kommer att hedra avlidne presidenten Martti Ahtisaari med en tyst minut och spel i sorgband. På planen måste landslaget bjuda de fullsatta läktarna på Olympiastadion på mål och vinna tisdagens match för att hålla hoppet om en topp två-placering vid liv.

– Spelarna har visat mental styrka tidigare och vunnit förr när de har hängt mot repen, säger Kanerva.

– Nu är tankarna bara på att fortsätta ha chansen till att kvala in till EM direkt.

Han berömmer Kazakstan, som står på lika många poäng som Finland i kvalgruppen, men i bortamatchen i september vann Finland rättvist med 1–0 efter Oliver Antmans mål.

– Jag anade att Kazakstan skulle kunna röra till det i gruppen och så har det gått. De har utvecklats och varit effektiva framåt.

Yle direktsänder EM-kvalet mellan Finland och Kazakstan från Olympiastadion. Avspark klockan 19.00.

Läget i grupp H
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Slovenien5–1–116
Danmark5–1–116
Finland4–0–312
Kazakstan4–0–312
Nordirland2–0–56
San Marino0–0–70

Diskussion om artikeln