Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tar Finland sista chansen i EM-kvalet i kväll? Richard Jensen efterlyser mod för att knäcka Kazakstan: ”Måste bevisa att vi inte ger oss”

Richard Jensen tränar med landslaget.
Bildtext Richard Jensen har tio landskamper på meritlistan.
Bild: Lehtikuva

En dryg månad in på tiden i Aberdeen är Richard Jensen mer än nöjd med övergången till Skottland. ”Det går inte att drömma om så mycket mer just nu”, säger han om proffslivet.

Efter att ha startat i fyra av de sex första matcherna i EM-kvalet tittade Richard Jensen på från bänken då Finland förlorade med 0–3 i Slovenien i lördags.

Sjuttio timmar efter slutsignalen i Ljubljana ska Finland spela på nytt. Tiden mellan matcherna har gått åt till att slicka såren, flyga till Helsingfors och syna insatsen.

– Vårt lag har en väldigt bra mental styrka. Vi har vänt blad och vi ger oss inte. Vi måste bevisa att vi står på den grunden och ta fram det mot Kazakstan. Nu gäller det att hålla hoppet om att kvala in direkt till EM vid liv, säger Jensen.

– Vi höjde oss efter paus och bara vi vågar spela så skapar vi också lägen. Mot Slovenien resulterade det inte i mål, men tidigare i kvalet har vi varit ganska effektiva.

Fått kanonstart i Skottland

Förbundskaptenen Markku Kanerva kommer att göra förändringar i uppställningen och frågan är om Jensen får en plats. Under den första tiden i nya klubben Aberdeen har 27-åringen åtminstone vant sig vid mycket speltid.

Mellan landslagsuppehållen i september och oktober har Jensen hunnit starta sju matcher i ligan, cupen och Conference League.

– Det har varit rätt fantastiskt hittills. Att jag får uppleva det här är en fin stund i min fotbollskarriär. Det går inte att drömma om så mycket mer som spelare just nu.

Richard Jensen applåderar fans i Aberdeen.
Bildtext Richard Jensen har hunnit starta fem ligamatcher och två Conference League-matcher hittills.
Bild: Stephen Dobson/ProSports/Shutterstock/All Over Press

Efter att ha harvat runt på nederländska fotbollsplaner i många år har det mesta gått snabbt för Jensen under det senaste året. Han har etablerat sig i landslaget, spelat en säsong i polska ligan och tagit ett nytt kliv till fotbollsstaden Aberdeen och fjolårets tabelltrea i skotska ligan.

– Vem har inte drömt om att få spela i Storbritannien någon gång under sin karriär? Och när man hör Aberdeen så tänker man på fotboll. Jag behövde inte många sekunder för att bestämma mig då möjligheten kom.

Precis före landslagsuppehållet spelade Aberdeen mot HJK i Conference League – en match där Jensen blödde ymnigt och fick sys mitt under matchen. Då spelade Aberdeen stereotypiskt för en brittisk klubb.

– Vi har en intensiv och rak spelstil, speciellt i början av matcherna för att försöka suga musten ur motståndet. Samtidigt finns det också en förväntan från supportrarna att vi ska hålla i bollen.

Ny publikfest väntar

I kväll kommer förväntningarna från den finländska fotbollspubliken. Landslaget fortsätter att locka massorna – publiksiffran lär landa runt 30 000 åskådare mot Kazakstan.

– Det roliga med fotboll är att spela under press, säger Jensen om förutsättningarna inför avspark.

Finlands spelare firar seger.
Bildtext Segerdanserna från i juni då Finland besegrade Slovenien och San Marino känns som svunna tider efter de senaste förlusterna i EM-kvalet.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Två raka förluster mot Danmark och Slovenien gör att Finlands väg till en topp två-placering i kvalgruppen är stenig. Nu handlar det om att göra sitt men även hoppas på att andra spelar Finland i händerna.

– Vi måste sköta vårt och börja med att besegra Kazakstan.

Jensen efterlyser mod i spelet med boll för att låsa upp Kazakstans försvar. Gästerna är på en nordisk rundtur och kommer närmast från 1–3-förlusten mot Danmark på Parken i Köpenhamn.

– Då vi vågar spela och kommer fram via mittfältet så skapar vi bra målchanser. Jag tror att det kommer då vi får spela här hemma.

Yle direktsänder EM-kvalet mellan Finland och Kazakstan. Avspark klockan 19.00.

Diskussion om artikeln