Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många vill förvara båten i centrala Borgå – alla stora båtar har inte fått plats i år

Båtar står förvarade på land, marken är täckt av vatten på grund av högt vattenstånd i intilliggande å.
Bildtext Alla som velat har inte fått en plats för sin båt i Sakta farten i år. En del båtägare har hänvisats till förvaringsplatserna i Gammelbacka eller Tolkis.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Trycket på vinterförvaringsplatser för båtar i Sakta farten i centrala Borgå har varit hårt i år. En del stora båtar har därför hänvisats till förvaringsplatserna i Gammelbacka och Tolkis.

Den här hösten finns det färre förvaringsplatser för båtar i Borgå. Förvaringsplatsen i Hammars har upphört och de berörda båtägarna har blivit erbjudna platser på andra håll i Borgå.

Enligt Borgås hamnmästare Janita Pihjala-Wickholm har största delen fortsatt hyra en plats av staden.

I det stora hela råder det inte någon brist på förvaringsplatser i Borgå, men efterfrågan på förvaring vid Sakta farten är större än utbudet. Där finns det ont om platser för segelbåtar och stora båtar som är över tre ton tunga och tio meter långa.

Räckte inte till för icke-Borgåbor

Sakta farten ligger närmast Borgå centrum och det här områdets popularitet har ökat. För två år sedan fanns det lediga platser, i fjol var alla platser uthyrda och i år var utbudet helt klart större än efterfrågan.

– I år räckte platserna i Sakta farten inte till för utsocknes båtägare, berättar Janita Pihjala-Wickholm och förklarar att platserna ges till stadens egna invånare i första hand.

Flera båtar står förvarade på ställningar på land. Marken är täckt av vatten.
Bildtext Många vill förvara sin stora båt eller segelbåt i Sakta farten. Det finns plats för stora båtar även på förvaringsområdena i Tolkis och Gammelbacka.
Bild: Malin Valtonen / Yle


Vid Sakta farten finns två områden där båtar kan förvaras under vintern. Det första, närmare centrum, är det populära området och här får stora båtar plats.

Det andra, som finns strax efter den första träbron vid Svinövägen, har bara ett litet antal förvaringsplatser. Träbron har en viktbegränsning som i dagsläget förhindrar större båtar från att förvaras där.

Båttrailar med båtar på står parkerade på ett vattenfyllt område.
Bildtext I Sakta fartens andra område kan bara mindre båtar förvaras eftersom bron till området inte klarar av för tunga fordon.
Bild: Malin Valtonen / Yle


– Vi skulle behöva platser för stora båtar nära centrum. Alla som velat ha en båtförvaringsplats har fått en, men kanske inte just på det område som de skulle ha velat, berättar Janita Pihjala-Wickholm.

Totalt har Borgå stad cirka 230 båtförvaringsplatser på tre olika områden: Sakta farten, Tolkis och Gammelbacka. I Sakta farten finns det kring 100 platser.

Diskussion om artikeln