Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tränarens förslag till sommarträning gav Krista Pärmäkoski ångest – reagerade drastiskt: ”Behövde komma på något annat”

Krista Pärmäkoski ler bland höstlöv.
Bildtext Under försäsongen har Krista Pärmäkoski bland annat varit på landslagsläger i italienska Passo Lavaze och tränat över en månad i USA med Riitta-Liisa Roponen.
Bild: Yle/Jarkko Vuolle

Hon beslutade sig till slut för att fortsätta, men planen för sommarträningen var allt annat än lockande. Då valde Krista Pärmäkoski en sommar på sina egna villkor.

Under stunder av fjolårssäsongen verkade Krista Pärmäkoski vara i toppslag. Och VM i Planica började med en hoppingivande sjätteplats i skiathlon.

Men då hon följde upp sin nattpuls i den finländska VM-basen i italienska Tarvisio var siffrorna horribla jämfört med det normala.

Återhämtningen fungerade inte alls – och hennes resultat i Slovenien blev bara sämre och sämre.

Väl tillbaka i Finland var hennes coronatest positivt och saker började få sin förklaring. VM-fiaskot var särskilt tungt för Pärmäkoski med tanke på att hon också tvingats avbryta ett hoppingivande Tour de Ski på grund av sjukdom.

Under VM-förberedelserna hade formen känts så bra att hon för närkretsen vågat yppa det som hon saknar från mästerskap – ett guld.

– Det var helt klart att hälsoläget i Planica korrelerade rejält med resultaten. Det var ett rätt tungt bakslag då säsongens båda huvudmål förstördes av hälsan, säger Pärmäkoski på måndagen på sin årliga pressträff i Tammerfors.

Gjorde om sitt program

Veteranen knep den första av sina totalt tolv mästerskapsmedaljer redan i VM i Holmenkollen 2011. Pärmäkoski hade redan hunnit börja överväga ett karriärsslut för våren 2023.

– Om jag hade varit så där dålig i Planica trots god hälsa och lyckade förberedelser så skulle jag absolut ha lagt av. Men nu var resultaten så mycket sämre än idrottaren så att jag till slut föll för att fortsätta.

I maj tränade hon lite som hon ville. Då hon sedan fick träningsschemat för sommaren av tränaren Matti Haavisto kändes det inte bra.

Tanken om att begränsa livet totalt enligt ett disciplinkrävande träningsprogram kändes som ett mentalt strypgrepp.

– Jag kände stor ångest och behövde komma på något annat.

Hon strök över allt på programmet förutom styrketräningen som planerats av maken Tommi Pärmäkoski, samt en del av Haavistos hårdare pass.

– Allt annat gjorde jag enligt vad jag själv kände att var bäst, och det började kännas trevligare, minns Pärmäkoski.

Kryptiskt om OS

32-åringen är medveten om att hennes beslut att fortsätta automatiskt får många att tro att hon siktar mot OS i Milano 2026.

Men Pärmäkoski har redan en längre tid tagit ett år i taget.

– Karriären kan vara slut i morgon eller efter världscupen i Ruka. Eller så efter OS i Milano, kommenterar hon kryptiskt.

Året före OS väntar VM i Trondheim. Gällande det mästerskapet handlar spekulationerna om Pärmäkoskis gamla superkonkurrent Therese Johaug tänker satsa på en comeback.

– I och med att det finns 50 kilometer fritt i tuff terräng på programmet så vore jag förvånad om hon inte ens tänkte försöka. Men det som är säkert är att hon bara ställer upp om hon tror sig kunna vinna.