Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Kazakstan kvitterar på straff med kvarten kvar att spela

Uppdaterad 17.10.2023 20:37.

Finland kan fortfarande nå EM-slutspelet nästa sommar. Men landslaget har inte längre ödet i sina egna händer. Enda vägen framåt är att vinna de återstående gruppspelsmatcherna. Med början från kvällens drabbning mot Kazakstan.

Kl. 19.00 EM-kval: Finland – Kazakstan

Helsingfors Olympiastadion
Kommentator: Chriso Vuojärvi

EM-kval i fotboll, Finland - Kazakstan (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Finlands startelva:

1 Lukas Hradecky
17 Nikolai Alho
5 Arttu Hoskonen
4 Robert Ivanov
3 Richard Jensen
7 Robert Taylor
6 Glen Kamara
14 Kaan Kairinen
11 Daniel Håkans
20 Joel Pohjanpalo
10 Teemu Pukki

Finlands läge: Hoppet lever

Förlusten mot Slovenien i lördags var en av Finlands sämsta landskamper i mannaminne. Robert Ivanov var så snopen efter nederlaget att han bad om ursäkt av det finländska folket å landslagets vägnar.

Tiden att slicka såren har varit knapp för i kväll vankas redan nästa kvalmatch. Och samtidigt en chans att ta revansch.

Finland ligger trea i gruppen och har ett hyfsat behagligt återstående program. Enda målet är att ta nio poäng av nio möjliga. Det skulle innebära att huvudmotståndaren i kampen om andra platsen, Slovenien, får ta maximalt fyra poäng. Finländska fotbollsfans kan bara hoppas att Nordirland tar poäng i kväll mot slovenerna på hemmaplan och att Danmark besegrar dem på Parken.

Läget i grupp H
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Slovenien5–1–116
Danmark5–1–116
Finland4–0–312
Kazakstan4–0–312
Nordirland2–0–56
San Marino0–0–70

Finland kommer till kvällens drabbning utan två av sina nyckelspelare. Rasmus Schüller åkte på en smäll mot huvudet i Ljubljana och kommer inte ens att vara på bänken. Kvalets bästa finländska målskytt, Oliver Antman, är i sin tur långtidsskadad.

Helt klart är att Finland inte kan spela lika försiktigt och passivt som i förlusterna mot Danmark och Slovenien senast. Kan det innebära att Kanerva frångår sin traditionella fembackslinje till förmån för mer krut på offensiva positioner? Inhopparna Joel Pohjanpalo och Daniel Håkans gav landslaget ett lyft i andra halvleken i lördags. De kan mycket väl vara aktuella för en plats i startelvan i kväll.

Publikstödet torde, trots stjärnsmällen i Ljubljana, vara massivt. Endast några tusen biljetter är osålda så Kazakstan kan bli den 21:a nationen genom tiderna att spela inför mer än 30 000 åskådare på Helsingfors Olympiastadion.

Kazakstans läge: Tuffare program

Kazakstan har varit H-gruppens positiva överraskning. Laget ligger på fjärde plats i tabellen på samma poäng som Finland och har därmed fortfarande chans att nå EM-turneringen.

Men jämfört med Finland är Kazakstans återstående program tuffare. Varje poäng laget tar i Helsingfors eller Ljubljana är en framgång, men för att EM-drömmen ska bli verklighet borde det bli, precis som för Finland, idel segrar. Det lär inte ske.

Oliver Antman jublar.
Bildtext Oliver Antman gjorde Finlands segermål i Astana men är skadad nu.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Hur som helst är Kazakstan ett landslag vars formkurva pekar uppåt. Laget vann sin Nations League-grupp i C-divisionen i fjol och spelar nästa år i B-divisionen i likhet med Finland. Högvattenmärket i kvalet är 3–2-segern hemma över Danmark. Slovenien och Finland fick slita hårt för att åka hem med tre poäng från Astana.

Kazakstan har i ärlighetens namn haft marginalerna på sin sida. Lagets försvarsspel är inte överhövan högklassigt och framåt är laget ganska så trubbigt. Men poängskörden i kvalet har varit över förväntan så det gäller för Finland att inte underskatta kazakerna. De kommer taggade och med bra självförtroende till Helsingfors.

Kommentatorns tips: Finland fixar detta

Tre poäng är ett måste och ett förödmjukat men taggat Finland skrider målmedvetet till verket. Finland vinner med 2–0 och därefter hejar det blåvita fotbollsfolket kollektivt på Nordirland som möter Slovenien i Belfast med start klockan 21.45.

Diskussion om artikeln