Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvita bakdörren till EM säkrad efter Norges förlust – land i krig kunde bli Finlands sista hinder

Uppdaterad 16.10.2023 22:47.
Markku Kanerva instruerar spelare.
Bildtext Markku Kanervas Finland kan få en andra chans i mars.
Bild: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Efter söndagen är det helt klart att Finland får en andra chans ifall man inte tar sig in bland de två bästa i kvalgruppen. I ett eventuellt playoff i mars kan det bli aktuellt med spel på neutral plan.

Finland låg bra till i rankningen för playoff och efter att Spanien i går slagit Norge var det helt klart.

Resultatet betydde att Skottland säkrat EM-spel, vilket i sin tur kommer att garantera Finland en playoffplats om man inte tar sig in bland de två bästa i kvalgruppen.

Efter lördagens förlust i Slovenien har Finland inte längre EM-platsen i egna händer. Den säkrade playoffplatsen blir värdefull ifall man inte lyckas passera Slovenien eller Danmark i kvalgruppen.

De tre sista EM-platserna avgörs med playoffspel i mars. De deltagande lagen avgörs baserat på den senaste upplagan av Nations League.

Tolv lag gör upp om tre platser

Tolv lag delas in i tre grupper. Vinnaren från varje grupp – det vill säga de tre lag som gått vinnande från respektive semifinaler och finaler – går till EM.

Bildandet av grupperna börjar från Nations Leagues C-division. Därifrån har Turkiet redan säkrat en EM-plats, medan Grekland har händerna i en plats.

I nuläget skulle alltså Georgien, Kazakstan, Luxemburg och Azerbajdzjan spela i C-divisionens slutspel.

Från Finlands nivå, B-divisionen, skulle Bosnien-Hercegovina, Ukraina och Israel i dagsläget vara lagen som skulle göra upp med fotbollsherrarna om en EM-plats.

Från A-divisionen har de flesta lagen antingen redan säkrat en plats, eller så är EM-biljetten nära. Bara Kroatien, Holland och Polen står för tillfället utanför EM-plats. Det fjärde landet i A-divisionens playoff skulle enligt Uefas regler vara D-divisionens vinnare Estland.

Bosnien-Hercegovina första hindret?

Att ta sig till EM via playoff är inte heller det lättaste då Finland skulle behöva slå två tuffa motståndare inom samma vecka i mars.

Som grupperna skulle stå just nu skulle Finland spela semifinal mot Bosnien-Hercegovina. I en eventuell final skulle man gästa vinnaren från matchparet Ukraina–Israel – två länder som just nu befinner sig i krig.

Ukraina spelade sin kvalmatch mot Nordmakedonien förra lördagen i Prag. Sista hemmamatchen i kvalet, mot Italien i november, spelar man i tyska Leverkusen.

Israels kvalmatcher i oktober flyttades på grund av kriget i Gaza. Man skulle ha tagit emot Schweiz i Tel Aviv i torsdags. Även gårdagens bortamatch mot Kosovo flyttades på grund av att israeliska myndigheterna inte för tillfället tillåter att landslag reser utomlands.

Det är alltså möjligt att en eventuellt direkt avgörande match om EM-spel för Finlands del skulle spelas på neutral plan.

Om Israel eller Ukraina lyckas kvala till EM redan i höst så skulle Finland höra till de två bästa på B-divisionens playoffrankning. Det skulle betyda spel på hemmaplan för Finlands del.

Diskussion om artikeln