Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bogomoloff: Kvinna leder hockeyförbundet tidigast om femtio år

Från 2015
Uppdaterad 24.11.2015 17:03.
Ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola.
Bildtext Kalervo Kummola får mycket ros - men också en del ris.
Bild: Lehtikuva

Hockeyförbundets avgående ordförande Kalervo Kummola har stått för ett tydligt ledarskap och lyft den finländska hockeyn. Samtidigt kunde han ha lyssnat mer på klubbarna och visat en bättre attityd gentemot damhockeyn.

Så här sammanfattade deltagarna i Slaget efter tolv Kummolas nästan tjugo år som ordförande för Finska ishockeyförbundet.

På det hela taget får Kummola ändå ett gott betyg, speciellt när det gäller den ekonomiska utvecklingen.

- Han har haft skinn på näsan och förklarat dyra VM-biljetter, vilket har gett förbundet pengar att driva verksamheten med konstaterade Harry Bogomoloff, förbundsstyrelsemedlem och tidigare viceordförande.

Matti Ranta, som är distriktsordförande och medlem av fullmäktige lyfte fram Kummolas intresse för internationell ishockey framom klubbarna på gräsrotsnivå.

- Jag tycker nog att ordförande borde känna till människorna och klubbarna, samtidigt som det finns en bra organisation inom förbundet. Men nog har Kummola fjärmat sig från gräsrötterna.

Bättre attityd gentemot damhockeyn

Riikka Välilä (f. Nieminen), OS-bronsmedaljör och femfaldig VM-bronsmedaljör, hoppas att den nya ordföranden skulle ha en bättre attityd gentemot flick- och damishockeyn än Kummola har.

Bogomoloff konstaterade att damlandslaget nog har fått tillräckligt med pengar och att förbundet har föga med klubbverksamheten att skaffa.

- Det handlar inte bara om pengar, fortsatte Välilä. Det handlar om hur man talar om tjej- och damhockey och hur man för fram grenen i medierna.

- Sedan när vi har tillräckligt bra flickor och kvinnor som kan ta ett VM, ökar säkert intresset, konstaterade Bogomoloff. Men USA och Kanada har så många fler spelare att de är svåra att slå.

Tre musketörer

Kampen om Hockeyförbundets ordförandeklubba tätnar. Om en dryg vecka klarnar det vem som ärver Kummolas mantel. På slutrakan finns tre herrar; Heikki Hiltunen, Jukka Toivakka och Harri Nummela.

Toivakka är förbundsstyrelsens ordförande och har suttit med i två strategigrupper. Han är också ordförande för Mestis och för mestislaget, blivande ligalaget Jukurit.

Vasa Sports ordförande Heikki Hiltunen är fullmäkteigemedlem och har tidigare varit ordförande för Mestis.

Harri Nummela har spelarbakgrund på juniorsidan, men har ingen aktiv koppling till hockeyförbundet.

Dags för en kvinna?

- Inte på femtio år, konstaterar Harry Bogomoloff. Så länge kvinnornas andel är så liten. Sedan när antalet kvninnliga spelare närmar sig 40 procent kan det bli aktuellt med en kvinnlig ordförande.

- Vi fick ju en kvinnlig styrelsemedlem i fjol (OS-bronsmedaljören Emma Terho), konstaterade Matti Ranta.

- Det är bra att Emma är med, men jag hoppas vi inte behöver vänta femtio år på en kvinnlig ordförande, fortsatte Riikka Välilä.

Du kan lyssna på hela debatten här:

Programmet är inte längre tillgängligt
Slaget efter tolv - dagens debatt: Vem ska bli hockeyförbundets nya ordförande? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)