Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Läkare som förfalskade covidintyg bytte namn och fortsatte jobba – har arbetat vid Raseborgs sjukhus sedan juni

Uppdaterad 18.10.2023 11:19.
Bildsättning med två läkare som är varandras spegelbilder. Den ena har en svart cirkel framför huvudet, med provrör och den andra har en vit cirkel framför huvudet med provstickor för covidtest.
Bildtext Den svenska läkaren sålde covidintyg under 2020 och 2021, men PCR-testen analyserades inte. Nu saknar han legitimation i Sverige men har arbetat som läkare i Finland.
Bild: Derek Meijer / AOP, Silja Viitala / Yle, Petri Aaltonen / Yle, kuvitus: Samuli Huttunen / Yle

En svensk läkare som dömts för bedrägeri och saknar legitimation i Sverige har i år arbetat i Finland. Läkaren som har bytt namn flera gånger har senast jobbat vid Raseborgs sjukhus via ett bemanningsföretag.

När Svenska Yle granskar läkare som har mist sin legitimation i Sverige är det en läkare vi till en början missar. Han har bytt namn tre gånger.

Det är år 2020 som läkaren börjar sälja covidintyg genom sitt företag i Göteborg. Ju fortare kunderna vill ha intygen, desto mera måste de betala. Kruxet är PCR-testen inte analyseras på laboratorium. Intygen är falska, kunderna blir lurade.

När bedrägeriet avslöjas i början av år 2021 blir läkaren av med sitt arbete på ett sjukhus utanför Borås. Han har fått sin läkarexamen två år tidigare i Riga, Lettland.

Dom i Sverige, rätt att arbeta i Finland

Redan i februari 2021 beviljas mannen läkarlegitimation i Finland. Men till en början arbetar han inte här enligt tillsynsmyndigheten Valvira.

I september 2021 blir han dömd till fängelse för urkundsförfalskning. Domen ändras till villkorlig av Hovrätten för Västra Sverige. Så fort den första domen har fallit ber läkaren själv om att hans svenska läkarlegitimation ska dras in.

Mannen byter förnamn två gånger under år 2022, både i mars och i december.

I december 2022 får han arbete på Åland, vid offentliga Ålands hälso- och sjukvård. I februari 2023 är det en patient som anar oråd och slår larm.

”En läkare måste ha patienternas förtroende”

Chefsöverläkare Jun Nagamori vid Ålands hälso- och sjukvård reder ut mannens bakgrund.

– Han hade arbetat här i drygt två månader när vi hörde om hans bakgrund. Vi arbetade snabbt med att få information om honom och jag tog en diskussion med honom redan dagen därpå.

Jag sa till läkaren att jag inte ser någon framtid för honom på Åland

Jun Nagamori, Ålands hälso- och sjukvård

Formellt har mannen behörighet att verka som läkare i Finland. Han hade inte gjort någon felbehandling i vården inom ÅHS, ingen har klagat på hans arbete.

– Men en läkare måste ha patienternas förtroende. Det blir svårt att uppnå för den som har den här typen av brottslig bakgrund. Jag sa till läkaren att jag inte ser någon framtid för honom på Åland. Han valde att säga upp sig själv, säger Nagamori.

Undanmanövrer och namnbyten

Nagamori säger att Åland är en gränsregion som svenskspråkiga läkare gärna söker sig till.

– Det här är en attraktiv region för riskindivider. Och vi har sett alla möjliga beteenden när man byter namn och själv ber om att dra tillbaka sin legitimation.

Nagamori har hört av svenska kollegor att läkaren har lyckats undvika en utredning genom att själv dra tillbaka sin legitimation.

Det stämmer att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd i Sverige inte har gjort någon utredning på läkaren. Men i beslutet om att hans legitimation dras in hänvisar ansvarsnämnden till ett tillsynsärende – det handlar om de falska covidintygen.

Kuvitus, jossa näkyy käsi, joka pitelee koronatestitikkuja, verikoeputkiloita ja taustalla stetoskooppeja.
Bildtext Myndigheterna i Sverige tror att mannen inte längre befinner sig där. De har sökt honom på flera adresser.
Bild: Silja Viitala / Yle, Petri Aaltonen / Yle, AOP, kuvitus: Samuli Huttunen / Yle

Myndigheterna i Sverige söker mannen

I slutet av februari 2023 när läkaren har slutat arbeta på Åland byter han efternamn i Sverige. Det är det tredje namnbytet på 12 månader.

I september 2023 blir mannen dömd till fängelse i ett år och tre månader för skattebrott och bokföringsbrott. Han har underlåtit att deklarera och bokföra betydande inkomster i två företag. Borås tingsrätt fäller mannen även för verksamheten i det företag som sålde de falska covidintygen. Mannen överklagar domen.

Svenska skatteverket berättar i oktober 2023 att mannen fortfarande är folkbokförd i Sverige. Skatteverket har sökt honom utan framgång på flera adresser.

Mannen har bott i Raseborgs sjukhus tjänstebostad

När Svenska Yle letar på mannens nyaste namn hittar vi ett spår. I befolkningsregistret står han skriven på en adress i Ekenäs, där Raseborgs sjukhus har sina tjänstebostäder. Hans läkarlegitimation är fortfarande giltig i Finland.

Det visar sig att mannen mycket riktigt har arbetat vid Raseborgs sjukhus. Han har tjänstgjort vid primärvårdsjouren via ett estniskt bemanningsföretag.

Att han har skrivit ut intyg till resenärer utan att veta om de har covid eller ej visar att han inte förstår vad förtroendet mellan läkare och patient kräver

Maaret Castrén, HUS Akuten

Maaret Castrén är verksamhetschef vid HUS Akuten. Hon berättar att HUS-sammanslutningen nu har bett bemanningsföretaget byta ut läkaren, som annars skulle ha kommit på jobb till Ekenäs denna vecka.

– När vi fick veta om hans bakgrund meddelade vi att vi inte kan ha honom kvar hos oss. Att han har skrivit ut intyg till resenärer utan att veta om de har covid eller ej visar att han inte förstår vad förtroendet mellan läkare och patient kräver, säger Castrén.

Bemanningsföretaget ”ser allvarligt på det här”

Bemanningsföretaget Medimatkat uppger att läkaren har arbetat vid Raseborgs sjukhus sedan juni 2023. Han har i medeltal tjänstgjort 50 timmar i månaden. Företaget kände inte till att han begått brott i Sverige.

– Det var oväntat. Vi ser mycket allvarligt på det här. Vi har fört ett samtal med läkaren, dragit in hans arbetsturer i Raseborg och sagt upp hans arbetsavtal. Vårt företag har inte haft något att anmärka på hans kliniska kunskaper, säger överläkare Geidi Rajaste vid Medimatkat.

Läkaren går med på att svara på några frågor via mejl

Kollagebild, sjukhusvyer.
Bildtext Mannen har arbetat vid primärvårdsjouren i Raseborg. Vare sig HUS Akuten eller bemanningsföretaget Medimatkat har något att anmärka på hans kunnande som läkare.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle, Jari Kovalainen / Yle, Jyrki Lyytikkä / Yle, Alamy / AOP, kuvitus: Samuli Huttunen / Yle

Beslut i Sverige påverkar inte Valviras beslut i Finland

Brott eller felbehandling i vården som sker i Sverige påverkar inte en läkares legitimation i Finland.

När Svenska Yle granskar läkarlegitimationer noterar vi ett fall där svenska myndigheter har begränsat en läkares legitimation eftersom tillsynsmyndigheten Valvira har dragit in yrkesrättigheterna i Finland. Men Valvira kan enligt nuvarande lag inte dra in en legitimation på grund av beslut i Sverige.

Det här är en brist, anser chefsöverläkare Jun Nagamori på Ålands hälso- och sjukvård.

– Vi borde bli bättre på att samarbeta mellan Sverige och Finland vad gäller behörighet. Stora delar av läkarutbildningarna är harmoniserade och ser likadana ut. Vi som gränsregion skulle verkligen förespråka att myndigheterna skulle ta del av varandras bedömningar och samarbeta mera, säger Nagamori.

Dags att ändra lagen

Mannen har fortfarande obegränsade rättigheter att verka som läkare i Finland. Varken HUS-sammanslutningen eller Ålands hälso- och sjukvård har något att anmärka på hans arbete som läkare.

Valvira har inlett en ny utredning om läkaren, men oavslutade utredningar är sekretessbelagda.

Maaret Castrén vid HUS-sammanslutningen säger att just den här läkaren inte har utgjort en fara för patienterna i Raseborg. Men som lagen ser ut idag kan en läkare som mist sin legitimation i Sverige på grund av felbehandling i vården ändå arbeta i Finland tills det samma skett även här.

– Det är förfärligt att en läkare får arbeta i Finland fastän hen har skadat patienter i Sverige. Det är dags för en lagändring, säger Castrén.

Ålands radio har bidragit med bakgrundsinformation.

Artikeln har rättats 18.10 klockan 11.18 med uppgiften att svenska myndigheter begränsat en läkarens legitimation, inte fråntagit läkaren legitimation. Det här handlar inte om läkaren som arbetat på Åland och i Raseborg.