Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Haveriet som släcker EM-hoppet – Finland tappade allt och förlorade viktiga kvalmatchen mot Kazakstan: ”Chock och stor besvikelse”

Uppdaterad 17.10.2023 21:47.
Tagybergen avgör sent mot Finland - Spela upp på Arenan

Buropen ekade över Olympiastadion efter slutsignalen. Finlands chanser att ta en direktplats till EM är borta efter ett totalt haveri mot Kazakstan.

Förlusten mot Slovenien i lördags dukade upp en bricka med måstematcher för Finland under sista delen av EM-kvalet. Nio poäng av nio möjliga var kravet samtidigt som Slovenien också måste gå på några minor.

Men laget klarade inte av den första uppgiften. Det blev förlust mot Kazakstan med 1–2 på Olympiastadion och därmed är hoppet om en direktplats mer eller mindre borta inför den sista kvalsamlingen i november.

Den stora hemmapubliken visade sitt missnöje med burop efter slutsignalen, samtidigt som spelarna i Kazakstan jublade i en stor ring och de finländska spelarna hade vilda diskussioner med huvuddomaren.

– Det här är en chock och en stor besvikelse. Jag ville be om ursäkt till vår fantastiska publik. Det här gick inte alls som vi hade planerat.

– Det här grämer alla men i sport upplever man den här typen av besvikelse ibland. Nu ska vi göra en ordentlig analys och se vad som kan förbättras, säger förbundskaptenen Markku Kanerva till Yle.

Taylor gav Finland ledningen

Kanerva hade gjort fyra förändringar i startelvan jämfört med förlusten mot Slovenien. Bland annat Robert Taylor fick starta och tog chansen. Efter en knapp halvtimme gav han Finland ledningen.

Lionel Messis kompis i Inter Miami dunkade in en frispark från 25 meter och gjorde första målet i landslaget på tre år.

– Det var ett avstånd där jag kände att jag kunde skjuta direkt och bollen gick in, säger Taylor.

Robert Taylor dunkar in en frispark mot Kazakstan - Spela upp på Arenan

Taylors mål var kulmen på en bra period av Finland i mitten av första halvlek. Laget skapade flera chanser och ofta på eller i efterdyningarna av hörnor.

Bland annat cykelsparkade Joel Pohjanpalo utanför, Kaan Kairinen styrde bollen någon centimeter på fel sida av stolpen, Robert Ivanov nickade i famnen på gästernas målvakt och Nikolai Alho brände ett friläge.

Kazakstan hade några halvchanser i första halvlek och lyckade skapa lite oreda på offensiv planhalva efter Finlands mål. Lukas Hradecky fick också bidra då han plockade ner bollen efter skott från Askhat Tagybergen.

Håkans kunde ha punkterat matchen

Direkt efter paus stod Kazakstan sedan för den ena felpassningen efter den andra och Finland fick flera gratischanser. Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo lyckades inte förvalta sina lägen och Daniel Håkans sköt en halv meter utanför gästernas stolpe.

– Jag är ensam igenom men blir stressad och vet inte vad jag gör. Det var en stor chans och 2–0 hade gett oss tre poäng, säger Håkans.

Håkans bränner kalasläge mot Kazakstan - Spela upp på Arenan

Kazakstans första riktiga målchans kom i den 64:e minuten då Tagybergen träffade ribban. Kazakstans lagkapten drog till med högerfoten från 40 meter men bollen gick klockrent i virket och Finland klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

– Första timmen var helt okej och vi borde ha gjort 2–0 och avgjort. De hade inga chanser men sedan började vi förlora dueller och kunde inte hålla i bollen, säger lagkaptenen Hradecky.

Kazakstan vände på slutet

Skottet var en påminnelse om att Finlands ledning inte var säker – och med kvarten kvar att spela kom kallduschen. Bollen tog på Richard Jensens hand och Kazakstan fick straff.

Baktiyor Zainutdinov tog hand om straffen och var iskall då han kvitterade till 1–1 och satte Finland i en prekär situation i kvalet.

Kazakstan kvitterar på straff - Spela upp på Arenan

Finland lyckades inte skapa något efter kvitteringen och spelarna såg paralyserade ut. Och en olycka kommer sällan ensam. I den 89:e minuten nickade Zainutdinov in bollen som fullbordade Finlands fiasko framför hemmapubliken.

– Det här är en stor besvikelse, vi måste göra det bättre. Vi förväntade oss ett bättre saldo från den här samlingen, säger Hradecky.

Kazakstans seger gör att laget passerade Finland i tabellen och är nu i stället med i racet om en EM-biljett inför matcherna i november. Finland får förlita sig på bakvägen via Nations League nästa vår. Då behöver laget vinna två matcher.

– Fakta är nu att det blir Nations League och det är den vägen vi ska ta oss till EM, säger Hradecky.

Resultat:

Finland–Kazakstan 1–2 (1–0)
28´1–0 Robert Taylor
77´ 1–1 Baktiyor Zainutdinov
89´1–2 Baktiyor Zainutdinov

Finland: Lukas Hradecky (mv) – Nikolai Alho (88´Pyry Soiri), Arttu Hoskonen, Robert Ivanov, Richard Jensen (88´Jere Uronen) – Robert Taylor (77´Benjamin Källman), Glen Kamara, Kaan Kairinen, Daniel Håkans – Joel Pohjanpalo, Teemu Pukki (77´Marcus Forss)

Diskussion om artikeln