Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sämsta resultatraden sen Backes dagar för landslaget – Hradecky kräver skärpning för att rädda EM-drömmen i mars: ”Händer inte med det här spelet”

Robert Ivanov och Lukas Hradecky ser besvikna ut.
Bildtext Robert Ivanov och Lukas Hradecky tvingades kapitulera två gånger på drygt tio minuter mot Kazakstan.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

I dag börjar förberedelserna inför EM-playoffspelet om fem månader, meddelar Markku Kanerva. Lagkaptenen Lukas Hradecky är besviken på hur Finland tappade fotfästet i EM-kvalet.

Vinden vänder snabbt. I somras var det klackarna i taket då fotbollslandslaget radade upp segrar – efter tredje raka förlusten i EM-kvalet visslade hemmapubliken då slutsignalen gick.

Chanserna att sluta topp två i kvalgruppen försvann hastigt då 100-rankade Kazakstan vände och vann med 2–1 på Olympiastadion. Lagkaptenen Lukas Hradecky skräder inte med orden.

– Det är oroväckande. Under mina år i landslaget har vi väl senast förlorat tre raka kvalmatcher med Hasse Backe. Jag såg ju inte på tv, men det kändes som att vi inte fick matchen under kontroll.

– Jag kan inte peka på exakt vad som måste justeras eller vilken skruv som vi borde dra åt. Det känns som att vår speluppbyggnad har försvagats markant och vi måste klara av att utnyttja de hot som vi skapar framåt. Vi måste analysera det här och utvecklas.

Hur tung var den här samlingen?

– Onekligen är det lite roligare när vi vinner, men ett bra lag lyfter sig i de här situationerna. Jag kan åtminstone lova att vi gör vårt bästa för att samla ihop oss till nästa samling.

Läget i grupp H
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Slovenien6–1–119
Danmark6–1–119
Kazakstan5–0–315
Finland4–0–412
Nordirland2–0–66
San Marino0–0–80

”Tvivlar inte på domslutet”

Det började gå utför med ungefär en kvart kvar. Richard Jensen blev otursgubbe då han tog bollen med handen och orsakade en straff som gav Kazakstan 1–1.

– Jag märkte inte att bollen rörde min hand och därför var jag rätt förvånad då domaren började titta på det. Men jag tvivlar inte på domslutet, de brukar kolla väldigt noga med VAR.

Kazakstan kvitterar på straff - Spela upp på Arenan

Jensen tar på sig målet som blev vändningen.

– Det är beklagligt, jag borde ha skött det bättre. Det är den typen av situationer som blir avgörande. De fick energi av målet.

Vad tänker du om er sista kvart?

– Den var inte tillräckligt bra. Kazakstan tryckte på, såg starkare ut och avgjorde på en hörna. Man vill helst glömma sista femton. En väldigt sur förlust.

Förberedelserna inför playoff börjar

Kollapsen fullbordade en fullständigt miserabel samling. Finlands mål var åtminstone fyra poäng och bibehållen närkontakt med en EM-biljett, men med två matcher kvar har ridån gått ner i kvalgruppen.

– Vi hade en riktig chans att ta massiva kliv mot EM, men vi lyckades inte. Vi är givetvis besvikna, säger Jensen.

Markku Kanerva på bänken.
Bildtext Finlands EM-öde kommer att avgöras i mars.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Förbundskaptenen Markku Kanerva myntade begreppet reservpatron i samband med förra EM-kvalet. Då behövde Finland inte den, men den här gången är det landslagets sista livlina.

De två sista matcherna i EM-kvalet är betydelselösa. Finlands slutspelschanser avgörs i slutet av mars i playoffspelet.

– Nu börjar förberedelserna inför playoffspelet. Självförtroendet har fått sig en törn, men jag tror på det här laget och vi ska göra allt för att ta oss till EM via playoff, säger Kanerva.

Motståndet kommer att klarna först efter att samtliga kvalgrupper är avgjorda i november.

– Det skulle sitta lägligt att tanka lite positiv energi i november. I playoff måste vi vinna två matcher mot tufft motstånd och med det här spelet händer inte det, säger Hradecky.

Finlands matcher i EM-kvalet

Danmark–Finland 3–1
Nordirland–Finland 0–1

Finland–Slovenien 2–0
Finland–San Marino 6–0

Kazakstan–Finland 0–1
Finland–Danmark 0–1

Slovenien–Finland 3–0
Finland–Kazakstan 1–2

17 november: Finland–Nordirland
20 november: San Marino–Finland

Diskussion om artikeln