Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Två evenemang per sommar i Stallörsparken i Ekenäs räcker anser staden

Scen och publik på Augustinatten.
Bildtext Augustinatten ordnades för första gången i Stallörsparken i somras.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Antalet större evenemang i Stallörsparken i centrum av Ekenäs ska begränsas till två. Det anser stadsstyrelsen som vill att parken ska vara öppen för alla under högsäsongen.

Staden motiverar begränsningen med att parken är historiskt och naturmässigt viktig, och dess terräng och infrastruktur inte avsedd för stora publikevenemang. Dessutom är den Raseborgs populäraste park för såväl invånare som turister. Därför vill staden inte att parkens användning begränsas upprepade gånger och i flera dagar då evenemangen byggs upp.

För att de känsliga grönområdena ska få blomstra ostört i juni och juli beslutar staden att de två större publikevenemang som ordnas sommartid i parken ska ske de tre sista veckosluten i augusti. Staden vill även förlänga sommarsäsongen.

Det går endast att reservera parken för tre somrar åt gången, och utöver hyran uppbärs 5 000 euro som en garanti ifall något går sönder. För att hyra parken förutsätts arrangören ha erfarenhet av att ha ordnat lyckade storevenemang tidigare. Däremot går det bra att hyra endast en del av parken eller det asfalterade området också vid andra tidpunkter under sommaren.

Ärendet går nu vidare till tekniska nämnden.

Diskussion om artikeln