Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kristin Amparo: Jag är tacksam över allt jag har

Från 2015
På resande not: Kristin Amparo - Spela upp på Arenan

Det har varit ett hektiskt år för Kristin Amparo som inte bara slagit igenom för en större publik utan även fått sjunga för sin biologiska mamma för första gången. Den här veckan tolkar hon två eurovisionsklassiker som gäst i På resande not.

- Jag försöker faktiskt att lyssna så lite som möjligt på musik, säger Kristin Amparo och skrattar högt.

- Jag älskar jazz och soul och vilken genre som helst bara jag hör själen i det. Men jag blir så himla berörd av det. Om jag lyssnar för aktivt så börjar jag gråta. Spelar ingen roll vad för sorts musik det är eller om det är en glad låt, jag gråter i alla fall.

- Jag sjunger ju precis hela tiden så det jag helst lyssnar på för att slappna av är faktiskt radio. Eller en ljudbok.

Efter succésamarbetet med Albin - singeln "Din soldat" var Sveriges mest sålda under 2014 - har Kristin synts allt flitigare i olika sammanhang och i våras debuterade hon som soloartist i melodifestivalen efter att ha jobbat med musik i tio år.

- Den största skillnaden med att vara en offentlig person är att andra artister som varit mina förebilder tagit kontakt. Man får vara med på Victoriadagen och Allsång på Skansen, men framför allt får jag jobba med professionella människor och bli ännu bättre själv.

Vid sidan av karriären på hemmaplan har Kristin Amparo även uppträtt en hel del i Colombia. Där föddes hon innan hon fem månader gammal adopterades till Sverige.

- Idag har jag ett gott förhållande till Colombia och ambassaden i Bogotá hjälper mig att boka konserter där.

- Jag har haft kontakt med min biologiska familj i ett par år och när jag sjöng där i somras hade de flugit in min biologiska mamma, som såg mig uppträda för första gången.

- Emotionellt är det jätteskönt att få återknyta och lära känna min biologiska mamma som person. Jag lär mig så mycket av henne och läker sakta men säkert separationen jag var med om som liten.

- Det gör mig också så tacksam över allt jag har. Jag bor i en stor lägenhet med rinnande vatten, jag har mat och får sjunga. Min familj i Colombia är fattiga. De kan inte välja vad de ska äta och först förra året hade de råd att köpa riktiga sängar. Där skulle jag ha varit.

- Min biologiska mamma har väldigt lite men hjälper ändå andra som har ännu mindre. Hon har startat en organisation som hjälper barn med läxorna, hon går med mat till hemlösa och har två fosterbarn. Hon är frisk och stark och bestämmer sig för att göra det hon kan. Jag blir väldigt inspirerad av henne.

- Det känns väldigt skönt att veta att jag har allt det där i generna. Det är en styrka.

På resande not med Kristin Amparo
Yle Fem lördag kl 21:00

Hör musik av Kristin Amparo och programmets andra gäster i På resande nots spellista