Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Inga små, söta blomstermotiv utan breda, yviga penseldrag – det här är porslinsmålning 2.0

Handmålat porslin.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Om du plockar fram de bredare akrylpenslarna och tänker mer på linjerna än på motivet så blir resultatet nytt och annorlunda.

Gamla mattallrikar erbjuder bra yta att öva på, de är platta och relativt stora. Eftersom den målade ytan, också efter härdning, inte ska komma i kontakt med mat blir faten snygga inredningsdetaljer istället.

En röd och vit tallrik.
Bildtext Det enkla är det vackra.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Du behöver:

  • porslinsfärg

  • akrylpenslar (eller de penslar du har hemma så länge de har lite bredd)

  • vitt porslin (gammalt eller nytt)

Öva direkt på porslinet - det går att ångra sig

Lirka ner penseln i den relativt lilla burken med färg. Ta rejält med färg, men inte så mycket att det rinner. Börja med att måla ränder över hela tallriken. Var inte rädd att fylla på med färg ifall det inte räcker till. Använd penseln som om du målar på papper, även om tallrikens yta är glatt och färgen glider annorlunda.

Testa olika sätt att snurra penseln och skapa cirklar. Tryck försiktigt så att endast spetsen når ytan och sedan helt ner så du får en uppfattning om hur färgen beter sig tillsammans med penseln. Testa olika former och bredder på penslarna, smala, breda, raka, rundade. Penselns form kan nyttjas i hur start och slut blir på penseldraget.

Då du är nöjd med dina tallrikar låter du dem torka i några timmar. Om du inte är nöjd så är det bara att skölja bort färgen med vatten. Ångerrätten räcker ända tills du härdat färgen i ugnen.

Porslinsmålning.
Bildtext Det är mer utmanande att måla på skålar än på tallrikar.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Efter att ha testat på platta ytor är det läge att gå över till rundare ytor som koppar, skålar eller tillbringare. Här är det bra att ”torröva”, dvs. testa rörelser med helt torr pensel. Känn efter om du kan hålla i porslinet eller om du behöver någon typ av ställning.

När du har en uppfattning om hur du ska jobba är det dags att röra om i färgen och börja måla. Du behöver inte hela färgpaletten, använd dig gärna av bara två kulörer.

Färgen behöver torka några timmar innan du sätter in föremålen i en kall ugn. Ställ temperaturen på 160 grader och härda färgen i 90 minuter. Låt föremålen svalna i ugnen. (Följ anvisningarna på förpackningen till den färg du använder).

Om du målar på utsidan av kärlet kan det användas att servera mat i.

En porslinstallrik.
Bildtext Den här tallriken blev en blåvit inredningsdetalj.
Bild: Carina Ahlskog/ Yle

Tips: En bra inspirationskälla till rustika motiv med fina, fria linjer är den finländska keramikern och formgivaren Ulla Procopé-Nymans serviser. Procopé-Nyman målade med eleganta breda penseldrag och ofta med endast en eller två färger.