Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Implantat gav tillbaka hörseln

Från 2015
Dom kallar oss handikappade: Titi hör med hjälp av implantat - Spela upp på Arenan

Titi Rolin har varit hörselskadad sedan tonåren. Hon hör med cochlea implantat, som underlättar vardagen så att Titi kan njuta av att t ex titta på tv, tala i telefon och lyssna på musik på jobbet.

Kan du berätta lite om din hörselskada?

Jag var 15 år då man konstaterade att jag har en hörselskada. Då hörde jag höga och låga toner bra, men just på den frekvens som människor talar hade jag ett stort bortfall. Sakta men säkert hörde jag sämre och sämre tills jag vid ca 40 års ålder inte uppfattade tal överhuvudtaget mer, och inte just nåt annat heller. Min hörselskada är antagligen genetisk, men jag har inte känt något behov av att testa om det är så.

För 15 år sedan fick jag ett cochlea implantat (CI) som gjorde att jag kunde höra igen på det ena örat och för ett år sedan opererades det andra örat också med ett CI. Nu hör jag alltså relativt bra på båda öronen. Ett CI betyder i praktiken att man opererar in en elektrodtråd med ett visst antal elektroder i öronsnäckan. Elektroderna skickar sedan signaler till hörselnerven.

Dom kallar oss handikappade: Väcks till vibrationer - Spela upp på Arenan

Ser du på film även om det inte finns textning?

Nej, det gör jag inte. Jag försöker ibland om det är en film som verkligen intresserar mig. Då använder jag ett infraröd-system som tar ljudet rakt till mina CI. Om det är mycket lite bakgrundseffekter i filmen, alltså så gott som tyst, kan jag möjligen hänga med i handlingen. Men det är jättetungt.

Kan man som hörselskadad lyssna på musik?

Visst kan man, många gör det och får bra utbyte av musik. Det beror lite på hur allvarligt hörselskadad man är.

Vad hör du?

Aj när jag lyssnar på musik? Jag har antagligen aldrig haft felfri hörsel, men jag har spelat olika instrument och sjöng i kör ända tills min hörselskada blev så svår att jag inte längre klarade det. Jag har ett klart minne av hur musiken lät, men fast jag idag igen upplever musik som njutningsfull med två CI, kan jag inte uppfatta melodin i en sång.

Jag hör att någon sjunger och hör hur rösten låter, t ex om det är en man eller kvinna, om rösten är fyllig, klangfull eller melodisk, men jag uppfattar inte nyanserna från ton till ton. Jag känner igen musik som jag hört innan jag blev tvungen att sluta med körsången.

Nu då jag igen kan höra på båda öronen och har ny modern teknik i det allra nyaste CI:et händer det att jag känner igen också dagens låtar. Det är oftast rytmen som skvallrar om vilken låt det är frågan om.

Dom kallar oss handikappade: Titta på tv i ett magnetfält - Spela upp på Arenan

Får / kan man som hörselskadad köra bil?

Hörselskada är inget hinder för att man skall få köra bil. Om man åker med en hörselskadad chaufför är det bra att låta hen koncentrera sig på att köra och inte på vad man har att säga.

Har varje land ett eget teckenspråk? Finns det t.ex ett gemensamt universellt teckenspråk?

Varje land har ett eget teckenspråk och i Finland har vi t o m två, det finska och det finlandssvenska teckenspråket. Det finns inget universellt teckenspråk, men jag har förstått att man klarar sej ganska bra i hela världen på teckenspråk då det finns likheter i de olika varianterna. Jag kan inte teckenspråk.

Dom kallar oss handikappade: Samtalet rakt i hjärnan - Spela upp på Arenan

Är det skillnader på hörselapparater?

Man skulle kunna säga att det inte finns två likadana hörapparater eftersom varje persons hörapparat är individuellt programmerad för att korrigera just den personens hörselskada. Men det finns nog också stora tekniska skillnader mellan olika hörapparater.

Jag kommer att tänka på bl a de vanliga hörapparaterna som leder in ett förstärkt ljud genom hörselgången eller hörapparater som leder ljudet till innerörat via benet bakom örat. På Cochlea implantatet förvandlas det analoga ljudet till en digital signal som förs till hörselsnäckan via en magnetplatta och en tråd med elektroder som i en processor.

Implantatet hjälper Titi att höra.