Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundets ordförande Ari Lahti: Markku Kanerva sitter säkert och lotsar Finland i vårens kvalmatcher – nästa tränare kan vara utländsk

Ari Lahti fotograferas.
Bildtext Ari Lahti tog över Bollförbundets ordförandeklubba i januari 2018.
Bild: All Over Press / Jaakko Stenroos

Fotbollsherrarnas förbundskapten Markku Kanerva har nått stora framgångar. Efter två raka förluster har han ändå ifrågasatts, men Ari Lahti intygar att Kanerva får avsluta projektet som siktar på EM-slutspelet 2024.

Finlands förbundskapten Markku ”Rive” Kanerva sitter säkert, trots de två svidande EM-kvalförlusterna i oktober. Det säger Bollförbundets ordförande Ari Lahti till Yle.

– Vi har ett avtal om att ”Rive” tar kvalet i hamn. Dessutom har ”Rive” själv skaffat den så kallade reservpatronsplatsen i mars, säger Lahti.

Han syftar på kvalet via Nations League, där Finland tillsammans med tre andra lag får spela om en EM-biljett.

– Det känns schysst att det är Kanerva som får chansen att lotsa Finland till EM-slutspelet den vägen.

Kanerva sitter på ett kontrakt som gäller för hela kalenderåret 2024. Efter sommarens EM-slutspel väntar Nations League-gruppspel med start hösten 2024 och VM-kval som inleds våren 2025.

Det är oklart om Kanerva lotsar Finland i nästa kval.

– Jag tror att både vi och Kanerva kommer att fundera på det. Vi tittar på tränarfrågan i lugn och ro. Nu är det ingen idé att spekulera om det, säger Lahti.

Markku Kanerva under match.
Bildtext Markku Kanerva tog över som förbundskapten i december 2016.
Bild: Lehtikuva

Enligt Lahti att det är möjligt att det blir en utländsk tränare.

– Fotboll är en global gren. Vi försöker hitta ett så bra alternativ som möjligt.

Trots att Finland kan bli utan en plats i EM-slutspelet är Lahti nöjd med utvecklingen kring landslaget.

– Vi har lyckats bygga upp ett fenomen runt herrlandslaget. Jag hoppas och tror att fenomenet är bestående och att det inte står och faller med om vi vinner eller förlorar en enskild match.

Ekonomiska konsekvenser

Om Finland inte lyckats knipa en EM-biljett i mars får det konsekvenser för förbundets ekonomi. EM-slutspelet sommaren 2021 resulterade i en nettovinst på 4,5 miljoner euro för Bollförbundet.

– Vi har investerat en miljon per år i att utveckla finsk fotboll. Nästa år skjuter vi för sista gången in en extramiljon. Om vi inte tar oss till EM 2024 tvingas vi skära bort miljonen från och med år 2025.

Sauli Niinistö och Ari Lahti står på läktaren.
Bildtext Sauli Niinistö var ordförande för Bollförbundet mellan 2009 och 2012. Ari Lahti tog över 2018.
Bild: Tomi Hänninen / Chilipictures

Bollförbundets budget ligger på 35 miljoner euro.

– I relation till hela budgeten är en miljon ingen enorm summa. Men vi behöver oavsett spara in den på något sätt, säger Lahti.

Lahti: Herrlaget har byggt upp sin popularitet

Lahti säger att Bollförbundet har harmoniserat landslagsspelarnas ersättning. Herr- och damlandslaget får nu ersättning enligt samma principer – men med ett undantag.

En del av ersättningen är beroende på hur mycket publik som besöker hemmamatcherna. Ju mer publik, desto större kompensation.

– Damlandslaget lockar ännu inte särskilt stora publiksiffror, medan herrlandslaget har spelat fyra raka matcher inför en praktiskt taget slutsåld Olympiastadion, säger Lahti.

Han lyfter fram utvecklingen i matcherna mot San Marino. Finland har mött San Marino tre gånger på Olympiastadion: år 1994 (publiksiffra: 3 140), år 2010 (publiksiffra: 8 192) och år 2023 (publiksiffra: 32 812).

– Herrarna har själva byggt upp sitt varumärke. Herrarna har gjort någonting rätt och damerna har förutsättningar att göra samma sak, säger Lahti.

Diskussion om artikeln