Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Heka öppnar för att bromsa hyreshöjningarna – men inte att slopa dem helt

Hekan Vuosaarentien vuokra-asuntoja kuvattu alhaalta ylöspäin. Kuvassa näkyvät ulkoseinusta ja lukuisat ikkunat.
Bildtext Heka höjer hyrorna vid årsskiftet.
Bild: Otso Karhu / Yle

Enligt Hekas vd kommer hyrorna som beslutat att stiga med i medeltal 12 procent vid årsskiftet. Nya beslut väntas tidigast i början av nästa år.

Helsingfors stads bostadsbolag Heka är redo att kontrollera nivån på hyreshöjningarna, i fall kostnaderna för tomthyrorna sänks.

Vänsterförbundet i Helsingfors har inför de stundande budgetförhandlingarna föreslagit att staden sänker tomthyrorna för Heka bostäder. Enligt biträdande borgmästare Paavo Arhinmäki (VF) skulle de planerade hyreshöjningarna kunna dämpas genom att halvera tomthyrorna.

Enligt honom borde regeringen förbättra kraven på räntestödslån, men just nu verkar det inte troligt. På grund av det här föreslår partiet att hyrorna för ARA-tomter halveras tillfälligt.

Nya beslut först nästa år

Hekas vd Jaana Närö säger till Yle Uutiset att ett beslut om sänkta tomthyror skulle innebär en sänkning av Hekas utgifter.

Hekas styrelse skulle ändå behöva ta ett nytt beslut i frågan och styrelsen sammanträder bara en gång i månaden.

Enligt Näro träder de högre hyrorna, i medeltal 12 procent, som tidigare bestämts i kraft vid årsskiftet. En sänkning av hyrorna skulle kunna bli aktuell tidigast i början av nästa år.

– Det är möjligt att fatta ett sådant här beslut igen, men det beror på hurdana summor vi talar om. Markhyrorna är inte vår enda utgift, utan räntekostnaderna är mycket större samt uppvärmningskostnader, reparationsutgifter och så vidare. Beslutet skulle kunna sänka höjningen, men såklart inte slopa den, säger Närö.

Därtill effekten av ett sånt här beslut beräknas separat för varje enskild bostad.

Hoppas att hyrorna inte leder till fler vräkningar

Enligt Hekas vd Janna Närö har Heka fortfarande de förmånligaste hyrorna på marknaden och hon hoppas att de inte behöver ta till vräkningar.

– Det har också förekommit vräkningar fram tills nu. Merparten av dem har handlat om hyresskulder. Vi hoppas att höjningen av hyrorna inte anmärkningsvärt påverkar antalet vräkningar.

Heka vräker årligen omkring hundra hyresgäster. Heka är Finlands största hyresvärd med sammanlagt över 54 000 bostäder.

Artikeln är en översättning av artikeln Heka on valmis tarkastamaan korotusten suuruutta, ei luopumaan vuokrankorotuksista av Saara Hirvonen. Översättningen är gjord av Rebecka Svedberg.

Diskussion om artikeln