Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Har någon slagit järnspikar i träden för att stoppa skogshuggarna? Vi besöker demonstranternas läger i Stansvik

Theo Levlin har övernattat i skogen för att demonstrera mot byggplanerna i Stansvik. - Spela upp på Arenan

Någon varnar för att spikar slagits in i de gamla tallarna för att stoppa Helsingfors skogshuggare. Aktivisterna som slagit läger i Stansvikskogen säger att de inte sysslar med sådana metoder.

Flera hundra år gammal skog ska ge plats för bostäder på Degerö i Helsingfors, och det väcker heta känslor. Aktivister som vill skydda skogen har redan i ett par veckor slagit läger i området för att demonstrera mot avverkningen.

De som kryper ut ur stugor och tält en krispig oktobermorgon hör till folkrörelsen Skydda Stansvik.

Det är alltså en annan grupp än Extinction Rebellion, på finska Elokapina, som blockerade Västerleden i tisdags med skyltar och rop om att skydda Stansvik.

– Den här rörelsen består av individer och vi har platt struktur. Men Elokapina stöder oss, så visst går det in i varandra, berättar Theo Levlin, då han stiger ut på terrassen till en 12 kvadratmeters trästuga där han tillbringat natten.

Några tält och trästugor i skog.
Bildtext En del stugägare har har bjudit in Skydda Stansvikgänget. Också tält och hängmattor fungerar som logi.
Bild: Heini Rautoma / Yle

De flesta nätter övernattar ett tjugotal personer i lägret. De har blivit inbjudna av stugornas ägare, som också vill att området skyddas. En del har sovit i stuga med eldrivet element, andra i kall stuga eller i tält.

Målet är att stoppa Helsingfors stads planer på att bygga bostäder för tusentals nya invånare.

– Det här är en gammal skog, med tallar som är flera hundra år gamla. Det finns inte mycket liknande skog i Helsingfors, säger Levlin.

Detaljplan ska behandlas igen

I måndags inleddes byggarbeten i områdets norra ända. Inga träd har ännu fällts, men de första träden ska fällas nästa vecka.

n karta som visar ett område på Degerö, som ligger vid havet i Helsingfors.
Bildtext Tvisten handlar om ca 50 hektar skog på Deegerö i Helsingfors.
Bild: Christoffer Kaski / Yle

Det handlar om några träd intill den befintliga vägen. Men när man vandrar i skogen ser man tiotals träd som klätts med rödgula band.

De träden ska inte fällas direkt. Det är demonstranterna som har markerat dem.

Förvirrande? Kanske det. Mer förvirrande blir det när man försöker reda ut detaljplanetvisten.

Enligt staden blev det fel när demonstranterna i tisdags skrek ut att staden börjar bygga i Stansvik även om planen ännu inte är klubbad.

Faktum är att det finns ett område där detaljplanen godkänts, och ett annat område där detaljplanen ska behandlas igen.

– Arbetet har påbörjats på det område där planen är godkänd. Vi börjar med infrastrukturen för vägen vid Hundholmsvägen, eftersom YIT ska inleda sitt husbygge nästa år, säger stadens projektchef Lasse Mustonen.

Ett träd med rödgult band runt.
Bildtext Den här tallen är markerad av demonstranter, som vill att trädet fortsätter sitt över hundraåriga liv i Stansvik.
Bild: Heini Rautoma / Yle

När det gäller den detaljplan som det tvistats om i flera år och som ännu behöver klubbas igenom en gång till finns det flera frågetecken.

Enligt stadens planläggningsavdelning har naturvärdena och arter som bor i området utretts exceptionellt noggrant.

– Vid Stansviksberget hittades inte sådana arter eller naturtyper som enligt lag skulle hindra att man bygger enligt detaljplanen. Vid ändring av detaljplanen utvärderas om det med tanke på rekreation och tillgänglighet i närskogen är befogat att bevara mer skogsnatur än vad som tidigare var tanken, säger Anu Kuutti, som är teamledare och arkitekt.

Den reviderade planen behandlas i stadsmiljönämnden nästa vår.

Byggarbeten vid en väg som ligger bredvid en skog.
Bildtext Förberedande arbeten har inletts här intill Hundholmsvägen, där spårvagnsskenor byggs för fulla muggar.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Regionförvaltningsverket ska också ta ställning – men långsamt

Regionförvaltningsverket uppger att det i början av oktober inkommit två olika klagomål, av lokala föreningar, om att byggarbetena borde stoppas.

Det kan ta upp till åtta månader för Regionförvaltningsverket att behandla saken, och under tiden kan arbetet fortsätta.

Spikar är inte okej

Mustonen hoppas att stadens arbetare kan få arbetsro. Han säger att staden för det mesta kan föra en fungerande dialog med demonstranterna. Men säger också att en del försök att stoppa skogshuggarna är att gå för långt.

En skylt där det varnas för att det finns spikar i träden.
Bildtext ”Såga inte, fara! Det finns sextums järnspikar i en del av träden” står det på skylten som ligger intill en tall i Stansvik. Varningen är signerad Roigaryhmä.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Mustonen har fått kännedom om att spikar har slagits in i trädstammar. Det tycker han är osakligt, eftersom det kan orsaka fara för arbetarna sedan då sågbladet tar i trädet med järnspiken.

I skogen finns det mycket riktigt flera skyltar där det varnas att spikar har slagits in i träden.

Skydda Stansvik-rörelsen menar att spikarna har slagits in av någon annan aktör som rör sig på området. Skydda Stansvik tar avstånd från våldsamma metoder.

– Det är en Pentti Linkola-stils klassiker, säger Theo Levlin, och hänvisar till en känd personlighet inom det finska naturskyddets historia.

– Men vem vet om det faktiskt finns spikar, eller om det handlar om en varning, fortsätter Levlin.

Med blotta ögat är spikar svåra att finna. Då Helsingfors stads byggarbetare sonderar terrängen på torsdagsmorgonen säger de att ifall någon har slagit in en spik så märks det först då sågblådet tar i spiken och förstörs.

Vad tycker du, ska Helsingfors prioritera nya bostäder eller gammal skog? Tyck till i kommentarsfältet.

Diskussion om artikeln