Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Ett löfte till en död president

Från 2015
Uppdaterad 16.01.2017 14:47.
Plaza Man
Bild: Zeppers Film

Dokumentären Plaza Man är ett porträtt av Robert Groden, en man som har ägnat hela sitt liv åt att bevisa att mordet på president John F. Kennedy var resultatet av en konspiration. I 50 år har Groden sökt efter sanningen och hans maniska jakt har stått honom dyrt i privatlivet.

Groden firade sin 18-årsdag när nyheten om mordet på JFK kom. Det skulle förändra hans liv i grunden. Några år senare, genom ren och skär tur, kom han över den s.k. Zapruder-filmen, där en amatör med sin kamera lyckades filma skottdramat. Det var också Groden som år 1975 offentliggjorde filmen trots att den var hemligstämplad.

Zapruder-filmen skapade en så upprörd stämning bland allmänheten att kongressen tvingades återuppta mordet. Robert var då 28 år. Han ombads att bli fotografisk konsult i vad som skulle bli en 3 år lång kongressutredning, trots att han saknade all formell kompetens. För Groden innebar det startskottet som gjorde honom till USA:s mest kända konspirationsteoretiker.

I privatlivet stod hans besatthet honom dyrt. I mitten av 1990-talet, efter att ha skrivet flera böcker om mordet och jobbat med Oliver Stone på hans film JFK, flyttade Groden till Dallas, Texas. Hans fru och fyra barn stannade kvar i Pennsylvania. Dom kunde han bara träffa en eller två gånger per år.

It's maybe too late for justice in this case. But it's never too late for the truth.

― Robert Groden

Långt borta från sin familj sitter Groden nästan varje dag vid ett litet bord på Dealey Plaza i centrala Dallas, bara några kilometer från platsen där skotten avlossades. Genom att sälja sin böcker och videon försöker Groden berätta för så många människor som möjligt om hans teori om vad som hände den ödesdigra dagen.

Dokumentären filmades året då man uppmärksammade att det gått 50-år sedan mordet på Kennedy. Året är viktigt för Groden och för staden Dallas som inte ser med blida ögon på Grodens aktivitet. För vissa har Groden blivit en hjälte men myndigheterna i Dallas inbjuder honom inte till den officiella 50-års ceremonin.

Se trailer till dokumentären på Arenan

Orginaltitel: Plaza Man
30 dagar på Arenan.
Dokumentärens sändes första gången i Yle Fem 2015

Regi: Kasper Verkaik
Produktion: Zeppers Film, 2014