Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Laddningsmöjlighet för elbil allt viktigare på bostadsmarknaden – disponent tror inte intresset svalnar trots indraget stöd

Uppdaterad 25.10.2023 08:40.
En kvinna i beige polotröja och svart jacka ser in i kameran och ler. Hon är på en gata utomhus.
Bildtext Disponent Maria Wägg säger att intresset för laddstationer ökat speciellt i Hangö.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Nyheten om att staten slutar subventionera laddstationer i husbolag väckte farhågor att intresset att investera i stationer svalnar. Det tror ändå inte disponenten Maria Wägg.

Maria Wägg är disponent för OP-Filia och hennes område sträcker sig från Ingå till Hangö.

Hon menar att bostadsmarknaden sätter press på bolag att åtminstone skapa grundförutsättningar för att invånarna ska kunna ladda sina bilar.

– Det är förstås vemodigt att höra att de drar in bidraget, men i förlängningen tror jag inte att det kommer att minska på mängden laddstationer.

Disponent tror inte husbolag slutar investera i laddstationer för bilar då bidraget upphör: "Det finns bara en väg att gå"

6:32

Möjligtvis kan det komma en liten svacka efter att stödet upphör, men någon större inverkan tror hon inte att det har.

– Det finns bara en väg att gå och det gäller för oss att hoppa på och hänga med, menar hon.

Händer håller i en smarttelefon vid en laddstation för elbilar.
Bildtext Laddstationer kan vara en viktig faktor vid bostadsköp i dag.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Företaget Kvartersladdning är ett samarbete mellan Raseborgs Energi och N3M Power som riktat in sig på offentliga institutioner, husbolag och kommuner. Jonas Hägglund, vd för Kvartersladdning, har samma tes som Maria Wägg.

– I huvudstadsregionen har man sett att det höjer lägenhetens och bilplatsens värde ganska mycket. För många är det en förutsättning när de letar efter bostad, säger Hägglund.

Han har också sett en förändring i attityder.

– Många är väldigt positiva till laddstationer även om de inte själva kör elbil eller har tankar på att skaffa en, menar han.

En person stiger ur en vit bil vid en laddstation.
Bildtext De flesta elbilarna i Finland finns i Nyland.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Trots det har han sett en tillfällig rusning nu då stödet upphör och menar att intresset riskerar avta bland dem som enbart sett laddstationerna som en investering för framtiden.

– Stödet har varit en väldigt bra morot även för dem som inte har en egen elbil, vilket gjort det lättare att få igenom besluten i bolagen, säger han.

Eftersom de flesta väljer att se till att laddningsmöjligheten finns innan de skaffar en elbil menar han att det i sin tur kan leda till att färre skaffar elbil då stödet upphör.

"Många är väldigt positiva till laddstationer" – viktigt för husbolag att invånarna kan ladda bilen

5:10

– Där finns en risk att övergången avtar en aning, konstaterar han.

På lång sikt tror han ändå att bolagen fortsätter satsa på laddstationer eftersom behovet är så stort.

– Vi har flera husbolag i kö som gjort beställningar fastän de eventuellt inte får stödet. De ser det snarare som ett plus om de får det, berättar Hägglund.

En man med glasögon och iklädd blå jacka står och lutar armen mot en laddningsstolpe.
Bildtext Vd Jonas Hägglund säger att stödet varit en bra morot för dem som vill investera för framtiden.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Wägg och Hägglund menar ändå båda att det är allt vanligare att de som köper bostad i dag efterlyser laddstationer för elbilar.

– Jag kan tänka mig att lagen också i något skede förbinder oss att uppfylla sådana kriterier, säger Wägg.

I grova siffror uppskattar Hägglund att det rör sig om mellan 2 500 och 3 000 euro per bilplats att investera i laddstationer i husbolag.

Det finns ändå sätt att kompromissa ifall alla i bolaget inte är övertygade. En del har till exempel löst det med att inkludera kostnaden i bostadsvederlaget för dem som har en parkeringsplats.

En person i blå jacka kopplar i en laddningskabel i en vit elbil.
Bildtext Mätare hjälper invånarna hålla koll på energiförbrukningen.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Utöver det rekommenderar han att bolaget installerar laddstationer med inbyggda energimätare i varje station för att säkra att ingen får orättvisa elkostnader.

– Det går också att automatiskt identifiera alla användare så att kostnaderna fördelas rätt, förklarar han.

Maria Wägg säger att det också är vanligt att husbolag börjar med någon enstaka station samtidigt som de förbereder så att det lätt går att installera flera stationer vid behov.

Laddstationer och elbilar i Nyland

Andra har valt att satsa på en billigare variant där de till exempel anpassar en motorvärmare till laddstation. Det kan fungera som nödlösning menar Hägglund, men är ändå inte något han rekommenderar.

– De systemen är inte dimensionerade att användas samtidigt och kontinuerligt av alla. Oftast handlar det då om att de två till fyra första platserna klarar sig med det, men om flera har laddbehov så håller inte infrastrukturen, förklarar han.

Detalj vid ett runt fönster på en gammal vitmålad tegelbyggnad.
Bildtext Grepsmedjan i Billnäs bruk är från 1917. Nu finns också där laddstationer.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Såväl Wägg som Hägglund ser stora regionala skillnader. Nationellt finns det flest elbilar och laddstationer i Nyland, men de flesta är koncentrerade till huvudstadsregionen.

Båda menar ändå att intresset ökar också i västra Nyland.

Wägg har märkt av en ökning i Hangö tack vare det stora antalet personer som har fritidsboende i staden.

En kvinna i beige polotröja och svart jacka ser in i kameran och ler. Hon är på en gata utomhus.
Bildtext Maria Wägg rekommenderar att husbolag tänker långsiktigt då de funderar på att investera i laddstationer.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

– Där är intresset betydligt större och har varit det redan i några år. Men trenden växer också i Raseborg.

Enligt Wägg börjar även Ingå haka på trenden.

– Där finns också väldigt många fritidsboende och bolag där beredskapen finns färdig; det vill säga elen räcker till och det finns kablar så att det är väldigt enkelt att lägga laddningsenheten på plats.

Tuomas Viljamaa, vd för fastighetsförmedlarnas centralförbund i Finland, säger att möjligheten att ladda elbilen i ditt husbolag går att jämföra med bolagets nätanslutning.

”I något skede var det en sak som höjde värdet på fastigheten medan bristen på den i dag är en sak som sänker värdet”, skriver han i ett e-postmeddelande.

Viljamaa menar att det säkert finns fall där köparna väljer att inte köpa en bostad för att det inte finns laddningsmöjligheter för elbilen i bolaget.

”Behovet av laddstationer är ytterst högt, och även efterfrågan, så väldigt många husbolag kommer säkert oberoende att installera stationer inom de närmaste åren” förutspår han.

Artikeln stängs för kommentarer 25.10 klockan 20.30.

Diskussion om artikeln