Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Roman Eremenko till MTV: Jag var beroende av kokain

Roman Eremenko intervjuas.
Bildtext Säsongen 2022 spelade Roman Eremenko för HIFK och i maj 2023 skrev han på för Honka.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Fotbollsspelaren Roman Eremenko åkte fast i ett dopningstest hösten 2016 som resulterade i en två år lång avstängning. Han har tidigare varit förtegen om detaljerna men berättar nu om det hela i en intervju med MTV.

Fotbollsspelaren Roman Eremenko låg på toppen av karriären då han hösten 2016 åkte fast i ett dopningstest. Efter en Champions League-match mot Bayer Leverkusen hittades spår av kokain i testet och Eremenko åkte på en lång avstängning.

– Det var en tuff smäll att stängas av i två år. Jag var 29 år gammal och i toppform. Säsongen i CSKA Moskva hade börjat förträffligt, säger Eremenko i en intervju med MTV.

Han medger att han var beroende av kokain.

– Det kan man säga. Så var det.

– Jag fick betala ett högt pris för situationen som jag själv försatte mig i. Men så fungerar det i livet. Om man gör bort sig får man sota för det.

”Det var mitt fel”

Hösten 2018 hade Eremenko sonat sitt straff. Då det var dags för comeback drog han på sig rivalen Spartak Moskvas tröja, men kom aldrig upp på tidigare nivå. I februari 2021 lämnade han Rostov och satte punkt för en tioårig sejour i Ryssland.

– Jag förlorade mycket, såväl fotbollsmässigt som ekonomiskt. Det var säkert ännu jobbigare för frun och familjen än för mig.

– Men jag tänker inte klaga. Det var mitt fel och jag fick betala priset, säger Eremenko.

Dopningsdomen resulterade i att Eremenko, som valdes till årets fotbollsspelare i Finland 2014 och 2015, tappade sin landslagsplats. Han säger till MTV att en landslagscomeback var nära i samband med kvalet till fotbolls-EM 2020.

– Jag hade problem med höften då och ville inte ta några risker. Jag hade precis sonat mitt straff och ville satsa på klubblaget.

Roman Eremenko spelar fotboll.
Bildtext Roman Eremenko tänker fortsätta spela fotboll.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Det var ingen större besvikelse att inte få spela i EM-turneringen som sköts upp till sommaren 2021.

– Jag hade inte spelat i kvalet och bidragit den vägen. Det kändes inte som att jag varit en del av laget och framgången, säger Eremenko.

Mittfältaren säger att han inte har haft kontakt med förbundskaptenen Markku Kanerva under de senaste åren men att han inte vill utesluta en landslagscomeback.

Eremenko spelar nu för Honka i fotbollsligan. Han är 36 år gammal och säger att han räknar med 2–3 år till, antingen i Finland eller utomlands.

Diskussion om artikeln