Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sista omgången i MLS-grundserien bjöd på dramatik – Teemu Pukkis Minnesota lyckades inte ta sig upp på slutspelsplats

Teemu Pukki dribblar med bollen.
Bildtext Teemu Pukki flyttade till Minnesota i juli. Han vann lagets skytteliga.
Bild: Denny Medley-USA Today Sports/All Over Press

I den nordamerikanska fotbollsligan MLS väntar nu slutspel. Teemu Pukkis Minnesota och Lassi Lappalainens Montreal hade inför den sista omgången möjlighet att ta sig vidare, men båda klubbarna misslyckades.

Efter en 34 omgångar lång grundserie står MLS-slutspelet inför dörren och om sju veckor står det klart vilket lag som kan titulera sig mästare.

Teemu Pukki fick spela 90 minuter då hans Minnesota gästade Sporting Kansas City. Sporting vann matchen med 3–1 och då omgången var färdigspelad visade det sig att Minnesota hade gått till slutspel om laget hade tagit tre poäng.

Teemu Pukki samtalar med domaren.
Bildtext Konversation med domaren.
Bild: Denny Medley-USA Today Sports/All Over Press

Minnesota, som sparkade sin långvariga chefstränare för bara ett par veckor sedan, har spelat slutspel fyra gånger i rad och därmed bryts en lång svit.

Resultatet innebär att klubblagssäsongen är över för Pukki som gjorde 10 mål på 14 MLS-matcher. Pukkis lagkamrat Robin Lod har varit skadad sedan maj.

Montreal snuvades på konfekten

Montreal hade allt i egna händer men kammade noll borta mot Columbus, som lyckades vända ett tidigt 0–1-underläge till en 2–1-seger.

Montreal blev under den sista gången passerad av två lag och därmed får Lassi Lappalainen inte spela slutspel. Han ingick inte i slutomgångens trupp.

Det ena laget som gick förbi Montreal var New York Red Bulls som vann borta över Nashville med 1–0. Segermålet, som tog New York-laget till slutspel, kom på straff i den 94:e minuten av John Tolkin.

– Jag har inte tagit straffar tidigare men ville ta den. Jag var mer nervös över min mamma som riskerade att få en hjärtattack hemma i tv-soffan, säger Tolkin till AFP.

Slutspelet

Öst

Cincinnati (1)–New York RB (8)/Charlotte (9)
Orlando (2)–Nashville (7)
Columbus (3)–Atlanta (6)
Philadelphia (4)–New England (5)

Väst

St Louis (1)–Kansas City (8)/San Jose (9)
Seattle (2)–Dallas (7)
Los Angeles FC (3)–Vancouver (6)
Houston (4)–Salt Lake (5)

Jere Uronens Charlotte var det andra laget som passerade Montreal. Charlotte var pressat att vinna hemmamatchen mot Inter Miami och lyckades. Kerwin Vargas gjorde i den 13:e minuten 1–0-målet som blev matchens enda. Uronen fick 90 minuter på vänsterbacken.

Jere Uronen gör sig beredd för ett inkast.
Bildtext För Jere Uronen återstår åtminstone en klubblagsmatch det här året.
Bild: Jim Dedmon-USA Today Sports/All Over Press

Inter Miami var sedan tidigare avsågat. Saldot blev 34 poäng på 34 matcher.

Lionel Messi, som har dragits med skadebekymmer, startade för första gången på en månad i Miamianfallet. Lagkamraten Robert Taylor gjorde ett snyggt frisparksmål i Finlands EM-kvalmatch mot Kazakstan, men fick inte visa upp sig i MLS-avslutningen.

Sedan tidigare stod det klart att Austin, med Leo Väisänen och Alexander Ring i laget, inte tar sig till slutspel. Austin fick 1–1 borta mot San Jose i den sista omgången.

Säsongen fortsätter med två matcher i slutspelskvalet. På torsdags ställs Charlotte mot New York Red Bulls och vinnaren får spela åttondelsfinal mot Cincinnati.

Resultat

Charlotte–Inter Miami 1–0
Charlotte: Jere Uronen 90 min

Cincinnati–Atlanta 2–2

Columbus–Montreal 2–1

Nashville–New York RB 0–1

New England–Philadelphia 2–1

New York City–Chicago 1–0

Toronto–Orlando City 0–2

Colorado–Salt Lake 0–1

LA Galaxy–Dallas 1–4

Portland–Houston 1–3

St. Louis–Seattle 0–2

San Jose–Austin 1–1
Austin: Leo Väisänen 90 min, Alexander Ring 90 min

Kansas City–Minnesota 3–1
Minnesota: Teemu Pukki 90 min

Vancouver–Los Angeles FC 1–1

Diskussion om artikeln