Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förvirrande parkering leder till böter i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
parkeringsplats
Bildtext Skyltdjungel vid Elanto-tomten. Till vänster stadens parkering, till höger den privata parkeringen.

På sina ställen är det inte allt för lätt att betala rätt för sin parkering i Borgå centrum. Orsaken är att stadens och de privata parkeringsbolagens p-områden lätt förväxlas.

Många bilister får parkeringsböter i Borgå centrum trots att de har betalat för sin parkering. Kruxet är att slantarna har hamnat i fel biljettautomat. P-lappen gäller då för en annan parkeringsplats än var bilen står.

För Kenneth Bergqvist blev det böter då han parkerade på Runebergsgatan och tog sin p-lapp från den närmaste automaten: en som finns inne på en liten gård i Nimbuskvarteret.

- Det blev förstås böter då jag betalade i fel automat, nu blir man ju förbannad på sånt, säger Bergqvist.

- Jag var i kontakt med Borgå stad, men där konstaterade man bara fakta. Det är allt för råddigt med parkeringen i centrum, tycker han.

parkeringsskylt

Bötesfällor

Nyligen fick också Kenneth Bergqvists mor en betala extra mycket för sin parkering – 50 euro.

Vid posten på den så kallade Elantos tomt gäller olika tider för när parkeringen kostar. Stadens parkering är avgiftsbelagd till klockan 18, den privata parkeringen till klockan 20.

- Skyltingen där borde vara betydligt tydligare och dessutom bättre belyst, säger Bergqvist. Kör man in från Brunnsgatans sida missförstår man lätt hur området är uppdelat.

- Det är en riktig bötesfälla mitt i stan.

Parkeringsövervakare
Bildtext Borga stads jurist Roope Lenkkeri vid stadens parkeringsautomat.

Många klagomål

Borgå stad får in omkring 800 rättelseyrkanden på utskrivna böteslappar varje år. Att människor har tagit fel på automaterna och skyltarna är inte den vanligaste orsaken, men en av de vanligaste.

Det säger stadens jurist Roope Lenkkeri, som ansvarar för parkeringen.

- Vi försöker se till att skyltningen är klar och tydlig på de tre ställen där vi har olika parkeringsaktörer invid varandra. Men visst, det kan tyvärr gå fel på många sätt med parkering ibland, fast man har betalat, säger Lenkkeri.

Lenkkeri påpekar att bilisterna måste vara väldigt noggranna och följa alla trafikmärken som finns.

Den krångligaste p-platsen finns enligt Lenkkeri vid Åborgs torg bredvid Gamla stan.

- Men också där går nog allting helt rätt till. Skyltningen vid det lilla torget har till och med blivit en fråga för förvaltningsdomstolen.

parkeringslapp