Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

En bricka är ett roligt och enkelt snickeriprojekt – jobba enligt principen ”man tager vad man haver”

En bricka med en kopp på.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Vilka roller spelar sköldlusens sekret, ett gammalt sjökort och knoppar från köksluckor när man snickrar en frukostbricka?

Om vi börjar från det sistnämnda, knopparna, så kan man göra riktigt skojiga handtag till brickorna av knoppar från köksluckor. Det är betydligt lättare att lyfta upp en bricka, som är fylld med kaffekoppar och skvalpande glas med äppeljuice när brickan har knoppar som handtag, än om brickan är helt platt. Knopparna gör brickan styrbar.

Olika knoppar och handtag kanske man hittar i sina egna gömmor eller så får man köpa dem på loppis eller i affären som säljer sådana.

Knoppar finns i alla former och färger. - Spela upp på Arenan

Tiden sprang förbi papperskartan

Sjökort, vägkartor och världskartor i papper har nuförtiden ersatts av digitala kartor. När det till exempel kommer till att hitta rätt på sjön är det digitala alternativet ganska bra, man är ofta själv utplacerad på sjökortet och det är lätt att följa linjer och farleder. Sjökort och andra kartor är grafiska och alltid fina att titta på, men söker nya användningsområden.

Sjökort.
Bildtext Sjökort är vackra.
Bild: Susanna Ström-Wilkinson/Yle

Sjökort är ofta tryckta på stadigt papper och passar bra att dekorera en bricka med. Till själva brickan kan du använda 12 mm tjock björkfaner. Sjökortet limmar du fast med helt vanligt trälim. När man limmar behövs ett jämnt och bra tryck. En fanerskiva och en lämpligt mjuk träfiberskiva är bra att placera tyngden på.

Sköldlusen bjuder på schellack

Den sista och kanske mest otippade ingrediensen i detta snickeriprojekt är sköldlusens sekret. Sköldlusen producerar ett sekret, som man kan göra schellack av. Sekretet är ett lite rödfärgat ämne, som torkas till tunna skivor och krossas till flingor. Då man löser upp flingorna i etanol får man shellack. Schellack är en gammal typ av lack, möbler som tillverkats före 1930 talet är oftast lackerade med schellack.

Schellack.
Bildtext Schellack kan man köpa som flingor, som man sedan rör ner i etanol.
Bild: Susanna Ström-Wilkinson/Yle

Det finns ljusare och mörkare flingor att köpa, allt beroende på vad man vill ytbehandla och hur man vill att slutresultatet ska bli.

Shellack torkar superfort och det är bra då sjökortspappret kan bli lite bubbligt om det är fuktigt länge.

Det är fantastiskt och märkvärdigt att schellack använts och fungerat i flera hundra år. Hur kom någon ens på tanken att göra lack av luskiss?

Tre brickor i ett fönster.
Bildtext Schellacket ger brickorna patina.
Bild: Carina Ahlskog/Yle