Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Därför bad UPM om ursäkt av Isnäsbarnen: ”Avverkningar påverkar alltid djuren och närmiljön”

En ekorre.
Bildtext Ekorrar och hjortar kan flytta från en skog till en annan, men för mindre kryp kan det vara svårare att hitta ett nytt hem när en skog avverkas. Arkivbild.
Bild: Ian Granström / Yle

När skolbarnen fick ställa frågor om avverkningen i Isnäs skolskog svarade UPM:s representant att ”skogens djur kommer att hitta ett nytt hem”, att ”det inte händer något med djuren” och att ”de kommer att leva här som tidigare”.

Svaren fastnade på Yle Östnylands video av frågestunden. Skogsbolaget UPM Metsä hade bjudit in elever från Isnäs skola att bekanta sig med en skogsmaskin och få svar på sina frågor om avverkningen. Yle Östnyland följde med på träffen vilket resulterade i en artikel och en video.

Isnässkolans elever får bekanta sej med skogsavverkning - Spela upp på Arenan

Miljöorganisationen Greenpeace har i ett inlägg på X lyft upp videon och sagt att UPM ljög för barnen då bolagets representant svarade på frågan om vad som händer med djuren när skogen avverkas.

Greenpeace hänvisar i sitt inlägg också till en annan fråga där en elev undrar om UPM undersökt om det finns flygekorrar i området. På det är svaret att ”ja, man har undersökt det och nej,det finns inte några flygekorrar i skogen, inte heller saimenvikare eller några andra hotade arter”.

UPM svarade på kritiken från Greenpeace med ett inlägg på X där bolaget skriver att man ”inte på ett korrekt sätt” svarade på frågan om djuren. UPM ber om ursäkt och skriver att bolaget inte vill förringa den inverkan som avverkningar har på djuren.

Vad var fel i det UPM:s representant sa åt barnen? Det får UPM Metsäs miljöchef Tuomas Kara svara på.

– Det var delvis fel att säga att inget händer med djuren, för avverkningen påverkar alltid avverkningsområdet, dess djur, andra organismer och livsmiljön. Dessutom var det okorrekt att tala om saimenvikaren för alla, inklusive barnen, förstår att sådana inte finns i skogen, säger Kara.

UPM ska vara i kontakt med skolan på tisdagen.

Vad borde UPM ha svarat på frågan om vad som händer med skogens djur vid en avverkning?

– Det beror på kontexten och vad man pratat om innan frågan, om man talat om ekorrar och hjortar eller om insekter. Avverkningar påverkar alltid djuren och närmiljön. Det är obestridligt att en del av djuren helt eller delvis mister sin livsmiljö. Som tur är kan många djur, till exempel däggdjur, flytta till den närliggande skogen. Å andra sidan kan mindre arter så som insekter leva mer lokalt och det kan vara svårt eller omöjligt för dem att flytta till en ny livsmiljö.

Enligt Kara försöker man minimera avverkningarnas miljöverkningar bland annat genom att spara en del av träden, lämna kvar murknande träd åt växter och insekter, skydda viktiga naturvärden och lämna skyddsbuskage. UPM försöker också se till så avverkningarna görs utanför häckningssäsongen, och så sparar man träd som rovfåglar gillar att bygga bon i.

Till skillnad från vad Greenpeace skriver på den sociala mediesajten X (tidigare Twitter) så hade UPM inte bjudit in media att delta i tillfället med skolbarnen.

Diskussion om artikeln