Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Var tredje mässbesökare besökte centrum – så här många miljoner beräknas besökarna ha spenderat i Lovisa

närbild på Irenes ansikte som tittar igenom luckan där de serveras bullor och bakverk.
Bildtext Irene Kalks hembakta bullar gick åt under bostadsmässan. Hon var en av de företagare som hade mest nytta av bostadsmässan i Lovisa.
Bild: Lone Widestam / Yle

Ett mål med Lovisa bostadsmässa har hela tiden varit att besökare också ska besöka övriga Lovisa och inte bara bostadsmässan. Slutrapporten visar att det lyckades sisådär.

Att en bostadsmässa är på promenadavstånd från centrum är exceptionellt. Därför hade arrangörerna hoppats på att fler skulle ha gått över den nya flytande Kronobron och in till centrum.

Nu var det ungefär hälften av mässbesökarna som ville ta sig en närmare titt på Lovisa. Av dem var det bara en dryg tredjedel som promenerade den knappa kilometern in till Lovisa centrum.

– Det är något som vi skulle kunna ha gjort bättre.

Det berättar Janine Henriksson-Wiberg som är ordförande för föreningen Lovisa Företagare. Och nämner i samma andetag att det var otroligt många som var intresserade av Lovisa och att de förhoppningsvis kommer tillbaka.

Grafen beskriver hur många procent av bostadsmässans besökare som besökt andra platser i Lovisa. 53 % besökte enbart mässan och 36 % besökte Lovisa centrum. 15 % gav sit ut annanstans i Lovisaområdet och 8 procent besökte Strömfors bruk. Noll procent av bostadsmässans besökare besökte Sibeliushuset.
Bildtext Förutom bostadsmässan besökte mässbesökarna de här platserna. Sibeliushuset blev alldeles i skymundan.

– Tanken var att uppliva Lovisa torg. Då drar det fler människor till centrum. Och vi hade planer på att göra mer happening på stranden mitt emot bostadsmässan. Men de planerna utvecklades tyvärr inte som vi hade hoppats på.

Slutrapporten för bostadsmässan i Lovisa är klar och ett plock ur den berättar att varannan besökare var för första gången i Lovisa. Och de var nöjda med utbudet som fanns i staden.

En drönarbild över bostadsområdet
Bildtext 106 248 personer besökte Drottningstranden och bostadsmässan i Lovisa.
Bild: Erik Vierkens

Av de 36 procent som besökte Lovisa centrum spenderade hälften sina pengar på mat och dryck.

– Jag tror att vi var en av dem som automatiskt var lyckligt lottade.

Det säger Irene Kalk som tillbringar sina dagar med att baka tårtor till Lovisabor och besökare. Tillsammans med Joonas Vahervaara driver hon företaget och caféet Favorit. Och precis som statistiksiffrorna berättar är företagarparet några av dem som dragit mest nytta av bostadsmässan.

– Läget är ganska centralt. Man kunde säkert inte undgå oss om man ville fara på kaffe. Vi märkte nog att det var betydligt fler kunder.

Två månader efter bostadsmässan hittar kunder fortfarande till caféet. Trots att det för många är ekonomiskt kämpigt just nu har de lika mycket kunder som förra hösten och det tror Kalk delvis kan bero på synligheten Lovisa fått i och med bostadsmässan.

De allra flesta åt men mest pengar spenderades på andra inköp

Ett fåtal besökare övernattade i Lovisa, men det var ändå de som lämnade mest pengar per person i staden.

Trots att de allra flesta av mässbesökarna som turistade i staden för en dag köpte mat och dryck la de ändå ut mest pengar på inköp i olika butiker.

Det här använde besökarna pengarna till

Inkvartering: 6 %. 142,22 euro per person. Totalt 904 235 euro.

Inköp i butiker: 17 %. 59.21 euro per person. Totalt 1 066 609 euro.

Mat och dryck: 49 %. 50,92 euro per person. Totalt 2 643 970 euro.

Övriga tjänster, t.ex. museer: 3 %. 38,34 euro per person. Totalt 121 883 euro.

Parkering, färder: 22 %. 20,60 euro per person. Totalt 480 248 euro.

Mia Nybondas har en second hand-butik i centrum och säger att det var snäppet bättre än en vanlig turistsommar.

Mia är inne i sin seconhand affär. Hon tittar på kläder.
Bildtext Det är en ganska normal höst enligt Mia Nybondas men på längre sikt tror hon att fler hittar till Lovisa och hennes second hand-butik tack vare bostadsmässan.
Bild: Lone Widestam / Yle

Nu är det dryga två månader sedan bostadsmässan. Kommer det fortfarande nya kunder till centrum?

– Nu då det är höstlov på olika orter har det varit några familjer som berättat att de besöker Lovisa för första gången. Jag tror att Lovisa har kommit mycket bra på kartan.

Nybondas har stora förväntningar på att fler hittar till Lovisa nästa sommar.

Janine står på Lovisa torg. Solen skiner.
Bildtext Bostadsmässan har varit ett uppsving för Lovisa och Janine Henriksson-Wiberg hoppas att uppsvinget kommer att hålla på i flera års tid.
Bild: Lone Widestam / Yle

Lovisa företagare gör som bäst en egen rapport på hur företagarna i staden har haft nytta av bostadsmässan. Rapporten blir klar först i slutet av oktober men redan nu kan Janine Henriksson-Wiberg berätta en del som kommit fram.

39 procent av företagarna har fått fler kunder till sina butiker. Och nästan hälften, 46 procent, bedömer att de i framtiden har nytta av att bostadsmässan arrangerades i Lovisa.

Med tanke på att Drottningstranden där mässan ordnades är på gångavstånd till centrum hade arrangörerna hoppats på att sex till sju miljoner euro skulle ha lämnats i staden. Slutsumman landade på ungefär fem miljoner.

– Det är en mycket bra siffra för oss Lovisabor. Jag är jätteglad över den. Vi måste tänka på att det har varit lite annorlunda tider jämfört med tidigare år då det har ordnats bostadsmässa, så det går inte riktigt att jämföra. Men jag är helt säker på att vi kommer att ha fler turister i framtiden än tidigare.