Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Det kinesiska fartyget verkar ha stannat på öppet hav strax före gasledningen – möjligt att babordsankare saknas på fartyget

Uppdaterad 24.10.2023 05:56.
Dykare undersöker gasledning.
Bildtext Marinens dykare undersöker gasledningen.
Bild: Merivoimat

Det kinesiska fartyg som undersöks av polisen verkar ha stannat i Finska viken precis innan det korsade gasledningen Balticconnector.

Informationen framgår av öppen data som Helsingin Sanomat har studerat.

Enligt offentliga positionsdata verkar det kinesiska fartyget ha stannat bara några ögonblick innan det korsade Balticconnector.

Gasledningen Balticconnector som sammankopplar de finska och estniska gasnäten skadades natten mellan den 7 och 8 oktober.

Det är fortfarande oklart vad det var som hände ute till sjöss då gasledningen gick sönder. Samtidigt skadades en närliggande datakabel som går längs havsbotten.

Centralkriminalpolisen meddelade på fredagen att utredningen fokuseras på ett lastfartyg som tillhör ett kinesiskt rederi.

Under natten rörde sig fartyget Newnew Polar Bear mot sydost med en hastighet av cirka 11 knop i Finska viken. Klockan 01.12 finsk tid registrerades en klar förändring i fartygets trafikdata; farten sjönk till bara 1,1 knop vilket i praktiken betyder att fartyget så gott som stannade.

Fartyget befann sig då cirka 2,6 kilometer från linjen för gasledningen som löper på havsbotten.

Newnew Polar Bear korsade gasledningen cirka åtta minuter senare, det vill säga klockan 01.20 på morgonen. Exakt samtidigt gjorde det norska forskningsinstitutet Norsar en seismologisk observation på havsbottnen.

Tappade fartyget ett ankare?

En av teorierna om orsaken till skadorna på gasledningen är att ett fartygsankare har släpats på havsbottnen, och att det har slitit itu gasledningen.

Det finns nu också bilder som tyder på att det kinesiska containerfartygets babordsankare eventuellt saknas.

Centralkriminalpolisen utreder också om det finns ett samband mellan skadan och ett föremål som hittades på havsbottnen under den tekniska utredningen. Enligt polisen hittades ”en klump” djupt nere på den leriga havsbottnen. Klumpen består av jordmaterial och inne i den finns det ett mycket tungt föremål.

Källa: Helsingin Sanomat