Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Ukrainarnas superkraft är humorn” – Those who stayed är en fiktiv serie om krigets första dagar

Max (Oleksandr Rudynskyi) mockar spillning, bredvid honom står en enorm noshörning.
Bildtext Max (Oleksandr Rudynskyi) är en av dem som valde att stanna, för att djuren i djurparken inte klarade sig ensamma.
Bild: Red Arrow Studios International

När ett krig bryter ut förändras allt och alla val du gör blir laddade. Serien Those who stayed handlar om ett nationsbygge, en tid då nya myter föds och hur humorn hjälper folk att orka.

– Jag tror vi ukrainare har en speciell humor, det är vår superkraft, säger Anna Eliseeva och ler. Jag menar, se bara på vår president, han har ju sina rötter inom komedin.

Anna och Kateryna Vyshnevska är båda två producenter för den ukrainska fiktiva serien Those who stayed som handlar om de första veckorna av den ryska invasionen av Ukraina. Jag träffar dem då de besöker Helsingfors och det visar sig bli ett samtal där skratt och tårar aldrig är långt borta.

Anna Eliseeva och Kateryna  Vyshnevska står bredvid varandra och ser rakt in i kameran och ler.
Bildtext Anna Eliseeva och Kateryna Vyshnevska är producenter för serien.
Bild: Yle / Ulla Broholm

Serien är inspirerad av verkliga personer och händelser. Anna och Kateryna beskriver serien som en slags ”dramedy” – en blandning av drama och komedi. Det kan handla om scener med ett djupt allvar som plötsligt avbryts av en komisk vändning, som då rädda och villrådiga föräldrar febrilt googlar – vad göra när du utsätts för en raketattack? Medan barnen, via Tiktok, lärt sig vad som behövs ifall huset rasar samman.

– Humorn fanns kanske inte där under krigets första dag, säger Kateryna, men redan från dag två började folk igen skämta och sprida memer. Humorn var ett sätt att försöka greppa och förstå det som skedde.

– I den mörkaste stunden är humorn ett sätt att klara sig, tillägger Anna.

– Serien skildrar upplevelser som vi alla kan känna igen, förklarar Kateryna. Därför kändes det viktigt att dramatisera dem och dela dem med andra.

Ett av avsnitten är inspirerat av den kända sångaren, artisten och komikern Andrij Danylko, mer känd under sitt artistnamn Verka Serduchka, som bland annat medverkade i Eurovisionen 2007 med discolåten Dancing Lasha Tumbai.

Närbild på Andrij (Vyacheslav Dovzhenko) som sitter på en bänk, bakom honom
Bildtext Andrij (Vyacheslav Dovzhenko), mer känd under artistnamnet Verka Serduchka, valde också att stanna.
Bild: Red Arrow Studios

Då kriget började valde Danylko att stanna i Kiev och började göra livestreamar som blev oerhört populära. Hans berättelse finns nu skildrad i ett av avsnitten.

Antologi i sex delar

Idén till serien föddes i april 2022 då regionen runt Kiev precis hade blivit befriad. Efter att den första chocken lagt sig insåg Kateryna och Anna att det inte längre var möjligt att fortsätta arbeta med de projekt de hade haft innan.

– Det var svårt att prata om något annat än kriget, eftersom kriget nu var en del av våra liv, säger Kateryna.

– Vi insåg också att det nu behövdes helt nya berättelser, det behövdes någon som berättade för omvärlden vad ukrainarna upplevde, förklarar Anna.

Anya (Lilia Tsvelikova) och Max (Oleksandr Rudynskyi) står och ser på varandra, i bakgrunden syns en noshörning.
Bildtext Ett av avsnitten utspelar sig i en djurpark, just utanför Kiev, Anya (Lilia Tsvelikova) och Max (Oleksandr Rudynskyi) stannar kvar för djurens skull.
Bild: Red Arrow Studios International

Anastasia Lodkina som är seriens skapare kom på idén om att göra sex fristående avsnitt, med olika regissörer och manusförfattare. Anna berättar också att de alla var i Kiev under krigets första dagar så de vet exakt hur det var.

Samtidigt påpekar Kateryna att det är för tidigt att göra någon bedömning av kriget, det är fortfarande för nära.

– Vi har inte hunnit processa traumat. Kriget finns förstås med, det är en central del av serien. Men det är den mänskliga erfarenheten av kriget som är det centrala.

Kriget tvingar fram olika val

När kriget började kom allting att handla om olika val. Val som kom att definiera mycket.

– Idag vet vi alla att Ukraina valde att strida, det verkar helt givet nu då det gått så många månader sedan kriget startade. Men det var inte självklart för oss då kriget började, säger Kateryna.

– Varje stund handlade om – ska vi springa eller ska vi slåss? Bryr vi oss? Bryr jag mig om min personliga överlevnad? Eller att mitt land överlever? Och hur gör vi med barnen?

– Precis varje stund handlade om ett val. Och de här valen är idag en del av Ukrainas historia, det är de som folk kommer att minnas, att vi stannande, säger Kateryna, därför handlar serien också om val.

Klaus (Fabian Mannel ) och Maria (Maria Stopnik) i närbild då de precis ska kyssa varandra.
Bildtext Klaus (Fabian Mannel ) från Berlin väljer att stanna hos Maria (Maria Stopnik) i Kiev.
Bild: Red Arrow Studios International

Samtidigt är både Kateryna och Anna måna om att det här inte handlar om att döma dem som reste iväg. Alla var tvungna att göra val beroende på sin livssituation.

– Du lär dig att acceptera att människor har olika orsaker för sina val, säger Kateryna. Det finns inga lätta val under ett krig, varje val är laddat.

– Ja, många hade inga valmöjligheter alls, om ditt hus blir bombat måste du fly, säger Anna.

En ny berättelse om Ukraina

Båda två pratar mycket om hur kriget fick människor att inse vem de är och att de plötsligt också blev en del av ett nationsbygge.

– För mig, och jag tror detsamma gäller många andra, så var det inte förrän kriget började som vi verkligen insåg att vi är ukrainare. Innan var det mer en hypotetisk tanke, säger Kateryna.

– Det vi bryr oss om och det vi värdesätter blev så mycket mer slutgiltigt och definitivt. Jag tycker att serien också speglar det här. Innan var det mer idéer som svävade runt men nu tog våra övertygelser, vårt värdesystem form.

En familj och en hund ligger alla tätt intill varandra på golvet i en skrubb.
Bildtext Nya familjekonstellationerna, då Olga (Kateryna Varchenko) med familj väljer att stanna och hennes ex-man och nuvarande man plus barn och hund sover i garderoben som fungerar som bombskydd.
Bild: Red Arrow Studios International

I Ukraina kommer serien att heta De första dagarna och Anna menar att serien, även om den skildrar de första dagarna av kriget, också är en skildring av de första dagarna på en ny historia, en berättelse om ett fritt och starkt land.

– Vi öppnar upp för en ny betydelse över vem vi är, för oss själva men också för resten av världen.

Vad är viktigt i livet

Anna berättar hur hon, då kriget började, reste ut från landet med barnen och hunden. När hon vid gränsen tog farväl av sin man insåg hon hur annorlunda allting plötsligt var, hur saker fick en ny betydelse.

När du står nära döden, då förstår du vad det betyder att leva

Anna Eliseeva

– Han hade packat en väska åt mig och då jag öppnade den såg jag att han lagt ner en bild av min mamma och bilder av våra familjer.

– Då förstod jag att det enda jag har, det är min familj. I en sådan stund förstår du vad en familj betyder, vad kärlek är och vad hjälp och stöd innebär.

Medan Anna pratar börjar tårarna rinna och hon tar en liten paus.

– När du står nära döden, då förstår du vad det betyder att leva, vad ett människoliv är. Det här är en tuff upplevelse men det är den vi ukrainare nu har, säger Anna allvarsamt. Därför vill vi berätta våra historier.

Yura (Yaroslav Bezkorovainyi) och Sasha (Mykhailo Korzhanivskyi) sitter i en buss och ser ledsna och trötta ut.
Bildtext Far och son Yura (Yaroslav Bezkorovainyi) och Sasha (Mykhailo Korzhanivskyi) väljer också att stanna.
Bild: Red Arrow Studios International

Det är historier som inte enbart handlar om krig, utan också om betydelsen av kärlek och stöd, och vikten av humor.

Arbetet med serien beskriver de som en form av välsignelse, att trots allt ändå kunna få möjligheten att skapa en serie.

– Att arbeta hjälper en att inte bli galen, det är egentligen ett recept för att kunna behålla sin mentala hälsa, säger Anna och ler.

Mer om ämnet på Yle Arenan