Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här kunde ett injiceringsrum fungera – följ med vår reporter och se hur det går till

Så här skulle ett injiceringsrum kunna fungera - Spela upp på Arenan

Rum där personer som använder droger kan göra det under övervakade förhållanden, debatteras som bäst. Svenska Yle var med om att testa hur ett injiceringsrum skulle kunna fungera.

Injiceringsrum är inte tillåtna i Finland dag. Men flera organisationer som jobbar med att hjälpa droganvändare skulle gärna se att de blir tillåtna.

Flera inbjudna gäster fick i dag bekanta sig med ett injiceringsrum. Det var ändå inte på riktigt.

Varje deltagare fick spela en viss roll, och fick förhandsinformation om hurdana drogproblem de påstods ha och hurdan hjälp de behövde. Det förekom inga riktiga droger heller, utan det handlade om koffeintabletter och socker.

Lågt stöd bland politikerna

Riksdagen debatterade förra månaden om injiceringsrum borde bli lagliga, på basis av ett medborgarinitiativ.

Diskussionen var då livlig i plenisalen, men enkäter har visat att de flesta riksdagsledamöterna bland regeringspartierna inte stöder en sådan här förändring.

Det innebär att det inte är särskilt troligt att injiceringsrum kommer att tillåtas.

Ministern för social trygghet, Sanni Grahn-Laasonen (Saml), har också kommenterat till Yle att försök med injiceringsrum ”inte ingår i regeringens verktygslåda”.

Medborgarinitiativet behandlas som bäst av social- och hälsovårdsutskottet och återgår sedan till riksdagen.

Injiceringsrum antas minska dödsfallen

Enligt Institutet för hälsa och välfärd är målet med injiceringsrum bland annat att nå ut till personer som inte får behandling för sitt missbruk och erbjuda dem hjälp. Det här antas kunna minska på antalet dödsfall.

Andra mål är att sprida information om farligt blandmissbruk, minska på riskabel användning av nålar och få bort droganvändningen från gatubilden.