Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Säljer stolar för läktartak i Kristinestad

Från 2015
Många föreningar hjälper Lappfjärdsgymnasterna med läktarbygget.
Bildtext Många föreningar hjälper Lappfjärdsgymnasterna med läktarbygget.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

För en hundralapp kan man köpa en egen plats på den nya åskådarläktaren vid Kristinaplan i Kristinestad.

Lappfjärds Gymnastikförening har samlat mer än ett dussin föreningar som ska hjälpa till med att sälja platser för att få ihop pengar för läktarbygget.

- Vi hoppas att föreningarna gemensamt kan sälja 200 stolar, säger Patricia Bergkulla, ordförande i Lappfjärds gymnastikförening.

Då återstår 230 platser av de totalt 430 säten som kommer att finnas på läktaren. Dem ska gymnastikföreningen själv bjuda ut. Man kan köpa en eller flera platser. Namnet målas på bänkarna i slumpmässig ordning.

Stöder bygdens kvinnor

Det har varit lätt att engagera de övriga föreningar i den här talkoinsatsen, säger Bergkulla. När det dessutom stod klart för alla att det inte är fråga om att delta i själva byggandet, var det inte svårt att väcka intresset för att hjälpa till.

- Det är verkligen värt att stöda bygdens kvinnor, säger Lilli Lillkull i Lappfjärds Marthaförening.

- Nästan alla familjer i byn är på något sätt förankrade till gymnastikföreningen, för att inte tala om de andra idrottsföreningarna som kan ha glädje av att det finns en läktare med tak i Kristinestad, säger Patricia Bergkulla.

- Ja, då man har besökt andra idrottsplaner som har läktare med tak, inser man att det är bra. Det är ändå fråga om ganska många timmar för publiken att sitta vid ett idrottsevenemang, säger Robert Sundén I Kristiinan Urjheilijat.

Sporting Kristina, Kristiinan Urheilijat, IF Länken, Tjöck IK, Lappfjärds byaförening, Lappfjärds ungdomsförening, Lappfjärds brandklubb Lappfjärds Pensionärsklubb, Lappfjärds Marthaförening, Kristinestads dam- och manskör, Lappfjärds dam- och manskör och Lappfjärds Lions kommer tillsamman med LGF att samla in pengar.

EU och Kulturfonden med

Ungefär 43 000 euro behövs i egen finansiering. Det är den summan som föreningarna ska skramla ihop, bland annat genom att sälja platser.

Projektet har fått 65 000 euro i EU-stöd från Leader, stöd 15 000 från Svenska Kulturfonden och 40 000 från staden Kristinestad.

Gymnastikföreningen har behov av en läktare med tak sommaren 2016 sommar då föreningen ska stå som värd för Finlands svenska gymnastikförbunds gymnastikfest. En läktare med tak var ett krav, eftersom huvudfesten ordnas utomhus, på Kristinaplan.

Grundfundamenten är redan på plats. Läktaren ska vara klar senast i slutet av maj. Själva festen ordnas den 17-19 juni.