Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny lag har gjort bilister försiktigare – men kallt väder leder alltid till rusning på däckfirmorna

Patrik Lindfors och Herbert Mannerström analyserar ett bildäck.
Bildtext Verkställande direktör Patrik Lindfors vid Däck-Rengas i Kuggom i Lovisa förevisar ett regelrätt friktionsdäck för kunden Herbert Mannerström. Mannerström var ute i god tid med däckbytet.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Den nya vägtrafiklagen har ett par år på nacken. Den har fått en del bilister att byta till vinterdäck tidigare, medan andra gör som alltid förr. Ekonomin påverkar också viljan att köpa nya däck.

Månadsskiftet oktober-november är en stressig tid för bilister och däckfirmor.

Många bilister har som vanligt skjutit fram det tråkiga arbetet med att byta till vinterdäck och överraskas av det första snöovädret.

På agendan står sedan ett improviserat däckbyte på hemgården eller ett samtal till en däckfirma, som redan har fullt upp.

Däckbyte utförs på en personbil.
Bildtext En del byter själv däck på bilen, medan andra för den till en däckbytesfirma.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Vinterdäck ska användas från november till mars

Den nya vägtrafiklagen gav bilisterna större ansvar, i och med att vinterdäck ska användas från november till mars då vädret och väglaget förutsätter.

Kan du få böter om du ännu inte bytt till vinterdäck? Laura Törnroos förklarar. - Spela upp på Arenan

På riksnivå har den nya lagen inte fått finländarna att ändra sina vanor, uppskattar Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Vi reagerar lite för sent, och byter däck då vintern redan är här.

– Rusningstoppen kommer då det första snöovädret drabbat de centrala städerna eller då det är rejält kallt om nätterna och halt, säger ledande sakkunnig Otto Lahti.

Lahti lyfter fram att trafikövervakaren kan ingripa om en bilist halkar omkring med sommardäck om vädret är vintrigt i november.

Patrik Lindfors står bredvid ett traktorhjul.
Bildtext Traktorernas och den tunga trafikens däck är maffiga.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Ekonomin påverkar också däcken som folk kör med

Regionala skillnader kan förstås finnas och hos en del företag har kunderna börjat söka sig till däckbyte tidigare.

Företaget Däck-Rengas vd Patrik Lindfors har fullt upp då Svenska Yle träffar honom i verksamhetsutrymmena i Kuggom i Lovisa i slutet av oktober.

– Folk blev försiktiga och tänkte att de byter för säkerhets skull. Vinterdäcken åker på tidigare jämfört med situationen för fyra till fem år sedan, säger Lindfors.

Bilar kommer in i en strid ström och däckbytet tar några minuter per bil. Också tyngre fordon ska ha däcken bytta till vintern.

Djupet på slitbanans huvudspår på vinterdäck ska på en personbil vara minst tre millimeter.

Den ekonomiska situationen påverkar folks vilja och förmåga att köpa nya däck.

– I fjol då det talades mycket om stigande elpriser i massmedia så blev folk försiktiga i att investera i nya däck. Då kördes det kanske med lite sämre däck.

Ett dubbdäck i acceptabelt skick.
Bildtext Det här kan ännu anses vara acceptabelt slitage.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Det som sägs i lagen är minimigränser, inte rekommendationer

Vädret spelar en större roll vid byte till traditionella dubbdäck då de sliter mer på vägytan. Friktionsdäck kan däremot användas mer proaktivt utan skador.

Många bilister använder sig av det gamla knepet där man testar djupet på slitbanans huvudspår med en slant på två euro. På vinterdäcken ska tre millimeter uppnås, på sommardäcken 1,6.

I sig är det bra att kolla upp slitaget. Det gäller ändå att komma ihåg att det som står i lagen uttryckligen är minimigränser, inte rekommendationer.

Det är smart att skaffa nya däck innan de är helt sönderslitna och kolla hela däcket då man bedömer slitaget.

– De flesta bilarna sliter mer på insidan av däcket, och då kollar man kanske bara utsidan. Insidan är den kritiska sidan, lyder Patrik Lindfors råd.

El- och hybridbilarna ställer nya krav på däcken. Bilarna är tyngre än förr och däcktillverkarna tvingas utveckla däck med starkare stomme och slityta. Priset blir också aningen högre.

Bild av en igenfrusen väg.
Bildtext Den finska vintern är inte att leka med. Det kan vara mycket halt också om vintern annars är mild.
Bild: Nina Bergman / Yle

Sunt förnuft är att föredra också då man kör med mindre fordon

Det talas mest om personbilar i samband med kravet på vinterdäck. Kravet gäller också specialbilar, motorcyklar, mopeder, tre- och fyrhjulingar och en del släpvagnar.

Få fortsätter köra med mopeder och motorcyklar under vintersäsongen. Utmaningen kommer från små fyrhjulingar som är registrerade som traktorer, som många unga kör med.

– Däckreglerna utgår från traditionella traktorer. De är svårbegripliga för fordon som används för att köra till skolan eller ishockeyträningarna, säger Otto Lahti.

Lahti rekommenderar sunt förnuft.

Grövre däck finns, men den enda vettiga utgångspunkten är att inte bege sig ut i trafiken med ett fordon som har däck som inte håller i rådande väderomständigheter.

Klimatförändringen för med sig nya fenomen och mildare väder, men enligt Otto Lahti kan man inte i Finland lirka sig igenom vintern så att man har sommardäcken på och tar fram bilen då det är trevligt väder.

– Man klarar sig inte genom vintern med sommardäck, så att man till exempel inte kör de fem vintrigaste dagarna. I södra Sverige kan det lyckas, men inte i Finland.

Har du börjat byta till vinterdäck tidigare? Berätta i kommentarerna.

Diskussion om artikeln