Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Träningsnarkomanen unnade sig inte en semester – Remi Lindholm vill få en belöning för sitt slit i vinter: ”Topp tio i distanscupen”

Uppdaterad 26.10.2023 09:47.
Remi Lindholm i närbild.
Bildtext I slutet av november inleds säsongen i världscupen.
Bild: Lehtikuva

Remi Lindholm har de två senaste säsongerna etablerat sig i världscupen i längdåkning. I vinter tänker han ta nästa kliv och slå sig in i världseliten.

Det är en annorlunda tävlingssäsong som väntar för toppåkarna. Det är varken VM eller OS på programmet så världscupen är det stora målet för toppåkarna.

– Jag siktar på topp tio i distanscupens total. Det är klart, jag måste åka hårt för att nå det målet. Men det är möjligt, säger Remi Lindholm till Yle Sporten.

Redo att tävla mycket

Som Lindholm insinuerar så är det ett tufft mål han har satt upp. Han placerade sig på 28:e plats i distanscupen förra säsongen och varit sex gånger i topp 20 i enskilda världscuplopp.

Men försöka duger. Han är redo att slita hund för att plocka poäng i en jämn takt.

– Jag vill tävla så mycket som möjligt. Jag hoppas jag får åka alla världscupveckoslut. Det blir många resor men jag gillar att tävla så det är inget problem.

Hemmatävlingarna i Ruka och Lahtis är givna höjdpunkter för de finländska landslagsåkarna den här säsongen. Generellt sett så torde helgen i Trondheim ändå väcka störst intresse i och med att det är ett genrep inför VM 2025.

– Det skulle vara viktigt att göra bra resultat där och dessutom lära känna banorna lite bättre. Att veta vilka partier man ska åka hårt på och när man ska lätta på gasen för att orka med nästa arbetsparti.

Remi Lindholm lyssnar på landslagstränaren Teemu Pasanen.
Bildtext Remi Lindholm gjorde VM-debut i vintras i Planica.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Sommarsemestern uteblev

Remi Lindholms träningsmängder börjar vara mytomspunna i skidkretsar. Mycket tyder på att det blir omkring 1 200 träningstimmar för honom i år.

Hans enda träningspaus i sommar inträffade då han drabbades av corona i samband med landslagets läger i Italien. Någon semester har han inte haft.

– Nej, det har jag inte klarat av att hålla. Det har varit fullt ös hela tiden.

Med facit på hand borde du ha tagit en paus och vilat upp dig?

– Kanske det. Men jag vill bara träna, säger Lindholm och smilar pillemariskt.

En saknas i A-landslaget

Remi Lindholm är för andra året i Finlands A-landslag. Landslagsverksamheten har enligt honom inte lidit trots att skidförbundet har ebb i kassan. Den stora förändringen har snarare varit att Iivo Niskanen lämnade sig utanför landslaget den här säsongen.

– Det märks att den som kört hårdast i de klassiska träningarna saknas. Men vi har en bra grupp. Perttu Hyvärinen har varit i bra form hela sommaren så han har varit en bra träningskompis.

Lindholm avslöjade i en intervju för maastohiihto.com (bakom betalmur) att han är redo att satsa långsiktigt och tävla till och med efter att han fyllt 40 år. Fullt så lång tid ska det inte ta för den nu 25-årige åkaren att uppnå sin fulla potential.

– Det kommer inte att dröja länge, säger han med eftertryck.

Remi Lindholms och den finländska elitens säsong startar i och med finska cupen i Vuokatti den 4 november – tre veckor senare är det dags för vinterns världscuppremiär i Ruka.

Yle sänder stora delar av världscupen och allt från finska cupen i vinter.