Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Staden beaktar båtplatsinnehavarna bättre än tidigare” – Borgå vill höra båtfolkets åsikter om småbåtshamnarna

Närbild på några motorbåtar i gryningen. I bakgrunden syns några sjöfåglar i viken.
Bildtext Morgonen gryr över småbåtshamnen i Tolkis. Arkivbild.
Bild: Mira Bäck / Yle

Borgå håller på med en utredning om stadens båtplatser, alltså var och i vilken omfattning det ska finnas småbåtshamnar i fortsättningen.

På onsdagen ordnar staden en workshop för båtfarare som får berätta vad de tycker om båtplatserna nu och vad de har för önskningar inför framtiden.

Båtägaren Anne Korhonen tänker delta om hon bara hinner. Hennes båt ligger i Borgå å, vid en av stadens bryggor nedanför Kokonbacken.

– Jag tycker det är fint att det finns båtplatser på många olika ställen. Dessutom tycker jag att staden beaktar båtplatsinnehavarna bättre än tidigare, säger Korhonen.

Som ett exempel tar hon upp portarna som hindrar obehöriga från att ta sig ut på bryggorna.

– När staden planerade ta bort portarna så blev det ganska mycket uppståndelse bland båtägarna. Då bestämde staden att portarna får bli kvar. Det tyckte jag var jättebra, säger Korhonen.

Segelbåtar förtöjda vid en hamn.
Bildtext Båtar i ån nedanför Kokonbacken. Arkivbild.
Bild: Milena Hackman / Yle

I år har efterfrågan på vinterförvaringsplatser för stora båtar vid Sakta farten varit större än utbudet. Korhonen tror det också kan finnas för få båtplatser för stora båtar. Hon berättar att hon och hennes man blivit kontaktade och tillfrågade om de kan tänka sig att byta båtplats för att ge sin åt en större båt, men de sa nej eftersom de gillar sin plats.

Inför framtiden har Korhonen ett önskemål.

– Det skulle vara fint att ha elektricitet på alla ställen. Nu finns det vid en del båtplatser men inte alla, säger Korhonen.

Borgå stad har båtplatser i ån, Hammars, Tolkis, Gammelbacka, Jackarby, Kullo, Kråkö, Virvik och Skeppars. Planläggare Jaana von Denffer berättar att utredningen om båtplatserna hör ihop med jobbet kring att förnya delgeneralplanen för centrala Borgå.

– Det handlar om ett utredningsarbete på ganska allmän nivå. Målet är att ta reda på var det ska finnas småbåtshamnar i framtiden, och i vilken storleksklass, säger von Denffer.

I det här fallet betyder framtiden 2050-talet, eftersom det är dit delgeneralplanen sträcker sig. Utredningen om Borgås båtplatser görs av ett konsultföretag och ska bli klar vid årsskiftet.

En småbåtshamn i gryningen, motorbåtar vid bryggor. På himlen syns massvis med svarta prickar, det är flyttfåglar som samlats över viken.
Bildtext I mitten av oktober fanns det ännu en del båtar i vattnet i Tolkis småbåtshamn. De svarta prickarna i skyn är mängder av kanadagäss som samlades över viken innan de drog vidare söderut. Arkivbild.
Bild: Mira Bäck / Yle

Workshop i Konstfabriken

En viktig del av utredningen är att höra vad båtfolket tycker. Därför ordnar staden en workshop för båtförare på onsdagskvällen. Den hålls på Konstfabriken mellan klockan 17 och 19.

På workshopen kommer det att finnas tre bord med olika teman.

– Vid det första bordet går vi igenom nuläget, om det finns några problem eller något som fungerar bra och som vi borde hålla fast vid, säger von Denffer.

Vid det andra temabordet ska deltagarna fundera på hur småbåtshamnarna kunde utvecklas i framtiden, om det till exempel behövs fler eller färre båtplatser. Vid det tredje ska deltagarna också fundera på framtiden, men på en mer övergripande nivå.

– Det kan vara vildare idéer och stora linjer, säger von Denffer.

Hon berättar att 36 personer anmält sig på förväg. Det är fritt fram att komma också oanmäld fast då kan man inte räkna med kaffe och tilltugg.

Diskussion om artikeln