Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Vindkraftverk borde byggas där det redan finns ljus och ljud” – invånare gläds över att vindparken i Forsby inte blir av

Ett bildkollage av tre bilder av tre personer: två män och en kvinna. De tittar alla in i kameran.
Bildtext Stefan Antell, Micaela Kananen och Jahkob Tjäder är alla tre nöjda över att vindkraftparken inte byggs i Forsby.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Det blir inget av planerna på ett stort vindkraftverk i Forsby i Lovisa. Det är bra, är svaret Yle Östnyland får av människor på byn.

Den omdebatterade vindparken i Tetom i Forsby har stött på patrull och nu läggs projektet ner efter nästan tio år av planering.

Ilmatar gick på tisdagen ut med beskedet att bolaget drar sig ur projektet, eftersom det inte har lyckats nå samförstånd med den största markägaren.

Forsbybon Micaela Kananen blir lättad av att höra att projektet gått i stöpet. Hon är emot planerna och har skrivit under två namninsamlingar mot vindkraftverket.

– Nu får vi bara hoppas att det stämmer, att planerna inte dras upp på nytt, säger hon.

En kvinna står utomhus och tittar in i kameran. I bakgrunden syns en väg och skog.
Bildtext Här flyger en massa flyttfåglar både på våren och hösten. Vad skulle det ha blivit av flyttfåglarna om flera vindmöllor skulle ha byggts i Forsby, funderar Micaela Kananen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Kananen är inte emot vindkraft i sig, så länge vindmöllorna inte byggs på någons bakgård. Vindkraftverket i Tetom skulle ha byggts två kilometer från centrala Forsby.

”Skulle ha synts ända till Tjusterby”

En annan som också skrivit under namninsamlingen är Stefan Antell från Tjusterby, som ligger drygt tio kilometer sydväst om Forsby.

Han beskriver sig som en motståndare till projektet och också han tycker det är jättebra att planerna i Tetom har strandat.

– Jag vill inte förstöra naturen. Ju större och högre de är, desto längre syns de, säger han och tillägger att han troligtvis skulle ha sett dem ända hem till sig.

En man står vid sin bil på ett parkeringsområde och tittar in i kameran.
Bildtext Stefan Antell vill inte att man förstör naturen genom att bygga vindmöllor.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Jahkob Tjäder började nyligen bekanta sig med vindkraftprojektet. När han i helgen läste artiklar om planerna märkte han att det antagligen skulle påverka området där han bor.

– Jag blev ganska glad för jag hade tänkt att jag kanske borde aktivera mig mot det här vindkraftverket, berättar han.

En man står utanför en matbutik. Han tittar in i kameran.
Bildtext Jahkob Tjäder hade hört om vindkraftplanerna i grupper på Facebook. Han hade också märkt att det fanns en namninsamling mot projektet i bybutiken.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Han tror att den största orsaken till att bybor varit så negativt inställda till planerna är att huspriserna skulle sjunka. Att det inte är lika attraktivt att flytta till Forsby och omkringliggande byar.

– Det verkar vara sant, jag har läst om några som inte köpt hus här för att de hörde att det ska byggas ett vindkraftverk, säger Tjäder som också själv hann bli lite oroad över värdet på sitt eget hus.

Jahkob Tjäder anser att vindkraftverk borde byggas på områden där det sedan tidigare finns ljus och ljud. Det skulle orsaka mindre skada i till exempel Helsingfors.

– Man kunde bygga det i Helsingfors, där utanför i vattnet vid öarna. Då är det nära dit elen behövs och där blinkar det och är ljud redan färdigt, säger han.

Vilken plats är den mest ideala att bygga vindmöllor på? Motivera din åsikt i kommentarerna.

Diskussion om artikeln