Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det är mycket som inte stämmer, säger professor om kinesiskt fartyg som kopplas till gasledningen

Professor om gasledningsskadan: Ovisshet kan vara ett mål - Spela upp på Arenan

Vi kan få leva länge i ovisshet i fråga om vad som riktigt har hänt med gasledningen mellan Finland och Estland, konstaterar professor i internationell politik.

En polisutredning kanske inte kan komma åt alla faktorer i samband med skadan på gasledningen Balticconnector mellan Finland och Estland.

Det bedömer Pami Aalto, professor i internationell politik vid Tammerfors universitet, i tisdagskvällens aktualitetsprogram A-studion.

Aalto förutspår att vi kan få leva med en hel del ovisshet och osäkerhet kring fallet med gasledningen.

Enligt Aalto torde besättningen på det misstänkta kinesiska fartyget inte vara helt oerfaret, eftersom fartyget också rör sig i Norra ishavet. Samtidigt vittnar berättelserna om besättningens agerande om bristande erfarenhet.

– Det är mycket här som inte stämmer, säger Aalto.

Enligt honom är det svårt att nå resultat av det typ som polisundersökningen ger vid handen i fråga om huruvida fartyget har kommunicerat med myndigheter i andra länder, med grupper som är aktiva i andra länder eller om det har förekommit penningrörelse eller datatrafik.

– Ledtrådar av det här slaget borde man också komma åt att följa upp för att nå samma slags säkerhet som man nu har fått i polisundersökningen om att det verkar vara ankaret som har orsakat skadan.

Aalto förutspår att den massmediala verkligheten kommer att se olika ut i Finland, i andra Natoländer och i Ryssland respektive i Kina.

– Det är kanske det önskade slutresultatet. Allmänt taget är ovisshet ett önskat slutresultat för en del av våra grannländer.

Det Hongkongregistrerade fartyget Newnew Polar Bear som misstänks ha orsakat skadorna på gasledningen i Finska viken.

CKP bekräftar att den ”klump” man lokaliserade i närheten av skadan på Balticconnector-ledningen har visat sig vara ett ankare. Ankaret bärgades natten till tisdagen och den ena armen på ankaret är bruten, liksom också ankarets lägg.

Enligt polisen finns det ett brett spår på ena sidan av skadan på gasledningen. På andra sidan ledningen fortsätter ett smalare spår flera kilometer österut.

I debatten i programmet A-studion deltog också Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot.

Se tisdagens A-studio på Yle Arenan.