Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Britney Spears gör upp med familjen och omvärlden i sin omtalade biografi

Britney Spears ler och poserar på röda mattan.
Bildtext Britney Spears omtalade bok är ute.
Bild: Priscilla Grant/Everett Collection/All Over Press

Uppväxten, genombrottet, motgångarna och förmyndarskapet. Den uppmärksammade och efterlängtade biografin ”The woman in me” om popikonen Britney Spears har nu släppts.

”I tretton år fick jag varken äta vad jag ville, köra bil, spendera mina pengar som jag ville, dricka alkohol eller ens kaffe”.

Så sammanfattar popstjärnan Britney Spears tiden under förmyndarskapet som hon sattes under år 2008, då hennes pappa Jamie Spears blev hennes förmyndare och styrde över hennes liv och ekonomi.

Nu när det har gått nästan exakt två år sedan förmyndarskapet hävdes av en domstol i Los Angeles utkommer biografin The Woman In Me. Det har rapporterats att den spökskrivits av den amerikanska journalisten och författaren Sam Lansky.

Britney Spears omtalade bok är här

14:27

Kvinnan inom mig

Boktiteln anspelar på att Britney Spears upplever att kvinnan inom henne trycktes ner under en lång tid då hon var omyndigförklarad. Hon säger att efter att förmyndarskapet avslutades blev hon fri att kunna göra vad hon vill och det har gjort henne till kvinna igen.

Hon jämför vardagen under förmyndarskapet med Billy Murray-filmen Måndag hela veckan (1993) för att varje dag såg likadan ut och hon gjorde bara som hon blev tillsagd. Samtidigt fortsatte hon att arbeta i hård takt och förstod inte hur hon bedömdes vara för sjuk för att fatta sina egna beslut men ändå tillräckligt frisk för att fortsätta uppträda och åka på turné.

Britney Spears uppträder på en scen. Hon omgivs av en cirkel av stål som brinner.
Bildtext Kvinnan inom mig i fokus.
Bild: /All Over Press

Boken är tillägnad hennes söner Sean Preston och James Jayden som hon berättar är orsaken till att hon gick med på villkoren för förmyndarskapet.

”Tack vare att jag följde reglerna återförenades jag med mina pojkar”, säger hon i biografin.

Blev hela världens popprinsessa

I boken får man följa Britney från uppväxten i Kentwood, Louisiana till genombrottet med låten Baby One More Time (1998) då hon blev en popstjärna över en natt.

Hon berättar också om hennes många motgångar – allt från uppbrottet med Justin Timberlake till förlossningsdepressioner, utbrändhet, vårdnadstvister och det omtalade förmyndarskapet.

Och till råga på allt har paparazzis följt hennes varenda steg och fotat henne när hon mått som sämst.

Omslaget till Britney Spears bok The Woman In Me
Bildtext ”The woman in me” har också översatts till svenska.

Biografin är en uppgörelse med hennes familj, framförallt med hennes pappa Jamie Spears som hon berättar att redan vid ung ålder gjort henne otrygg.

”När jag växte upp bråkade min mamma och pappa hela tiden. Han var alkoholist. Hemma var jag oftast rädd”, säger hon.

Britney berättar också att det inom hennes familj ofta sagts att männen i släkten Spears behandlar kvinnor dåligt och drar då tydliga paralleller till sin pappa som hon upplever alltid behandlat henne orättvist.

Men hon är också besviken på sin mamma Lynne Spears som hon anklagar för att ha utnyttjat henne och skrivit böcker om Britney istället för att stötta när Britney gått igenom svåra perioder.

Fansens stöd viktigt

Enligt Britney försökte hon redan år 2014 ta sig ur förmyndarskapet på grund av pappans alkoholvanor och oberäkneliga beteende. Då ska hon ha bett domstolen tvinga honom att drogtesta sig, men det ledde ingenvart.

Hon riktar hård kritik mot hur såväl skvallerpressen som traditionella medier och etablerade journalister behandlat henne genom åren. Britney känner sig också sviken av de vänner och andra närstående som gått bakom hennes rygg och ställt upp i de olika dokumentärerna som gjorts om Britney under förmyndarskapstiden.

Britney säger att hon är tacksam till sina fans och till #Free Britney-rörelsen som engagerade sig för att få henne frisläppt från förmyndarskapet.

”Jag tror inte att folk inser hur mycket #FreeBritney­ rörelsen betydde för mig, särskilt i början”, säger hon.

Britneys mående har i flera år varit föremål för diskussion, dels efter allt hon gått igenom, dels på grund av det hon delar på sociala medier. I biografin tar Britney också upp spekulationerna om hennes mående och säger att hon är fri och försöker läka nu.

”Frihet innebär att jag kan vara fånig, tokig och ha roligt på sociala medier”, säger hon i biografin.

Vem ska rädda Britney och vad händer på Clubhouse?

54:39

“Klart man får skriva vad som helst om vem som helst”

46:31