Vi borde alla äta mer goda och billiga baljväxter – här är mustiga böngrytan som omvänder skeptikerna
Alla vet vi vid det här laget att bönor och baljväxter är en utmärkt proteinkälla, som är både billig, miljövänlig och mångsidig.
Ett ökat intag av baljväxter är något som också lyfts fram i de nya nordiska näringsrekommendationerna.
Bönor får ofta spela en biroll, men i den här rätten är det bönorna som är huvudingrediensen. Strömsös kock Oskar Mendelin har omvänt många bönskeptiker med den här grytan och de fräscha tillbehören.

5 enkla tips för att öka intaget av baljväxter
Har du fler tips på hur vi får i oss mer bönor kan du dela med dig av dem i kommentarsfältet.
Den mustiga grytans hemligheter
Grytan, som har omvänt många bönskeptiker bjuder på några tricks. En del av bönorna mixas och får fungera som redning i grytan. Tillbehören är viktiga. Allt som är mustigt i smaken får gärna kompletteras med något syrligt, här i form av picklad rödlök. Timjanfärskosten ger krämigheten och krispet får du av en blandning av jordnöt och rostad lök.
Visste du förresten att jordnöt också är en baljväxt?
Mustig böngryta med picklad rödlök, timjanfärskost och jordnötskrisp
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 45 min, varav förberedelser 15 min
Ingredienser
200 g torkade bondbönor
2 rödlökar, hackade
5 vitlöksklyftor, hackade
1 dl olivolja
2 morötter
2 stjälkar stjälkselleri
2 msk tomatpuré
2 msk rökt paprikapulver
2 dl rött vin
1 msk rödvinsvinäger
1 tärning grönsaksbuljong
5 dl vatten
200 g gnocchi (gärna små)
salt
svartpeppar
hackad persilja
Instruktioner
Blötlägg de torkade bönorna enligt instruktionen på förpackningen.
Skölj och koka tills de har blivit mjuka.
Ta undan cirka en fjärdedel av de kokta bönorna och mixa i en matberedare och lägg dem åt sidan.
Fräs lök och vitlök på medelhög värme tills de är mjuka i en tjockbottnad gryta.
Skär morot och selleri i små tärningar och sätt i grytan. Låt det fräsa i cirka fyra minuter.
Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och fortsätt fräsa i en minut.
Häll i vin och vinäger och koka ner tills hälften av vätskan återstår.
Tillsätt buljongtärning, vatten och de mixade bönorna och koka ner tills hälften av vätskan återstår.
Tillsätt resten av de hela bönorna och gnocchi och koka enligt instruktionen på gnocchiförpackningen. Häll i lite mer vatten om grytan känns för torr.
Avsluta med att smaka av med salt och svartpeppar. Blanda i hackad persilja enligt egen smak.
Picklad rödlök
Ingredienser
2-3 rödlökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Instruktioner
Skär löken i tunna skivor och lägg i en skål eller kastrull.
Koka resten av ingredienserna i fem minuter och häll lagen över löken.
Sätt på locket och låt svalna.
Krossade jordnötter med rostad lök och timjan
Mängd: 200 gram
Tillagningstid: 3 min, varav förberedelser 2 min
Ingredienser
100 g rostad lök
100 g salta jordnötter
1 msk hackad timjan
salt
svartpeppar
Instruktioner
1. Blanda alla ingredienser
Slutet gott, riktigt gott
Blanda till sist en färskostkräm av 300 gram färskost, 1 dl finskuren persilja, 1 dl finskuren timjan, citronskal och smaka av med salt. Servera grytan i en djup tallrik och lägg på lite syltad lök, jordnötskross och till sist en sked med färskostkräm.
Tips 1:
Du kan använda vilken torkad böna du vill i detta recept, kom bara ihåg att koktiden av bönan kan variera.
Tips 2:
Du kan även göra denna gryta på färdigkokta bönor men då kan du dubbla mängden bönor.