Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina har Dneprs östra strand under kontroll: ”Ryssland är för svagt för att korsa floden”

Ett par ukrainska soldater i kvällssolen.
Bildtext Ett par ukrainska soldater någonstans vid fronten i regionen Zaporizjzja. Regionen ligger vid Dnepr.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Ukraina har under de senaste dagarna tagit kontroll över viktiga delar av floden Dneprs östra strand norr om Cherson. Det tvingar Ryssland att ge upp kampen om den strategiskt oerhört viktiga floden.

– Ryssland kommer antagligen inte mer att kunna korsa Dneprfloden. Alla broar är sprängda och det är väldigt invecklat att bygga temporära broar över den breda och strida floden, säger Rainer Saks, estnisk expert på säkerhetsfrågor och utrikesunderrättelse.

Han hör också till ledningen för ett cybersäkerhetsföretag som samarbetar med den ukrainska försvarsmakten.

– Det här är en utveckling som är väldigt irriterande för Ryssland eftersom ryssarna för ett år sedan tvingades dra sig tillbaka från Dneprs västra strand – från staden Cherson och regionen Cherson.

Områden i Ukraina som Ryssland ockuperat 26.10.2023
Bildtext Kartan visar läget den 26 oktober. Dneprs östra strand är fortfarande vit på kartan eftersom Ukraina har relativt få trupper, och bara infanteri, på den östra stranden. Det viktiga är att Ryssland har tvingats dra sig tillbaka och Ukraina som bäst flyttar över större enheter till den östra sidan.
Bild: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Nu har ukrainska specialtrupper tagit kontroll över också stora delar av den östra stranden, och de har stöd av artilleriet på den västra sidan. Ryssland har i praktiken tvingats retirera från flodstranden.

– Skulle Rysslands armé vara i bättre skick, och ha reserver att kasta in, skulle den ha gjort allt för att försvara Dneprflodens östra strand, men så har det inte gått, säger Saks.

Saks: Rysslands försörjningslinjer i söder är hotade

Ryssland har redan länge haft svårt med den militära logistiken för att försvara erövrade områden i södra Ukraina, och svårare blir det.

Nu är dessutom den bästa stora och riktigt användbara vägen mellan Krimhalvön och Melitopol inom räckhåll för ukrainska räder.

Det är också den enda vägen där tyngre utrustning och större truppförflyttningar kan ordnas tillräckligt snabbt till de nuvarande frontavsnitten.

Kartalla paksulla tiereitit Melitopol, Olesjky välillä, Olesjky, Krim välillä ja Melitapol, Krim välillä.
Bildtext Ju längre västerut och nära floden Dnepr de ryska transporterna kommer, desto närmare fronten och risken för ukrainska sabotage.
Bild: Miia Anttila / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Samma gäller järnvägen västerut från Melitopol, som Ryssland använder för trupp- och materieltransporter.

Vägen från Melitopol till östra Krim är både för långt från fronten och i dåligt skick.

Det här är en utveckling som är väldigt irriterande för Ryssland

Rainer Saks, estnisk expert på säkerhetsfrågor

Rysslands intensiva försök att ta kontroll över staden Avdjivka i Donetskregionen är delvis en konsekvens av de logistiska problemen i södra Ukraina.

– Ryssland koncentrerar sina militära resurser till områden där de kan uppnå sina mål, säger Saks. Ryssland kan enkelt transportera vad de behöver till Donetsk och Donbass för att det därifrån går vägar direkt till Ryssland.

De får alltså snabbt in reserver till slagfältet i Avdjivka. Det är också tryggare att använda flygvapnet där än i söder.

– Det finns förstås andra anledningar till att Ryssland vill ha kontroll över Avdjivka, påpekar Saks.

Den viktigaste är att det är Vladimir Putins uttalade krigsmål att hela Donetskregionen ska vara under rysk kontroll.

Rainer Saks.
Bildtext Rainer Saks på sin arbetsplats i Tallinn.
Bild: Gustaf Antell

– Ukraina kommer antagligen att försöka återerövra Krimhalvön så småningom, eftersom det är betydligt svårare för Ryssland att försvara Krim än Donbass, säger Saks. Det råder ingen tvekan om det.

Men det kommer att vara svårt att erövra Krim.

– Krimfrågan måste lösas, det är en förutsättning för att hela kriget ska kunna ta slut, säger Saks. Det är en internationellt erkänd del av Ukraina och Ukraina kommer inte att ge Ryssland någon rabatt i frågan om Krim.

Problemet är att Ukraina inte känner att det är möjligt att förhandla med Ryssland, på något plan, på grund av alla krigsbrott Ryssland har gjort, sammanfattar Rainer Saks, expert på utrikesunderrättelse och Ukrainas försvar.

– Ukrainas mål är att återerövra Krim med militära medel.