Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Måns Strömberg ”DJ Bunuel”: Låtar skapar broar mellan musikstilar

Måns Strömberg "DJ Bunuel": Musik som bygger broar mellan människor - Spela upp på Arenan

I Svenska Yles föreställning Storyn bakom storyn, som nu finns på Arenan, talar Måns Strömberg aka DJ Bunuel om musikens kraft och ger samtidigt en inblick i hur han som dj väljer musik som tilltalar.

En av detta års största upplevelser för mig har varit att delta i Svenska Yles stora satsning Storyn bakom storyn, där jag och sju journalister öppnar historien bakom någon händelse i vårt jobb, eller såsom i mitt fall, gläntar lite på mig bakom mitt jobb.

Min historia på scenen grundar sig på några meningar som burit mig i livet. T.ex. ”Blanda dig inte för mycket i ditt eget liv”, eller ”den modiga sekunden”.

Det här är Storyn bakom storyn

Jag utgår från mitt jobb som dj sedan 1977. Jag gjorde mina första radioprogram 1985 och radion har alltid haft en speciell plats både i mitt liv och absolut också i mitt hjärta.

När jag nu började skriva denna artikel tog jag fram mina första texter jag skrivit kring Storyn bakom storyn i mars 2023. Där fanns bland annat dessa franska streck:

- Långsamt

- Måla

- jag heter

- Helga

- Nu berättar jag en historia

- Sätt dig själv på spel, känslor

- Dela upp

- Jag berättar inte en historia, jag berättar om min värld

Det är intressant att läsa ovanstående nu efter att allt är gjort. Jag tycker att jag uppfyllde allt detta. Och framför allt förstår jag nu hur viktiga alla dessa franska streck var för att föreställningen blev som den blev. Detta trots att någon kan tänka att dessa ord är självklarheter.

Men så är det ändå inte i praktiken.

Jag gjorde första gången radio 1985, och har gjort det med vissa pauser till denna dag. Och alla dessa streck kan jag glömma i en direktsändning eller försumma om jag inte tillräckligt ofta går igenom grunderna.

Jag lyssnar på alla mina sändningar för att lära mig, notera små detaljer och för att undvika t.ex. tautologier. Det är intressant hur många gånger jag har sagt något som jag aldrig skulle medge att jag gjort om jag inte själv hört mig säga det.

Direktsändningsmagi kallas det väl.

Och det handlade det om i Storyn bakom storyns förarbete. Att hålla magin men hitta en säkerhet i uppförandet. Att kunna det till hundra procent, eller nittionio.

Måns Strömberg "DJ Bunuel" på scenen i Karis under föreställningen Storyn bakom storyn.
Bildtext Måns Strömberg "DJ Bunuel" på scenen i Karis under föreställningen Storyn bakom storyn.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Men vem är Helga då? Hon var ju inte med i min story.

Den historien var länge med, men föll bort under processen. Helga Ehrnstén var min lärare I finska och även en tid skolans rektor då jag gick på nian i Östra Svenska Läroverket. Jag var då ordförande i skolans idrottsförening.

En morgon talade jag i centralradion om skolans hockypocky-turnerings följande matcher. Så kallades innebandy då. Då jag var färdig kom Helga fram till mig och sade: ”- Med en sådan röst borde du jobba på radio. ”

Jag var 15 år gammal.

Måns Strömberg ”DJ Bunuel” medverkar i Svenska Yles livejournalistiska föreställning Storyn bakom Storyn med sin berättelse om hur musiken bygger broar mellan människor. Hela föreställningen finns på Yle Arenan och sänds i Yle Fem sö 19.11 och sö 26.11 kl. 20.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan