Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kallade Ruka för skitställe i intervju – sedan bad Frida Karlsson om ursäkt: ”Tydligt tecken på att jag är idrottare och inte politiker”

Uppdaterad 25.10.2023 16:24.
Firda Karlsson värmer sina händer.
Bild: Tomi Hänninen / Chilipictures

Frida Karlssons benämning av Ruka ledde till reaktioner. Och den svenska skidstjärnan pudlade och medgav att hon uttryckt sig dåligt. Jag har inga problem med Ruka, säger hon till Expressen.

Terrorattentatet i Bryssel där två svenska fotbollssupportrar sköts till döds har skakat om i Sverige.

Händelsen ledde direkt till att säkerheten kring landslag och evenemang höjdes, och supportrar har också uppmanats vara på sin vakt då man reser i Europa.

Även inom det svenska skidlandslaget har man nu fått nya riktlinjer att följa då en ny världscupsäsong snart ska börja.

– Vi har fått uppdateringar av hela organisationen. Lite förhållningsregler som att vi kommer att resa civilt, säger Frida Karlsson i en intervju för SVT Sport.

Karlsson säger också i samma intervju att hon känner sig trygg med att resa runt då världscupen börjar. Hon kom också med en kommentar som fick stor spridning både i Sverige och Finland.

– Det är självklart hemskt det som hänt. Samtidigt reser vi till orter som Ruka och Livigno. Det är liksom små skitställen och kanske inte de värsta terrorplatserna.

Karlsson ber om ursäkt

Det är ordet ”skitställe” som väckte reaktioner. För Expressen berättar Karlsson att hon fått många arga meddelanden från Finland.

– Det hela är väl ett tydligt tecken på att jag är en idrottare och inte en politiker. Jag menade ju att Ruka är en liten ort om man jämför med till exempel Bryssel. Och därmed inte lika riskfyllt, säger hon.

Och Karlsson ber om ursäkt för sin kommentar.

– Jag har inga som helst problem med Ruka. Tvärtom, jag tycker det är jättefint där. Jag ber om ursäkt här och nu till hela det finska folket. Det var jag som formulerade mig dåligt, säger hon.

Tidtabellen håller för världscupen i Ruka

Världscupen startar i Ruka under den sista helgen i november. I norra Finland har Karlssons kommentar inte gått obemärkt förbi och den har diskuterats på Kuusamon Erä-Veikots kontor.

– Vi funderade kring det och skrattade. Det orsakade inte mycket uppståndelse, säger Jukka Tahkola som är tävlingsledare för världscupen i Ruka till Yle.

– Jag har bott här i nästan 60 år. Ingen granne behöver komma och berätta för mig om det är en bra eller dålig plats.

Och förberedelserna inför världscuppremiären har enligt Tahkola gått enligt tidtabell.

– Vi är lättade då det blev minusgrader. Om det börjar blåsa sydliga vindar blir det snabbt fem plusgrader, men vi är nöjda med hur det är nu, säger han.