Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sega förkylningar och coronavirus – de här smittorna sprids just nu

Kö till coronavaccinering i Åbo i augusti 2022.
Bildtext Kö till coronavaccinering i Åbo i augusti 2022 (arkivbild).
Bild: Minna Rosvall / Yle

Det är mest vanliga förkylningsvirus som är i farten, men också coronavirus som orsakar covid-19. Dessutom väntas RS-viruset sprida sig aktivt senare i år, liksom också influensavirus.

Läkare betonar att det skulle vara viktigt att äldre och riskgrupper snart vaccinerar sig mot influensa och covid-19, för att minska risken för allvarlig sjukdom.

– Mängden luftvägsinfektioner har helt klart börjat öka. Det är främst typiska förkylningsvirus som sprids just nu, för vi har hittat de första influensapatienterna för säsongen först alldeles nyligen, säger Emil Heinäaho som är överläkare i allmän medicin vid Terveystalo.

– Såsom Institutet för hälsa och välfärd också säger, så har vi ännu inte en influensaepidemi i Finland. Den är däremot på väg, tillägger han.

Porträtt på Emil Heinäaho.
Bildtext Emil Heinäaho berättar att man på Terveystalo har märkt att det är mycket vanliga förkylningar som sprids just nu.
Bild: Vallilan Vaara

Vaccinering viktigt om man tillhör en riskgrupp

Hälsomyndigheten betonar att det är viktigt att skydda sig mot både covid-19 och influensa genom att låta vaccinera sig, om man är 65 år eller äldre eller tillhör en riskgrupp.

Jag rekommenderar varmt att de som är minst 65 år eller har någon underliggande sjukdom, tar båda vaccinen

överläkare Asko Järvinen

Överläkare Asko Järvinen på HUS i Nyland håller med.

– Vi vet att båda sjukdomarna kan vara svåra för äldre. Åldern är egentligen den största riskfaktorn, men underliggande sjukdomar är också en ökad risk.

– Så nu rekommenderar jag varmt att alla de som hör till grupperna, alltså som är minst 65 år eller har någon underliggande sjukdom, tar båda vaccinen samtidigt när de erbjuds, säger han.

Infektionsöverläkare Asko Järvinen medverkar i programmet Morgonettan i TV1.
Bildtext Asko Järvinen rekommenderar varmt att de som rekommenderas ta vaccinerna också gör det.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

I Helsingfors öppnar vaccinbokningen i dag

Vaccinationerna inleds på vissa orter den här veckan och på andra senast i början av nästa månad.

Det torde redan nu gå att beställa tid. Till exempel Helsingfors stad öppnar sin tidsbokning nu.

Också yngre som inte hör till en riskgrupp kan ta influensavaccinet för att skydda närstående som löper större risk.

– Förstås är det så att vaccinet inte skyddar till 100 procent, men vaccinet kan göra sjukdomen mycket mildare, påpekar överläkaren Emil Heinäaho.

Yngre som inte tillhör en riskgrupp för covid-19 kan däremot inte ta en ny dos coronavaccin i det här skedet. Experter har bedömt att det inte är nödvändigt.

Patienter på sjukhus på grund av covid-19

När det gäller coronaviruset så berättar Asko Järvinen att det sprids allt mer för tillfället. Det har också spridit sig till servicehem, till exempel i Esbo.

– Det är att vänta att corona tar fart och fler blir smittade. Vi har nya virusvarianter som vi ännu inte hade på sommaren, kommenterar Järvinen.

Tidigare den här veckan vårdade sjukhus inom HUS 76 patienter med covid-19, men bara ungefär 15 av dem var där på grund av sjukdomen.

I de flesta fallen var covid-19 något man upptäckte när patienten av andra orsaker hade sökt sig till sjukhus.

Järvinen betonar ändå att de allra flesta har ett gott skydd mot allvarlig covid-19, antingen via vaccination, av att ha varit sjuk tidigare, eller både och.

”Stanna hemma då du är sjuk”

Emil Heinäaho påminner dessutom om att det är viktigt att inte komma till jobbet då man är sjuk, och att då välja att jobba på distans om det bara är möjligt.

– Att tvätta händerna regelbundet hjälper också till med att minska på virusspridningen, påminner han.