Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionärer borde betala mer skatt anser De Gröna – felriktat förslag enligt Svenska pensionärsförbundet

en äldre mans hand håller en kvinnas hand
Bildtext Ungefär var tredje finländare får pension och medelpensionen är omkring 1 845 euro per månad.

De Gröna får skäll för sitt färska förslag om höjd skatt på pensioner. Skattehöjningen skulle slå orimligt hårt mot dem som får låg pension, anser man vid Svenska pensionärsförbundet.

– Det går inte att behandla en pensionär som får 1 300 euro i pension på samma sätt som den som får 7 000 eller 8 000 euro, säger Ulla-Maj Wideroos, tidigare finansminister för SFP och numera ordförande för Svenska pensionärsförbundet.

Hon har föga förståelse för förslaget som de Grönas gruppordförande Atte Harjanne presenterade i onsdags: En skattehöjning på 0,52 procent för alla som får över 13 500 euro i pension per år, eller 1 125 euro per månad.

Harjanne anser att också pensionärerna borde delta i ansträngningarna för att bromsa statens utgifter och skuldsättning. Regeringen har åtminstone tillsvidare inte velat röra pensionerna.

Atte Harjanne puhuu eduskunnan kyselytunnilla.
Bildtext Höjd skatt för pensionärerna är en rättvisefråga, anser De Grönas gruppordförande Atte Harjanne.
Bild: Heikki saukkomaa / Lehtikuva

Enligt Harjanne är det orättvist att regeringens nedskärningspolitik främst drabbar ungdomar och unga vuxna. Harjanne påpekar att pensionerna redan har stigit märkbart, till och med snabbare än den allmänna lönenivån.

Pensionerna höjs enligt index, som drivs upp av inflationen. I början av 2022 steg pensionerna med hela 6,8 procent och en ny höjning är på väg vid årsskiftet. Men Ulla-Maj Wideroos köper inte Harjannes argument.

– Jag vill skicka den här frågan tillbaka till De Gröna: Vilka pensioner är det som stiger mest? Jo, det är de höga pensionerna eftersom det handlar om en procentuell höjning, säger Wideroos.

Berör alla som får arbetspension

De Grönas förslag till skattehöjning skulle beröra praktiskt taget alla finländska pensionärer som får arbetspension.

Finland har i dag omkring 1,9 miljoner invånare som får pension. Det motsvarar ungefär en tredjedel av befolkningen.

Enligt Pensionskyddscentralen är det omkring 320 000 finländare som har en totalpension under 13 500 euro per år och som därmed skulle slippa skattehöjningen.

Dessa personer har sannolikt inga andra inkomster utöver folkpension eller garantipension. Medelpensionen i Finland var 22 140 euro per år i fjol, eller 1 845 euro per månad.

En kvinna i vinterkläder sitter utomhus vid en grillplats
Bildtext Ulla-Maj Wideroos har lämnat riksdagen bakom sig, men politiken engagerar fortfarande.
Bild: Roger Källman / Yle

Ulla-Maj Wideroos anser att de lägsta pensionerna i Finland fortfarande är på tok för låga.

– Om det nu är så att också pensionärerna ska bidra till något slags spartalko så gäller samma princip som i samhället i övrigt: Den som har mycket måste ge mera. Det går inte att använda samma procent för alla, understryker Wideroos.

Harjannes förslag fick också omedelbart mothugg från Samlingspartiet. Vice gruppordförande Pia Kauma skickade ut ett pressmeddelande där hon undrar om de Gröna verkligen vill försvaga pensionärernas köpkraft på det här viset.

Skattehöjningen ingår i De Grönas så kallade skuggbudget som ska presenteras senare under hösten.