Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Uppåt för Neste, Kesko ökar försäljning av premiumvaror, Sanomas aktie skjuter i höjden – vi följer bolagens delår

Uppdaterad 26.10.2023 14:17.
En Neste lastbil svänger på en parkeringsplats.
Bildtext Neste har figurerat i diskussioner som gäller vilka bolag regeringen Orpo vill minska det statliga ägande i.
Bild: Jaakko Stenroos / AOP

Förnybara bränslen är motorn bakom bättre resultat för oljebolaget Neste. I den här artikeln samlar vi ett urval av dagens delårsresultat.

Det finländska oljebolaget Nestes rörelseresultat under juli-september ökade till drygt en miljard euro (1047 miljoner) från 979 miljoner euro under samma period året innan.

Verkställande direktör Matti Lehmus säger att förbättringen drivits av försäljningen av förnybara produkter som ökat med 40 procent trots att starten av bolagets nya raffinaderi i Singapore dragit ut på tiden.

”I Singapore är målet att uppnå en användningsgrad på cirka 75 procent fram till slutet av 2023 och producera förnybart flygbränsle för försäljning från och med år 2024”, säger Lehmus i bolagets delårsrapport för juli-september.

Staten är den största ägaren i Neste med drygt 44 procent av aktieinnehavet. Bolagets har lyfts fram av analytiker i diskussioner som handlat om vilka bolag som staten kan komma att sälja sitt aktieinnehav i.

Petteri Orpos regering har som mål att minska det statliga ägandet för att finansiera bland annat investeringar i infrastrukturen och förbindelserna.

Frågan hanteras av Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz (SFP), som hittills tigit om vilka statsbolag som är aktuella.

Under torsdagen har börskursen för Neste stigit med runt 6 procent till drygt 30 euro per aktie. Från och med början av året har aktiekursen ändå sjunkit med över 30 procent.

Cargotec sparar – 350 anställda sägs upp globalt

Bolaget Cargotec som tillverkar last- och hanteringsutrustning går in för besparingar som kan leda till att upp till 350 anställda sägs upp globalt.

Bolagets beställningar minskade med en femtedel mellan juli–september och uppgick till ett värde 914 miljoner euro.

Minskningen beror på att kunderna skjuter fram större investeringsbeslut vilket i sin tur beror på den höga inflations- och räntenivån, säger vd Casimir Lindholm i delårsrapporten.

Bilhandeln och försäljningen av premiumprodukter ger skjuts till Kesko

Handelskoncernen Kesko jämförbara resultat sjönk till 208 miljoner, en minskning på 14 procent jämfört med 243 miljoner under samma period i fjol. Omsättningen sjönk med 2,7 procent.

Enligt vd Mikko Helander har försäljningen av så kallade premiumprodukter i dagligvaruhandeln ökat en aning och bilhandeln har också tagit fart.

Kesko meddelar att man de närmaste åren kommer att öppna fler mataffärer i områden där invånarantalet ökar.

Fiskars backar – meddelade om uppsägningar tidigare i höst

Designproduktbolaget Fiskars omsättning minskade med 12,7 procent i det tredje kvartalet från 276 miljoner i fjol till 241 miljoner euro.

VD Nathalie Ahlström påtalar ett ”fortsatt krävande marknadsläge” i ett pressmeddelande. Under tredje kvartalet köpte Fiskars upp det danska livsstilsvarumärket Georg Jensen som ett led i bolagets tillväxtstrategi. Georg Jensen passar ”synnerligen väl in i Fiskarskoncernens varumärkesfamilj, både strategiskt och kulturellt” konstaterar Ahlström i pressmeddelandet.

Fiskars meddelade tidigare i höst att man säger upp 400 personer globalt, alltså även i Finland.

Sanomas aktie skjuter i höjden – läroplansförändringar i Spanien och Polen drar upp resultatet

Mediekoncernen Sanomas operationella rörelseresultat var 179,4 miljoner euro under juli–september, en ökning med 21 procent jämfört med föregående år.

Enligt Sanoma har bolaget gynnats av läroplanförändringar i Spanien och Polen, vilket drivit upp försäljningen av läromedel. Å andra sidan sjönk omsättningen inom Sanomas medieverksamhet något, främst på grund av minskad annonsförsäljning.

Sanoma äger och ger ut bland annat tidningarna Helsingin Sanomat och Ilta-sanomat.

Sanomas aktie ökade kraftigt med uppemot 10 procent på Helsingforsbörsen under torsdagen.

Artikeln uppdateras med andra bolags delårsresultat under dagen.