Är skidlandslagets framtid hotad? Privatstall försöker rädda sporten: ”Risken är att de här teamen tar över”
Längdskidåkningens strukturer på elitnivå är i gungning. De nationella skidförbundens betydelse håller på att minska efter att den privata sektorn kommit in för att rädda och utveckla sporten.
I Finland har den gångna träningssäsongen inneburit en första stöt i en förändringsprocess där det nationella skidförbundets roll som huvudansvarig för grenens toppidrottsverksamhet håller på att utmanas, ifrågasättas och eventuellt marginaliseras.
Förändringen har fått utrymme i och med att skidförbundet kämpar med sina största ekonomiska bekymmer på länge. Helsinki Ski Weeks var en stor ekonomisk smäll samtidigt som inflationen har ökat på kostnaderna.
Under hösten var Finlands skidförbund tvunget att permittera en stor del av sin personal och idrottarna har märkt av en försämring jämfört med tidigare träningssäsonger.
– Det har skalats bort lägerdygn och det har skalats bort av det ena och det andra. De privata sponsorernas roll har varit större än tidigare för att möjliggöra ett träningsupplägg som krävs för att få jobbet gjort ordentligt, berättar den rutinerade landslagsåkaren Perttu Hyvärinen till Yle Sporten.
Till skillnad från en del av Finlands toppåkare har Hyvärinen varit med på landslagets läger. Det har inte stjärntrion Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski. De konstaterade tidigt att det skidförbundet har att erbjuda inte tilltalar dem och de arrangerade istället sina läger själva, alla på var sitt håll.
Som helhet har A-landslagets verksamhet varit mer splittrad än någonsin tidigare. Till exempel var Johanna Matintalo den enda kvinnliga landslagsåkaren som överhuvudtaget tog del av höghöjdslägret i Ramsau i oktober.
– Jag vet inte om man kalla det att träna som ett lag ifall vi i praktiken har endast ett läger som hela laget deltar i. Enligt mig arbetar vi svagt som en grupp, anser Matintalo.
Det nya privatstallet
Samtidigt som A-landslagsverksamheten varit brokig har den i juni grundade privata träningsgruppen Team Electrofit kunnat erbjuda många tidigare landslagsåkare en proffsig och tilltalande träningsmiljö.
En av medlemmarna i den nybildade träningsgruppen är den tidigare juniorlandslagsåkaren Rebecca Ehrnrooth.
– Vårt team har fått många sponsorer, vilket hjälper oss jättemycket. Jag skulle säga att vår verksamhet ligger på ganska samma nivå som landslagets för tillfället, uppskattar Ehrnrooth.
Teamets lägerupplägg bleknar knappt i jämförelse med A-landslagets – och överträffar gruppernas nedanför. Såväl Team Electrofit som Finlands A-landslag bjöd sina idrottare på två utlandsläger under sommaren och hösten, medan B-landslaget och juniorlandslagen höll sig på inhemsk mark genom hela träningssäsongen.
Den tidigare B-landslagstränaren och Yle Sportens expertkommentator Matias Strandvall ser positivt på den privata nykomlingen.
– Det är fräscht tänkande och bra i den här situationen när vi har lite brist på pengar i finska skidförbundet. Att någon får pengarna och att pengarna kommer till skidsporten, är bara hemåt för skidåkningen i Finland.
”Ett hot för skidförbunden”
Ifall trenden fortsätter och de privata träningsstallen blir fler och allt populärare i Finland, kommer de med tiden att utmana förbundets landslag. Idrottare kan välja och vraka bland lämpliga grupper att träna med under försäsongen.
Ur förbundets synvinkel är ett sådant framtidsscenario både positivt och negativt. Dels minskar det ekonomiska trycket på förbundet då man inte behöver förse nationens samtliga potentiella världscupåkare med ett högklassigt tränings- och lägerupplägg.
Men samtidigt ökar risken för att de bästa längdåkarna i ännu högre grad än hittills väljer att nobba landslaget under träningssäsongen.
Sådana tendenser har man under de senaste åren sett även i Sverige och framför allt i Norge, där privata träningsteam – med skidåkare från olika nationer – har förekommit i flera års tid.
– Den här utvecklingen är ett hot för skidförbunden, inte mot åkarna eller skidsporten. Risken är att förbunden tappar dragningskraft och de här teamen tar över, tror Strandvall.
Positivt mottagande
I det nya finländska privatstallet finns flera åkare med världscupserfarenhet: bland annat Vilma Nissinen, Lauri Lepistö, Juuso Haarala och Verneri Suhonen.
Gemensamt för åkarna i gruppen är att de inte platsade i det på grund av ekonomin förkrympta A-landslaget. Åtminstone en del av dem hade platsat i B-landslaget men valde Team Electrofit istället.
Rebecca Ehrnrooth, 24, vars utveckling de senaste åren stagnerat på grund av hälsobekymmer, har tack vare det nya stallet haft möjligheten att träna i en omgivning som stöder proffsidrott – för första gången sedan hennes år i juniorlandslaget.

Hon minns hur stor förändringen i vardagen var då tiden i juniorlandslaget tog slut och hon inte fick plats i B-landslaget.
– Från det att du hade läger en gång i månaden och tillgång till fysioterapeuter, läkare och sådant, så plötsligt fanns ingenting kvar och ingen frågade efter dig, berättar Ehrnrooth och fortsätter.
– Träningsgrupperna som skidförbundet erbjuder är små och vi är ändå ganska många som håller på med skidåkning på heltid. Att sådana skidåkare som inte får rum i A-landslaget får chansen att få samma kvalitets träning är jätteviktigt för hela Finlands skidåkning. Då har vi möjligheten att få fler skidåkare i toppen.
I den finländska landslagsgruppen välkomnas det privata initiativet på bred front. Remi Lindholm konstaterar att det är bra att det satsas också utanför landslaget.
– Jag tror att det kan vara bra för finländsk skidåkning att eliten är lite bredare. Att det inte bara är några bra åkare i toppen och sen kommer ett stort gap nedåt, säger Lindholm.
Även A-landslagets chefstränare Teemu Pasanen är nöjd över den senaste tidens utveckling utanför landslagsverksamheten.
– Utan vidare kunde vi ha ännu fler sådana här team, att så många idrottare som möjligt fick träna på bästa tänkbara sätt med gemensam aktivitet och läger. Det finns väldigt många skidåkare i Finland, och när fler får ta del av högklassig verksamhet höjer det på den finländska skidåkningens nivå som helhet.